Bilal Emin Turan Kargo kabına sığmıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kargo kabına sığmıyor

E-ticaret hacmindeki artış ve e-ihracat atılımı kargo sektörünü büyütmeye devam ediyor. Sektör de artan talebi karşılamak için ek yatırımları devreye alıyor. Bu şirketlerden Aras Kargo, 1 milyar liralık yeni yatırım kararı alırken, yurtdışı faaliyetlerine hız verdi. Kargo şirketlerinin bu hamlesi ihracatçı şirket sayısını artıracak ve KOBİ’lere destek olacak.

Kargo kabına sığmıyor

Kargo sektörü son yılların parlayan yıldızı. Özellikle pandemiyle birlikte artan e-ticaret hacmi sektördeki büyüme ivmesini artırdı. Her 5 alışverişin birinin internetten gerçekleştiği Türkiye’de kargo adetleri son üç yılda yüzde 84 artışla, 1.2 milyar adedin üzerine çıktı. E-ticaretle sektörde yakalanan büyüme, şimdi de e-ihracat açılımıyla devam ediyor. Türkiye’nin stratejik konumu da sektörü besliyor. Bu potansiyel elbette yabancı yatırımcıların gözünden kaçmıyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 80 HİS-SESİNE SAHİP

Örneğin; daha geçtiğimiz temmuzda Almanya merkezli DHL Group, MNG Kargo’yu satın almak üzere anlaşma imzalamıştı. Biraz daha geriye gidelim... Viyana merkezli Avusturya Postanesi 2013 yılında Aras Kargo’nun önce yüzde 25 hissesini almış, ardından 2020 yılında ortaklığını yüzde 80’e taşımıştı. Avusturya Postanesi, Aras Kargo’ya şu ana kadar 100 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaptı. Bu yatırımların odağında ise dijitalleşme ve otomasyon bulunuyor.

TÜRKİYE’Yİ MERKEZ YAPTI

Aras Kargo’nun dijitalleşme, otomasyon, verimlilik ve müşteri memnuniyeti alanlarında büyük kazanımlar elde ettiğini vurgulayan Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Peter Umundum, “Verimliliği artıran çözümler geliştirme konusundaki becerisi, Aras Kargo’yu Avusturya Postanesi grubunun Ar-Ge merkezi olarak konumlandırmamızı sağladı” dedi. Umundum, Aras Kargo’nun Azerbaycan’la başlayan globalleşme adımlarının yeni pazarlarla hızlanacağını da vurguladı.

1 MİLYARLIK YATIRIM KARARI

“Türkiye’nin ve Aras Kargo’nun geleceğine olan inancımız tam” diyen Peter Umundum, sözlerine şöyle devam etti: “Aras Kargo’yu, Ortadoğu ve Orta Asya’da Çin’e kadar uzanan bir coğrafyaya ulaşmamızda merkezimiz olarak görüyoruz. Aras Kargo’nun önemli bir küresel oyuncu olarak konumunu sağlamlaştıracağına eminim. Bu perspektifle, kısa vadede Aras Kargo’nun yurt içi operasyonlarına yönelik olarak 1 milyar liralık bir yatırım yapmayı planlıyoruz.”

Haberin Devamı

E-TİCARET ŞİRKETLERİYLE SIKI İŞBİRLİĞİ

Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Baran Aras ise şu bilgileri verdi: “Geçtiğimiz yıllarda yakaladığımız büyüme ivmesini sürdürmek üzere çok sağlam bir temel elde ettik. Uzun yıllara dayanan iş ortaklıklarımıza, yeni nesil e-ticaret şirketlerini ekledik. Bu alanda Türkiye’nin en önde gelen markaları da dahil olmak üzere geniş bir müşteri portföyümüz var. Sunduğumuz hizmetleri geliştirmeye, erişimimizi artırmaya, pazarımızı genişletmeye ve müşteri deneyimini geliştirmeyi sürdüreceğiz. Aras Kargo geleceğe hazır.”

Kargo kabına sığmıyor

TEKNOLOJİSİNİ 8 ÜLKE KULLANACAK

Aras Kargo Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Utku Ayyarkın ise Aras Kargo’yu bir operasyon şirketinden teknoloji şirketine dönüştürdüklerine dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Bugün ulaştığımız noktada biz artık veriyi yönetiyoruz. E-ticaret işletmeleriyle tam bir entegrasyon sağladık. Müşterimiz kargoyu sisteme girdiğinden itibaren tüketiciye ulaşana kadarki sürecin planlaması ve operasyonu otomatik olarak gerçekleşiyor. Aras Digital ile geliştirdiğimiz teknoloji çözümleri halihazırda Hırvatistan ve Slovenya’da Avusturya Postanesi’nin iştirakleri tarafından kullanılmaya başladı. 2026’ya kadar teknoloji platformunun Orta ve Doğu Avrupa’da toplam 8 ülkede devreye alınması planlanıyor.”

Haberin Devamı

3.5 KATLIK ARTIŞ VAR

Türkiye’nin e-ihracat hacmi geçen yıla göre 3.5 kat artarken, Aras Kargo uluslararası pazarlara açılmak ve Türk girişimcisini yurt dışına taşıyan bir köprü kurmak için Aras Global iştirakini hayata geçirdi. Türkiye’nin önde gelen e-ticaret markalarıyla işbirliği yaparak Azerbaycan’a hızlı bir giriş yaptıklarını ifade eden Ayyarkın, “Azeri tüketiciler, Türkiye merkezli e-ticaret firmalarından alışveriş yaptıklarında aracısız, uçtan uça bir teslimat hizmetine kavuştu” diye konuştu.

Kargo kabına sığmıyor

KOBİ’LERİN İŞİNE YARAYACAK

Avusturya Postanesi, Avrupa’da Almanya’nın yanı sıra, Orta ve Doğu Avrupa’da sekiz ülkede ve Türkiye’de Aras Kargo ile faaliyet gösteriyor. E-ticaret iş ortaklarının ihtiyaçlarını karşılayarak yurtdışına açılmalarına destek olduklarını söyleyen Utku Ayyarkın, “Avusturya Postanesi ile sahip olduğumuz ve Aras Global ile büyüttüğümüz ağımız, tüm KOBİ’lerin işine yarayacak” ifadelerini kullandı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder