Banu Şen Tarihin canlandığı yer: Etimesgut
HABERİ PAYLAŞ

Tarihin canlandığı yer: Etimesgut

Ankara’nın Etimesgut ilçesinin kurulduğu alan, ilk çağlarda önce Hitit daha sonra da Frig uygarlıklarının toprakları içinde yer alıyor. Tarihçi Afif Erzen “İlkçağda Ankara” adlı eserinde, Ahi Mesud adlı yerde bulunan aslanların Frigya Aslanı olduğunu ve ilk çağda bu yörenin adının Amaksis olduğunu belirtiyor.

Haritacı Kiepert de çizdiği haritalarda Etimesgut ilçesinin bulunduğu bölgeyi Amaksiz olarak anarken; Osmanlı haritalarında bu isim Amaksus ve Akmasus olarak geçiyor. Etimesgut yöresi, Cumhuriyetin ilanından sonra Batı Trakya’dan gelen göçmen Türkler için 1924-25 yıllarında Atatürk’ün emri ile 50 haneli bir köy olarak kuruluyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün Etimesgut yöresine özel bir ilgisi olduğu da biliniyor.

Haberin Devamı

Tarihin canlandığı yer: Etimesgut

Ata’mız, buraya haftada birkaç kez gelip at gezintileri yaparken, halkla yıllık mahsuller hakkında konuşur hatta tarlalara kadar gidip çiftçilerden bilgi alırmış. Bölgede Atatürk zamanında yaptırılan sağlık merkezi, devlet hastanesi, PTT, hamam, çarşı, memur lojmanı gibi binalar halen varlığını sürdürüyor. İlçedeki kültür varlıklarına örnek teşkil eden Atatürk Çeşmesi, 1928 yılından beri ayakta. 1925 yılında Mimar Ahmet Burhanetün tarafından yapılan Gazi Tren İstasyonu ile Atatürk’ün İstanbul’a gidiş ve gelişlerinde uğurlandığı Etimesgut Tren İstasyonu, tarihi yapı özellikleriyle dikkat çekiyor.

Tarihin canlandığı yer: Etimesgut

Etimesgut yöresine adını veren Ahi Mesud, Ahi Elvan gibi Türk büyüklerinden. Ahi Elvan Hazretleri’nin türbesi Elvanköy semtinde Elvanköy Camisi avlusunda yer alıyor. İlçenin Eryaman bölgesinde bir mesire ve piknik yeri olan Göksu Parkı, tatil günlerinde vatandaşların akınına uğruyor. Yine ilçe sınırlarındaki Atatürk Orman Çiftliği, iyi bir dinlenme, piknik ve gezi alanı olarak tercih ediliyor.

Etimesgut Belediyesi’nin iki yıl önce hayata geçirdiği Türk Tarih Müzesi ve Parkı da Ergenekon’dan Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’ten günümüze Türk tarihindeki dönüm noktalarını gözler önüne seriyor.

‘TARİH SENİ ÇAĞIRIYOR’

Etimesgut ilçesinde birçok projeye imza atan Belediye Başkanı Enver Demirel, Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nın önemine dikkat çekerek; tarihini öğrenmek, yaşamak, yaşatmak ve geleceğe aktarmak isteyen herkesi müzeye davet etti. Müzenin her bir noktasında doğru bir planlama ve emek olduğunu belirten Demirel, “Tarihi zaferlerle dolu olan şanlı Türk milletine hizmet etme aşkı ile müzemizi hayata geçirdik. Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır’ sözünün somut karşılığını bulma heyecanı ile harekete geçtik. Ankara’ya gelenler artık Türk Tarih Müzesi ve Parkı’mızı görmeden gitmiyor. Müzemizin Türk dünyasında örneği yok. Tarih bizim ortak değerimizdir. Biz de bizi biz yapan değerlerin etrafında buluşma adına böyle bir eseri gerçekleştirdik. Biz tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

2 MİLYONA YAKIN ZİYARETÇİ

Haberin Devamı

Müzenin 60 bin metrekare alan üzerine inşa edildiğini belirten Demirel, müzedeki 216 heykelin belediyenin heykel seramik atölyesinde 3 yıl süren bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktığını anlatıyor. Bağlıca Mahallesi’nde 60 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda 2016 heykel rölyef ve bilgi panosu olduğunu aktaran Demirel, müzenin açıldığı 29 Ağustos 2021 tarihinden itibaren yurt içi ve yurt dışından 2 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladıklarını aktardı. Bağlıca Mahallesi Kızılelma Caddesi No: 1 adresinde yer alan müze; pazartesi hariç haftanın altı günü 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Tarihin canlandığı yer: Etimesgut

HEYKEL VE YAZITLARLA ANLATILIYOR

Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda İskit/Saka döneminden başlayarak, Göktürk kağan ve hatunları, 17 Türk devleti kurucuları, Selçuklu sultanları, Osmanlı padişahları, Kurtuluş Savaşı komutanları, büyük Türk düşünürleri, Türk Cumhuriyetleri kurucuları, Türk Cumhuriyetleri’ni temsil eden fikir insanları ve Cumhuriyet dönemi bilim insanı, şair, yazar ve sanatçılarını temsil eden heykeller bulunuyor. Bunun yanı sıra Ergenekon Destanı, Kürşat ve 40 Çerisi, Göktürk Okçuları, Kurtuluş Savaşı Koşan Atlıları, İstanbul’un Fethi, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı kompozisyonları da sergileniyor. Ayrıca beş farklı Mustafa Kemal Atatürk heykeli müzede sergileniyor.

Tarihin canlandığı yer: Etimesgut

PANORAMİK RESİMLER

Ergenekon Destanı, 1071 Malazgirt Zaferi, 1453 İstanbul’un Fethi ve Kurtuluş Savaşı temalı dev panoramik resimler, Türkiye’de ilk kez olmak üzere Göktürk dönemine ait Kül Tigin ve Tonyukuk, Uygur dönemine ait Moyun Çor, Terkin ve Dolodoy anıtlarının replikaları, tüm Türk tarihinin yansıtıldığı 17 tablodan ve Türk tarihi kronolojisinden oluşan Türk Tarih Cetveli bulunuyor. Türk dilinin beş bin yıllık gelişimini kaya resimleriyle, tamgalarıyla, alfabeleriyle, replika kitaplarıyla ve Türk Dil Haritası ile anlatan Türk Dili Panosu ve geçmişinden günümüze tüm Ankara tarihini anlatan Ankara Tarihi Köşesi de müzede yer aıyor. Göktürk ve Uygur yazıtları, toprağa dikilişlerinden bin 300 yıl sonra ilk kez Türk Tarih Müzesi’nde sergileniyor. Müzede yer alan tüm heykellerin bilgi panosu bulunuyor. Ziyaretçiler, bu panolardan heykeli yapılan kişi ve olay hakkında doğru bilgiyi görebiliyor. Bunun yanında, bilgi panolarına yerleştirilmiş QR kod yardımıyla profesyonel seslendirme sanatçılarının aktardığı bilgiler de sesli olarak dinlenebiliyor.

Tarihin canlandığı yer: Etimesgut

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ VURGUSU VAR

Girişte ziyaretçileri, müzenin en büyük eserleri olan Bilge Kağan ve eşi İl-İtmiş Bilge Hatun heykelleri karşılıyor. Bilge Kağan ve eşi İl-İtmiş Bilge Hatun’un, Türk mitolojisinin ikiz atlarına biner şekilde tasarlanan bu iki dev yapıtla, Türklerin çağlar boyunca kadına verdikleri önem gösteriliyor. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, müzenin Türk dünyasında örneği olmadığının altını çizerek, şunları söyledi: “Birliğimizin; ortak değerlerimizi, tarihimizi, kültürümüzü yaşamaktan, yaşatmaktan ve en doğru şekliyle gelecek nesillere aktarmaktan geçtiğini biliyor ve buna inanıyoruz. Bunu da kendimize misyon ediniyoruz. İşte Türk Tarih Müzesi ve Parkı da üstlendiğimiz misyonun bir ürünüdür. Büyük Türk milletine, geleceğimizin teminatı çocuklarımıza, gençlerimize, 7’den 77’ye tüm insanımıza en güzel, en anlamlı hediyemiz oldu. İnsanımız, tarihini yalan yanlış, doğruluğu teyide muhtaç kaynaklardan değil; doğru kaynağından, gezerek, görerek, dinleyerek, hissederek öğrensin istedik. Türk çocuğunun ve Türk gencinin, tarihini dizilerden ya da gerçek olmayan kaynaklardan değil de doğru kaynaktan bilinçli bir şekilde öğrenmesini amaçladık.”

‘İLÇEYE 10 YILDA 100 ESER KAZANDIRDIK’

Son 10 yılda 100 önemli projeyi hayata geçirdiklerini belirten Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, tüm yatırımları öz kaynaklarla borçsuz yaptıklarını vurguladı. Demirel, şunları aktardı: “İlçemizde 15 kültür sanat yaşam merkezi, 10 spor tesisi, 14 eğitim tesisi, 6 kütüphane, 5 emekli konağı, 5 kreş, 10 kapalı pazar, 3 köy konağı, 2 meydan, 3 cami ve türbenin yanı sıra 25 sosyal destek projesini hayata geçirdik. 410 park ve 4.5 milyon metrekare alan kazandırdık. İlçenin üçte birini park ve ormanlarla donattık. Etimesgut’ta en önem verdiğimiz konulardan biri yeşil alan çalışması. Birçok orman oluşturduk. Kime ait olursa olsun, ağaçlandırma alanıysa boş bırakmıyor ve büyük ağaçlar dikiyoruz.”

Tarihin canlandığı yer: Etimesgut

ÖRNEK TESİSLER

Yatırımların her birinin ilçeye değer kattığına ve vatandaşların yaşam kalitesini artırdığına dikkat çeken Demirel, “Bu yatırımlar arasında dünyada benzeri bulunmayan Türk Tarih Müzesi, Engelsiz Yaşam Merkezi ile 12 tesisin bir arada yer aldığı Başkentimizin en büyük belediye hizmet yerleşkesi olan Devlet Bahçeli Tesisleri de bulunuyor” diye konuştu. Demirel sosyal destek projelerine de büyük önem verdiklerini ifade ederek, “Aşevinden eti-karta, giyim yardımından evde bakım hizmetine kadar 25 farklı alanda sosyal desteklerimiz var. Her yıl 30 bine yakın ihtiyaç sahibimize destek oluyoruz. Onlara yaşam desteği sağlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRK TARİH MÜZESİ VE PARKI’NIN ‘EN’LERİ

  • Yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük sanat müzesi
  • Türkiye’de en çok heykelin bulunduğu tarih-sanat müzesi
  • En çok Türk abidesi/anıtı replikası bulunan müze
  • 8 Türk abidesi/anıtının 1300 yıl sonra ilk kez sergilendiği müze
  • En uzun Çanakkale Savaşı kompozisyonunun (44 metre) bulunduğu müze
  • Türkiye’de en çok yeşil alana sahip müzelerden biri
  • Türkiye’de en büyük otağlardan (120 metrekare) birine sahip müze
  • Türkiye’de, en çok görsel alana sahip panoramik resimlerin bulunduğu müzelerden biri
  • Türkiye’de en uzun Kürşat ve 40 Çerisi kompozisyonuna sahip müzelerden biri
  • Türkiye’de en uzun Kurtuluş Savaşı kompozisyonuna sahip müzelerden biri
  • Türkiye’de en uzun İstanbul’un Fethi kompozisyonuna sahip müzelerden biri

MÜZEDE NELER VAR?

  • 216 heykel
  • 7 kompozisyon
  • 8 Türk yazıtı replikası
  • 4 dev panoramik resim
  • 3 Frig kabartması
  • 45 bin kitaplık kütüphane
  • 650 kişilik çok amaçlı salon
  • Bin 500 kişilik amfi tiyatro
  • 3 Türk otağı

KOMPOZİSYONLAR

  • Ergenekon Destanı
  • Kürşat ve 40 Çerisi
  • Göktürk Okçuları
  • Kurtuluş Savaşı Koşan Atlıları
  • İstanbul’un Fethi
  • Kurtuluş Savaşı
  • Çanakkale Savaşı

PANORAMİK RESİMLER

  • Ergenekon Destanı
  • 1071 Malazgirt Zaferi
  • 1453 İstanbul’un Fethi
  • Kurtuluş Savaşı 

ANIT REPLİKALARI

  • Göktürk dönemine ait Kül Tigin ve Tonyukuk
  • Uygur dönemine ait Moyun Çor, Terkin ve Dolodoy anıtları

ÇİFTE FESTİVAL HEYECANI

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, düzenleyecekleri 25. Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali ile bu yıl da Adriyatik’ten Çin’e büyük Türk dünyası ile Anadolu kültürlerini bir araya getireceklerini belirtti. Festival hazırlık toplantısında katılımcı Türk Cumhuriyetleri, dernek, vakıf ve temsilciliklerle bir araya gelen Başkan Demirel, festivalin yer ve gün kuralarını çekti. Etkinliğin 1-10 Eylül tarihleri arasında Türk Beyleri Kent Meydanı’nda yapılacağını belirten Başkan Demirel, bu yılın sürpriz katılımcısının ise Macaristan olduğunu belirtti. Demirel, “Toyumuz için heyecanlıyız. Yine birlik, beraberlik, kardeşlik için bir araya geleceğiz. Kültürlerimizi, sanatlarımızı sergileyeceğiz. Bu yıl çifte heyecan içindeyiz. İlçemizde bu yıl ayrıca TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne de ev sahipliği yapıyoruz. Etimesgut Havaalanı’nda 30 Ağustos-3 Eylül’de yapılacak TEKNOFEST ile Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali, ilçemiz için büyük bir fırsat. Her iki festivale de yoğun bir katılım bekliyoruz” dedi.

Tarihin canlandığı yer: Etimesgut

Çok eski dönemlerden beri yerleşim alanı olarak kullanılan Ankara’nın Etimesgut ilçesinde, belediyenin hayata geçirdiği ‘Türk Tarih Müzesi ve Parkı’ ziyaretçilerini Ergenekon’dan bugüne Türk tarihinde yolculuğa çıkarıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder