Deniz Sarıhanlıoğlu Urla enginar festivali
HABERİ PAYLAŞ

Urla enginar festivali

Sevgili dünlük, Kekliktepe’in sırtlarından Urla’yı gördüğüm an, fonda eski bir Ege şarkısı başlıyor. Zeytin ağacının dalları, yaban kekiklerinin kokusu, ege denizinin mavisine uzanıyor. Urla tıpkı mavi saçlı bir kız gibi, sizi elinizden tutup, sokaklarında neşeyle gezdiriyor, öyle bir coşku ki burada kasap dükkanına bile begonviller sarılıyor. Bizi, dünyanın dört bir yanına götüren duyguların, en güzeli sanırım merak. İnsan yeni bir yeri keşfederken, hikayenin en başını merak etmeden duramıyor.

Nereden geliyor bu Urla ismi? Ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde yer alan bilgiye göre, şehir; Kidafe kralının kızı Ulice tarafından kuruluyor ve şehre Urli adı veriliyor, bu isim zaman içerisinde Urla’ya dönüşerek günümüze kadar ulaşıyor. Bir diğer bilgiye göre ise; Latince ve Rumca bataklık-sazlık anlamına gelen “Vurla” kelimesinden geldiği yönünde. Son olarak ise; Osmanlı Padişahı Mehmet Çelebi’nin komutanlarından İbrahim Bey’in sefere çıkarken kendisine “Uğurola”, “Uğurlu geldi” demesinden üretildiği söyleniyor. Her nasıl olduysa, günümüzde Urla çok güzel oldu.

Haberin Devamı

TÜM KALBİYLE

Şehrin en kıdemli festivallerinden biri olan, Uluslararası Urla Enginar Festivali, “Enginar tüm kalbiyle sizi çağırıyor” davetiyle başladığı yolculukta 3 Mayıs Cuma günü 10’uncu kez dünyaya kapılarını açıyor. 3 Mayıs Cuma günü sabah saatlerinde stantlar kurulurken, festival açılışı ise saat 16.00’da kortej yürüyüşü ile başlayacak. Traktörleri ve üretim araçlarıyla hasatlarının gururunu taşıyan üreticiler, etkinliklere katılacak. Eğlenceli grupların yer alacağı kortej ve açılış konuşmalarının ardından gösterilerle renklenecek festival, ilk gününde “Vourla” kitap söyleşisi ve Merve Taktakoğlu’nun solist olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası Konseri ile devam edecek.

URLA’YA GİTMİŞKEN

Hazır gitmişken, favori pazar yerlerimden birini mutlaka görün; Malgaca pazarı! Çarşı pazar gezmenin en Urla hali bence. Terzi, manav, fırın, ayakkabıcı, çay ocağı, manifaturacı hepsi bir arada aynı avluya bakıyor. Avlu gün boyu esnaf tarafından, yıkanıyor, süpürülüyor, şıkır şıkır, tertemiz. Enginar çiçekleri dükkanları süslüyor.

Haberin Devamı

Güler yüzlü esnaf, hal hatır soruyor, çarşıda görmeye alıştığımız iki ara bir derede tavlalar çıkıyor ortaya, zar ve pullar havada uçuşuyor. Günümüzün dijital alışveriş alışkanlıklarından çok uzak bir gelenek ve paylaşım orada, Urla’nın orta yerinde yaşatılıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder