Bircan Tavas Okul seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
HABERİ PAYLAŞ

Okul seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Günümüzde çocuklarımızı okula başlatırken eski zamanlara göre birçok alternatif ve yaklaşım karşımıza çıkıyor. Aileler en değerli varlıkları olan çocuklarını emanet edeceği bir okul bulmak için uğraşırken, maddi ve manevi anlamda da denk getirmeleri gereken konular arasında kaybolmaktadır. Devlet mi , özel okul mu? Çocuğum bu eğitim yaklaşımına uyum sağlar mı? Servisle mi gitse? Butik okul mu yoksa şubesi olan popüler bir okul mu seçmeli? Sorular sorular…

Okul seçimini yaparken çocuğunuzun performansını ve kişilik özellikleri ile aile dinamiğinizi dikkate alarak karar vermelisiniz. Çocuğun yetiştiği kültür, sizin hayata bakış açınızla ters düşen bir okul çocuğun kavram karmaşasına girmesine neden olur.

Haberin Devamı

Çocuğunuzu iyi tanıyın.

Yapmanız gereken ilk adım çocuğunuzu iyi tanımanızdır. Okulöncesi dönemde çocuğun gelişimde kritik olan dönemlerin (Konuşma, beslenme, tuvalet, uyku vs.) gelişimsel süreçte olması önemlidir. Bunun için okulöncesi dönemde çocuğunuza senelik gelişimsel tarama testlerini mutlaka yaptırın. Okulöncesi dönem biterken çocuğunuzun okul olgunluğunu yani okula başlamaya hazır mı? belirlemek gerekir. Buna karar vermek için uyguladığımız testler vardır. Bu testler çocuğunuzun okula başlamaya zihinsel, gelişimsel ve psikolojik olarak hazır olup , olmadığı konusunda bize bilgi verir. Yapılan değerlendirme sonucunda çocuğunuzun gelişim düzeyine, kişilik yapısına, yeteneklerine, akademik becerilerine uygun bir okul konusunda size rehberlik edilir. Bunlara dikkat edilirse yol haritanızı daha kolay oluşturabiliriz.

Performansına uygun okul seçin.

Çocuğunuzu popüler olan okula yada daha iyi bir alt yapısı olsun diyerek performansının üstünde; akademik ve duygusal anlamda onu zorlayacak, kendini yetersiz hissederek özgüvenini zedeleyecek, öğrenmeye tepkisellik geliştireceği bir okula asla göndermeyin.

Eğer çocuğunuzun gelişimsel özellikleri ve öğrenme stili açısından desteklenmesi gereken alanlar varsa yavaş öğreniyor, özgüveni az, çok sosyal bir çocuk değilse; kalabalık, disiplinli ve yoğun ders programının olduğu okul sizin için uygun olmayabilir.

Haberin Devamı

Okul seçiminde amacınız ne olmalı?

Amacınız çocuğunuzun var olan potansiyelini en iyi ortaya çıkarabileceği ve gelişimini destekleyecek koşulların sağlandığı bir ortam içinde mutlu olması olmalıdır.

Uzun vadeli plan olarak tasarlayın.

Okul seçimini yaparken uzun vadeli bir plan olarak görüp karar vermelisiniz. Yani çocuğun ilkokul hayatını özel okulda başlatıp , ikinci sene farklı bir okula vermek çocuğunuzun adaptasyonunu ve psikolojisini olumsuz etkiler. Bunun için tüm koşulları ve şartları iyice düşünüp karar vermek hem sizin hem de çocuğunuz için önemlidir.

Okul ile görüşmeye gitmeden önce kafanızda bazı konuları netleştirmeniz , sorularınıza cevap bulmanızı kolaylaştırır. Görüşme sırasında kafanıza takılan her detayı mutlaka sorun.

Okul seçimini yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar:

· Okulun konumu ve ulaşım

· Okulun güvenlik şartları ve sistemi

· Fiziksel şartlar ve Hijyen

· Beslenme

Haberin Devamı

· Sosyal ve sportif aktiviteler

· Öğretmenler

· Sınıf mevcudu

· Okul çalışma planları

· Eğitim ve öğretim şekli

· Ödev ve sınav sistemi

· Psikolojik destek ve rehberlik servisi

· Farklı gelişim gösteren çocukları nasıl destekliyorlar?

· Okul başarı odaklı mı yoksa gelişim odaklı mı?

· Ücret

Beklentinizi belirleyin.

Herkesin okuldan , verilen eğitim ve öğretimden beklentisi farklı olabilir. Bunun için en iyi okulu seçmek yerine çocuğunuza en iyi gelecek okulu seçin.

Unutmayın “Her çocuk farklı gelişir.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder