Can Kantar Noter tescili ile trafik sigortasında ‘zorunluluk’ kalktı!
HABERİ PAYLAŞ

Noter tescili ile trafik sigortasında ‘zorunluluk’ kalktı!

Haberin Devamı

Zorunlu trafik sigortası neden zorunlu? Çünkü bir sorumluluk sigortası, yani trafikte kaza yaptığında karşındaki aracın hasarını karşılamak üzere yapılan ‘zorunlu’ bir sigorta türü. Kaza anında karşı taraf yüzde 100 kusurluysa, hasarın tamamımı karşı tarafın trafik sigortası öder.

Son yıllarda trafik sigortalarında yaşanan kaos ‘zorunlu’ da olsa sigortasız araçların sayısının artmasına sebep oldu. Özetle yollarda sigortasız ve bu nedenle size çarptığında hasarınızı karşılamayacak canlı bomba gibi gezen binlerce otomobil var.

Diyelim ki kendi aracınız ile gidip 300 bin TL’lik bir araca çarptınız ve siz kusurlusunuz. Karşı araçta ise 50 bin TL’lik bir hasar var. Trafik sigortanız yoksa bu parayı ödemekle yükümlüsünüz. Ödeyemezseniz üzerinize kayıtlı varlıklarınıza bile haciz gelecek demektir.

BİR ÜÇÜNCÜ ÇÖZÜM ARANMALI

Geçmişte yollarda çevirmelerde aracın trafik sigortası olup olmadığına da bakılırdı. Son günlerde ehliyet isteniyor ve plaka sorgusu yapılıyor. Sigortanın sorgulandığını zannetmiyorum. Son olarak araç trafik tescil işlemleri de artık Noter’ler de yapılmaya başlanıldı. Tescil işlemi yapılıyor, ruhsat veriliyor ve “git trafik sigortanı yaptır” deniliyor. Yani trafik sigortasında ‘Zorunluluk’ kalkmış oldu.

İşlem sonunda ‘sigortanı yaptır, sonra gel ruhsatını al’ denilse, o da tuhaf olur. Devlet bu konudaki bürokrasiyi ortadan kaldırmak için zaten işi Noter’lere verdi. ‘Sigorta yaptır gel’ denilse ayrı bir bürokrasi daha olacak. Gelecekte bu konuda ciddi sıkıntılar yaşanacak gibi görünüyor. ‘Hükümet yetkilileri buna bir çözüm bulsun’ desem inanın bunu da söylemeye korkuyorum.

Çünkü yetkililer çözüm için bu defa, ‘Sigorta poliçesi Noter’de hazırlansın” deyip işin içinden çıkabilir. Bu sefer de acentelerin tümü kepenk indirir. Bir üçüncü çözüm illa ki olmalı…Halen 6 milyon sigortasız araç yıl sonunda en az 10 milyon canlı bomba demek. Benden söylemesi!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder