Bilal Emin Turan Isının kalbinde kışlık bakım
HABERİ PAYLAŞ

Isının kalbinde kışlık bakım

Havaların soğumasıyla birlikte aklımıza gelecek olan kombiler için harekete geçme zamanı. Kış kapıya dayanınca aralıksız çalışacak bu cihazların her yıl bakıma ihtiyacı var. Metal yorgunluğu, su kaçağı, toz birikintisi, elektrik kaçağı… Küçük bir arıza veya performans kaybı doğalgaz tüketimini artırdığı gibi kombinin kullanım ömrünü de kısaltıyor. Periyodik bakım şart! Bakım yaptıran yılda 1.500-2 bin lira avantaj sağlar.

Türkiye’nin 2022 yılı doğalgaz tüketimi 2021 yılına kıyasla yüzde 12 azalarak 53.3 milyar metreküp oldu. Fakat geçen yılki doğalgaz tüketimi son 10 yıllık (2012-2021) ortalamanın (48.9 milyar metreküp) 4.4 milyar metreküp üzerinde gerçekleşti. Yine 2022’de konutlardaki doğalgaz tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 18.1 milyar metreküpe ulaştı. Türkiye genelinde hane başı ortalama tüketim 984 metreküp olarak hesaplandı. Toplam doğalgaz abone sayısı 18.4 milyonu buluyor.

Haberin Devamı

25 METREKÜPÜ BEDAVA SUNULUYOR

Soğuk havalarda en pratik ve ekonomik ısınmayı doğalgaz sağlıyor. 1 Mayıs 2024 tarihine kadar faturalara yansıyan 25 metreküp doğalgaz bedava. Bu tüketimin üzerindeki miktarlar faturaya yansıtılacak. Doğalgazın ortalama metreküp fiyatı vergiler dahil 6 lira civarında. Eylül ayı ile birlikte bedava gaz hakkının bitmesine 8 ay kaldı. Bu sürede aylık 150 liralık (25x6 lira) gaz faturaya yansıtılmayacak. Bunun dışında yıllık ortalama hane başına doğalgaza giden para 6-7 bin lira civarında.

18 MİLYON CIHAZ AKTİF ÇALIŞIYOR

Faturalar özellikle kasım-aralık gibi artmaya başlıyor. Faturaları tayin eden sadece doğalgaz fiyatları değil. Kombilerin verimi ve bakımı da faturalarda söz sahibi. Yani kombi sağlığı bütçe sağlığını önemli ölçüde etkiliyor. Özetle cepten daha fazla para çıkmaması için ısı sisteminin kalbine dikkat etmemiz şart. Doğalgaz abone sayısını baz alırsak hanelerde 18 milyon civarında kombi bulunuyor. Türkiye’de kombilerin ortalama yaşı 15-16. Bu kadar eski cihazlar, eski teknolojinin bir göstergesi. Yani çoğu kombinin verimi düşük (yoğuşmalı değil).

Haberin Devamı

KULLANIM ÖMRÜ UZAR, VERIM ARTAR

Eski cihazların yaygınlığı, kombi sağlığını ve bakımını daha da önemli hale getiriyor. Isıya ihtiyaç duyulan kış aylarında bakımla uğraşmamak için bugünlerde harekete geçmekte fayda var. Kombi bakımının bir maliyeti olmakla birlikte, hem cihazın kullanım ömrü, hem de enerji verimliliği açısından uzun vadede sağlayacağı faydalar düşünüldüğünde, cihazınıza düzenli bakım yaptırmak değerli bir yatırım olarak karşımıza çıkıyor.

NE ZAMAN YAPILMALI?

Kombiler dört mevsim kullanılan ısı teknolojisi olsa da en çok kış aylarında ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden kombinin önemi kış aylarında artar. Kış ayını sorunsuz bir şekilde geçirmek ve herhangi bir problemle karşılaşmak istemiyorsanız sonbahar gelir gelmez (eylül-ekim gibi) bakım yaptırmanızda fayda var.

NASIL YAPILIR?

Servis ısı eşanjöründen elektrik bağlantılarına ve contalara kadar her konuda kontroller yapıyor. Baca temizliği de buna dahil. Ayrıca kombinizin doğru basınçta çalışması sağlanıyor, hasarlı veya aşınmış parçalar varsa değiştiriliyor.

Haberin Devamı

NE AVANTAJ SAĞLAR?

Düzenli periyodik bakımlar, yüzde 20-30’lara varan enerji ve yakıt tasarrufu sağlıyor. 6-7 bin liralık yıllık tüketim baz alınırsa bu da hane başına 2 bin liraya varan avantaj demek. Periyodik kombi bakımının tüketiciye sağladığı en büyük maddi katkı ise fiyatı 15-16 bin liradan başlayan kombinin ömrünü uzatması.

BAKIM YAPILMAZSA NE OLUR?

Kombinin kullanım ömrü kısalır. k Kombi fabrikasyon değerlerindeki yüksek verimle çalışmaz.

Ekonomik açıdan zarar edilir.

Sürpriz arızalar ekstra maliyete neden olur.

Normalden fazla doğalgaz tüketilir, yanma ayarları bozulur.

Yaşam alanı yeterince ısınmaz.

Gaz sızıntısı gibi durumlar can güvenliğini de tehdit edebilir.

NEREDEN HIZMET ALINMALI?

Kombi hangi marka olursa olsun periyodik bakımın ve tamiratın özellikle yetkili servis tarafından yapılması gerekiyor. Kendilerini servis olarak gösteren ama yetki belgesi olmayan şahıs ve firmalara itibar etmeyin. Çünkü en büyük mağduriyet ve oyunlar yetkisiz servislerden kaynaklanıyor. Yetkili servis bu noktada çok önemli olduğundan, yeni alınacak bir kombide yeterli servis ağının olup olmadığına da dikkat etmekte fayda var.

BU YIL NE KADAR ÖDENİR?

Çoğu özel konut poliçelerinde yılda bir kez kombi bakımı hizmeti sunuluyor. Konut sigortası olanlar, poliçelerinde bu konuda madde olup olmadığına bakabilir. Periyodik bakım ücreti kombinin yoğuşmalı ve eski tip (hermetik) olup olmadığına göre değişiyor. Şu anda yetkili servislerin talep ettiği rakamlar 250 lira ila 650 lira arasında değişiyor. Petek temizliği de dahil olursa fiyat 400-1.100 lira civarında oluyor. Bazı şirketler şu dönemde indirim kampanyası düzenliyor. Onları da internet sitelerinden takip etmek gerekiyor.

YENİSİNİ MI ALMALI?

Kombi kullanım ömrü 20 yıla kadar çıksa da bu süreleri beklemeden imkanlar dahilinde yeni teknolojik ürünleri tercih etmekte fayda var. Bazen daha az tüketen bir cihaz, cimri tutumuyla kısa sürede kendini amorti edebiliyor. Örneğin yoğuşmalı kombiler yüzde 30’a varan tasarruf sağlıyor. Bu cihazlar kendini 6-7 yılda amorti ediyor.

SU BASINCI NEDEN ÖNEMLİ?

Yıllık bakım dışında kombilerde ideal basınç değeri (1.5-2 bar arasında olmalı) tüketici tarafından periyodik olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde yükseltilmeli. Bu basınç yeterli olmazsa duş alırken sıcak suda kesintiler olduğu görülür. Aynı şekilde peteklere de istenen basınç ve ısıda su gitmez.

PETEKLERİN HAVASI NASIL ALINIR?

Isıtma sistemi kapalı devre çalıştığından, sadece kombi bakımı ısıtma sistemi için yeterli değil. Radyatör suyunun profesyonellerce değiştirilmesi varsa radyatör havasının alınması sistemin verimli çalışması için önemli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder