Banu Şen Spil Dağı'nın eteklerinde yazılan bereket ve üretim efsanesi: Manisa
HABERİ PAYLAŞ

Spil Dağı'nın eteklerinde yazılan bereket ve üretim efsanesi: Manisa

Sırtını dayadığı Spil Dağı’ndan efsaneler dolaşmış dilden dile günümüze... Onlardan biri Manisa’nın bereketinin söylencelere bile konu olduğunu anlatır bize... Efsaneye göre Spil Dağı’na adını verenin, zaman tanrısı Kronos’un karısı Kybele Sipylena olduğu rivayet edilir.

Kybele bütün tanrıların, tanrıçaların olduğu gibi bitkilerin, hayvanların ve insanların da bereket tanrıçası.

Spil Dağının eteklerinde yazılan bereket ve üretim efsanesi: Manisa

Bugün de bereketin simgesi üzüm ve zeytin deyince akla gelen ilk şehirlerden Manisa. Spil Dağı’nın eteklerinde kurulmuş, Gediz Nehri’nin büyük bölümünü sınırlarında taşır. Mitolojik hikayeleri, bereketli topraklarıyla tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Hem tarımsal sanayide hem de organize sanayi bölgesinde kurulu fabrikalarıyla dünya ülkelerine ihraç ettiği ürünlerle ekonomik canlılığını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Mesir macunu, zeytini ve sultaniye üzümü ile özdeşleşmiş bölgede ilk yerleşimler çok eskiye dayandığından birçok tarihi eser, yapı bulunuyor. Eserler genellikle Lidya, Helen, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait. Osmanlı’dan günümüze ‘Şehzadeler Şehri’ olarak da bilinir, şifalı mesir macunu ise Manisa’yla tanınır.

Spil Dağının eteklerinde yazılan bereket ve üretim efsanesi: Manisa

TARIM VE SANAYİSİYLE LOKOMOTİF

Manisa, tarımı ve sanayisiyle ülkemizin lokomotifi konumundaki önemli şehirlerden. Yaklaşık 515 bin hektar tarım alanında üretilen pek çok tarım ürününden ortalamanın üzerinde verim alınıyor. Böylece, hem ülkemiz hem dünya sofralarına önemli katkı sunuluyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi de tarım ve hayvancılığın desteklenmesi, üreticiye ek gelir imkanı sağlanması için geliştirdiği projelerin yanında doğal zenginliklerin daha iyi tanıtılarak turizm potansiyelini ortaya çıkaracak, şehrin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak çalışmalar yapıyor.

KURU ÜZÜMÜN TAMAMA YAKINI

Tarımsal ve kırsal kalkınmaya büyük önem verdiklerini belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “İlimizde katma değeri yüksek ürünler üretiliyor. Ülkemizin geleneksel ihracat ürünlerinden sultani çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının tamamına yakını Manisa’dan gerçekleşiyor. 2020’de sofralık üzümde ihracat miktarı 150 bin ton olup 110 milyon dolar gelir elde edildi. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracat miktarı ise 247 bin ton olup, 500 milyon dolar gelir söz konusu olmuştur. 2020’de ilimizden toplam 545 bin 814 ton tarım ürünü ihracatı yapıldı. Manisa; üzüm, tütün, tavuk eti üretiminde ve hindi varlığında ülkemizde birinci; zeytin, salçalık biber, salçalık domates üretiminde ikinci; yumurta, kiraz ve turşuluk hıyar üretiminde ise üçüncü. Zeytin, pamuk, tütün, kiraz ve tahıl başta olmak üzere 100’den fazla ürün yetiştiriyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Spil Dağının eteklerinde yazılan bereket ve üretim efsanesi: Manisa

‘ÜRETİCİMİZİN YANINDAYIZ’

“Dünyaca ünlü sultani üzümün başkenti, meyve ve sebze diyarı, topraklarının yüzde 92’si üretime uygun olan kirazın doğduğu şehirdir Manisa. Tarım ve hayvancılık için çok sayıda proje üretiyoruz. İlkemiz olan üretken belediyecilik anlayışıyla üreticimizin yanındayız” diyen Ergün, projeleri şöyle sıralıyor:

‘MANİSA KABUĞUNU KIRACAK’

Başkan Ergün, sözlerine şöyle devam ediyor: “Manisa’ya değer katacak, içinde Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası, AVM ve otel gibi önemli tesislerin yer aldığı projede sona yaklaşıyoruz. Otel ve AVM bittiğinde şehrimizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak önemli bir eseri daha kazandırmış olacağız. Manisa merkez sürekli göç alan bir yer ve imar planının olmaması nedeniyle şehirleşme anlamında sıkışmış durumda. Manisa merkezin kanayan yarası olan ve 32 yıldır yapılamayan imar planlarında sona yaklaşıyoruz. Manisa, bu imar planları sonrasında kabuğunu kıracak. Hep birlikte daha yaşanabilir ve huzurlu bir şehir inşa edeceğiz. 22 elektrikli otobüsle Türkiye’nin en büyük elektrikli otobüs filosuna sahibiz. Diğer illere de örnek oluyoruz.”

Haberin Devamı

Spil Dağının eteklerinde yazılan bereket ve üretim efsanesi: Manisa

KULA JEOPARKI VE TARİHİ KULA EVLERİ

Peri bacaları, volkanları ve tarihi evleri ile Kula ilçesi turizm açısından önemli yerleşim yerlerinden biri. Türkiye’nin en genç volkanik sahalarından olan Kula-Salihli UNESCO Global Jeopark sahası, Türkiye’nin jeoturizm açısından en önemli alanı konumunda yer alıyor. Başkan Ergün, şöyle anlatıyor: “Türkiye’nin ve Türk dünyasının UNESCO etiketli ilk ve tek jeoparkıdır. Doğal zenginliklerimizin daha iyi tanıtılarak turizm potansiyelinin geliştirilmesi amacıyla Kula ve Salihli belediyeleri iş birliğiyle Jeopark Belediyeler Birliği’ni kurduk. Jeopark alanına ziyaretçi merkezi yapacağız. Tarihi Kula evlerini restore ederek ilçenin turizm potansiyeline önemli katkı sağladık. Bu tarihi evler otel olarak kullanılacak. İnanç turizmini de geliştirmek amacıyla Kula’daki Yunusemre ve Tabduk Emre Türbemize yeni bir görünüm kazandırdık.”

Spil Dağının eteklerinde yazılan bereket ve üretim efsanesi: Manisa

TARIMSAL DESTEKLER

“Sorumluluğumuzda olan 13 tarımsal sulama göletimizle çiftçilerimize hizmet veriyoruz. 26 damla sulama tesisini faaliyete geçirdik. 12 tarımsal sulama projesini ve 10 tarımsal sulama amaçlı havuz yapımını tamamladık. 2 sulama amaçlı havuz yapımı ihale aşamasında. 0.75 kuruş gibi sadece enerji giderini karşılayacak fiyattan çiftçimize su temin ediyoruz. 320 hayvan içme suyu göletinde temizlik, bakım ve onarım çalışması yaptık. 143 yeni gölet kazandırdık. Su olmayan noktalarda yağmur suyu hasadı yaparak çiftlik ve yaban hayvanları noktasında su kaynağı oluşturuyoruz. Seracılığın desteklenmesi, örnek projelerimizden. Çiftçilerimize 324 sera verilerek montajı yapıldı. Tarımsal tahmin ve erken uyarı istasyonlarının sayısını 49’a çıkardık. 30 ve üzerinde kovanı olan 555 arı üreticisine 5 bin 250 Batı Ege Tipi Ana Arı teslim edildi. Çilek üretim alanlarını örtü altına alınması projesinden 50 çiftçimizin faydalanması için ihale aşamasına geçtik. Zeytin, ceviz ve badem olmak üzere 2 bin 575 çiftçimize 242 bin 847 fidan dağıtımı yapmıştık. 2021’de 97 bin 860 meyve fidanının dağıtılmasını planlıyoruz. Hünnap yetiştirilmesine uygun olan Demirci’de 103 kişiye 7 bin 500 taze tüketime uygun iri meyveli fidan dağıtımı yapılmıştı. Bu yıl da zincir marketlerde ürün raflarda yer alacak. Zeytin hasadında üretim ve kalite kaybını önlemek amacıyla küçük üreticilerimize 13 bin dağıtılan kasaya ek 58 bin daha plastik zeytin kasası dağıtılacak.”

‘GEDİZ VE BAKIRÇAY OVALARINI KORUYORUZ’

Başkan Ergün, diğer yatırımlara ilişkin şunları aktarıyor:

“Bereketli Gediz ve Kuzey Ege havzasını kirlilikten korumak, daha sağlıklı gıda ürünlerinin yetişmesi için atıksu arıtma tesisi yatırımlarımıza önem veriyoruz. Bu bölgelerimizde ciddi tarımsal faaliyetler gerçekleştiriliyor. En büyük hayalimiz, Gediz ve Bakırçay’ın özlenen temiz günlerine geri dönmesi. Bunu vatandaşımızla, sanayicimizle ve devletimizle birlikte başarabiliriz. 19 tesisimizle evsel nitelikli atıksuları arıtarak havzalarımıza sağlıklı şekilde veriyoruz. Bu tesisin olmadığı ilçe merkezi bırakmayacağız.”

Spil Dağının eteklerinde yazılan bereket ve üretim efsanesi: Manisa

‘KÖYLERİMİZ YENİLENİYOR’

“Türkiye’de yaşanan hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak köyden kente göç olgusunu tersine çevirmek amacıyla kırsal mahallelerimizde altyapı ve ulaşım anlamında önemli yatırımlar yaptık. 250’den fazla mahallemizin altyapısını yeniledik. Köylerimizi yeniliyoruz. Köylerimizin ve eski beldelerimizin şehir merkezlerinden farkı kalmıyor ve daha yaşanabilir alanlar inşa ediyoruz. Belediye olarak Su ve Çevre Ödülleri’nde ‘En Çok Altyapı Yapan Büyükşehir Belediyesi’ ödülüne layık görüldük, MASKİ Genel Müdürlüğü ise ‘En Çok Arıtma Tesisi Yapan İdare’ dalında ödül aldı. Kırsal mahallelerimizde toplu taşıma aracıyla ulaşımı da kolaylaştırıyoruz.”

Spil Dağının eteklerinde yazılan bereket ve üretim efsanesi: Manisa

‘ÇÖPTEN ELEKTİRİK ÜRETİLECEK’

“Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Sahası’nı kazandırdık. Yeraltı sularını kirleten ve yangınlarla hava kalitemizi düşüren vahşi çöp depolama alanlarından, çöpleri ekonomiye kazandıran çevreci bir şehir haline geldik. Yeni bir yakma tesisi inşa ediyoruz. Atıkların geri kazanımından gübre elde edilmesine ve enerji üretimine kadar çalışmalar yürütülecek. Çöpten elektrik üretmek için yaptığımız projemizde sona yaklaştık. Türkiye’de ilk kez evsel atıkların trenle taşınması projemizi hayata geçirdik. Yıllık 3 milyon kilometre daha az karayolunun kullanıldığı bir taşıma yöntemine geçerek karbon salınımını ciddi oranda azaltacağız. Yıllık 7 milyon lira gibi bir yakıt tasarrufu elde etmiş olacağız.”

Spil Dağının eteklerinde yazılan bereket ve üretim efsanesi: Manisa

MANİSA BBSK BASKET TAKIMI ŞAMPİYON

Manisa’da spor faaliyetleri de önemli. 15 branşta 5 binden fazla kişiye spor yapma imkanı sağlayan Manisa Büyükşehir Belediyespor çatısı altındaki Manisa Büyükşehir Belediyespor Basketbol Takımı, Basketbol Erkekler Federasyon Kupası’nda şampiyon oldu.

“Şehzadeler Şehri” olarak da adlandırılan Manisa, mesir macunu, sultaniye üzümü ve Manisa Tarzanı ile tanınıyor. Antik Çağ’da “Magnesia”, Roma İmparatorluğu döneminde “Magnesia ad Sipylum” ismiyle anılmıştır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder