Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Akıntıdır, olur diyemezsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Akıntıdır, olur diyemezsiniz

Akıntılar da renk renk, kıvam kıvam, anlam anlam... Acaba sizinki hangi anlama geliyor? Beni biliyorsunuz; jinekolojik muayene şart.

KİMSEYLE YAKINLAŞAMADIM

SORU: Hocam, 26 yaşındayım ve nişanlıyım. Ancak ilk geceden de evlilikten de çok çekiniyorum. Çünkü kendimi bildim bileli sarımsı akıntım var. Her zaman günlük ped kullanıyorum. Yoksa çamaşırımda çok fazla ıslaklık ve leke oluşuyor. Ama bu koku da yaptığı için çok utanıyorum. Hayatımda kimseyle yakınlaşmadım bile. Bu yüzden hep kaçındım. 2 ay sonra düğünüm var. Akıntıdan nasıl kurtulabilirim, uygulayabileceğim bir yöntem var mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Kendinizi bildiniz bileli vajinal akıntınız var ve hem hijyen hassasiyetinizi zedeliyor hem sizi sosyal açıdan zorluyor hem de cinsel açıdan çekimserliğe itiyor ama siz yıllardır doktora gideyim de muayene olayım demiyorsunuz. Yüksek müsaadenizle biraz sitem edeceğim. Neden kendinize bir bütün olarak değer vermiyorsunuz? Cinsel sağlığınız ve genital bölgeniz de böbreğiniz, başınız kadar hak etmiyor mu özeni? Akıntı elbette zaman zaman görülebilir. Regl başında ve sonunda ya da doğurganlık işareti olarak normal bulduğumuz zamanlar bile vardır akıntı için. Ama sürekli sarımsı akıntı ve koku, geçmeyen tekrarlayan bir enfeksiyonu işaret ediyor olabilir. Sağlıklı akıntının kokusu rahatsız edici olmaz, genelde şeffaf olur. Bu kadar uzun süreli akıntı anormal bir durumu işaret ediyor olmalı. Sizden ricam bir an önce jinekoloğa gitmeniz. Lütfen ihmal etmeyin. Önemli bir sağlık sorunu olmasa dahi sizi bu akıntı sürekliliğinden kurtaracak tedavi uygulanır.

SÜREKLİ OLUYOR KORKMALI MIYIM?

SORU: Hocam, bende reglimden önce hep çok koyu renkli akıntı oluyor. Pis görünümlü ve kokulu oluyor genelde. Bunun sebebi ne olabilir? Korkmalı mıyım?

CEVAP: Biz her ay dönümünde regl oluruz ve bu dönemde vücudumuz, rahmin iç yüzeyinde oluşan damar ve dokuları kan ile birlikte dışarı atar. Bir tür tazelenme halidir ve sağlıklı kadının, menopoza kadar olan döngüsüdür. Regl döneminde dışarı atılmak için bekleyen kan, kararmış, kahverengi ya da koyu telve kıvamında olabilir. Hem adetin ilk günlerinde hem adetin son günlerinde olabilir, bu korkulacak bir şey değildir. Ama bir şeyin sürekli hale gelmesi, mutlaka tetkik gerektirir. Bazı durumlarda patolojiktir mesela sezaryen sonrası dikişlerdeki fıtıklaşma olarak adlandırdığımız istmoselde, adet döneminin son günlerinde olan bu kötü kokulu koyu akıntı karakteristiktir. Muayene şart.

Haberin Devamı

BALIK GİBİ KOKUYOR

SORU: Hocam, benim akıntım var ve inanmayacaksınız ama resmen balık gibi kokuyor. Eşim de öyle söyledi hatta. Ben çok temiz biriyim. Hijyenle ilgisi olmadığından eminim. Bu akıntının sebebi var mıdır yoksa normal mi?

CEVAP: İnanmayacaksınız ama inanırım çünkü bunu yaşayan ilk kişi değilsiniz. Balık kokulu akıntıya genelde bakteriyel vajinitte rastlarız. Muayene olmanızı öneririm. Bir de genital bölge hijyeni, sadece her gün duş almakla sağlanabilen bir şey değil. Çamaşır değiştirme sıklığınız, kumaş tercihiniz, partnerinizin hijyeni, tuvalet sonrası genital bölgeyi temizleme yönünüz ve şekliniz bile etki ediyor. Hatta temiz olmak adına genital bölgesini foşur foşur yıkayanlar en çok enfeksiyon-mantar yaşayanlar oluyor. Çünkü bölgenin Ph dengesini, florasını korumak önemli. Tam teşhis muayeneyle mümkün. Akıntınız sağlıklı akıntı sayılmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder