Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Bir kadın için rahim
HABERİ PAYLAŞ

Bir kadın için rahim

Kimileri anlamakta zorlanıyor ama kadın, yalnızca kendisinin sahip olduğu benzersiz bir yetinin, olası bir deneyimin yitip gitmesi olarak algılıyor rahminin alınmasını. Elbette önemli, olmaz olur mu hiç? Ama hayatta ve sağlıklı olmaktan önemli değil. İyi yaşamak için ne lazımsa yapacağız.

MYOM AMELİYATINDA RAHMİM ALINDI AMA ASLINDA GEREK YOKMUŞ BOŞUNA ALINMIŞ!

SORU: Hocam, 2022’de tanınmış bir hoca tarafından çok da araştırarak myom ameliyatı oldum ve operasyon esnasında rahmim alındı. Durumun seyrine göre bunun ihtimaller dahilinde olduğunu söylemişti hoca ama yine de kesin olarak bilmiyordum. Geçtiğimiz ay başka bir sorun için gittiğim doktor, myom ameliyatında rahmin alınmasının gerekmediğini söyledi. Boşuna alındığını, kolaycılık yapıldığını ima etti. Hem üzüntüden hem öfkeden kendime gelemiyorum. Böyle bir şey gerçek olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Meslektaşımın kötü bir niyeti olmadığını ve yanlış ifade ettiğini düşünmek istiyorum. Zira ameliyatta orada bulunmayan, myomların yerini, rahimde yarattığı tahribatı görmeyen, sürece hakim olmayan, bulguları incelemeyen hiç kimse, buna ben de dahilim, bir operasyonun boşuna yapıldığını söyleyemez. Kuvvetle muhtemel, doktorunuz rahmin alınması gerekebileceğini zaten görmüş ve kurtarma olasılığına bakmak istemiş ve bu nedenle de kesin olarak alınacağı bilgisini vermemiştir. Elbette ben de myom operasyonlarımda, hasta gençse, doğum yapmadıysa ya da doğum düşüncesi varsa rahmi almamayı isterim. Çoğu zaman da kurtarırız. Ama rahmin alındığı durumlar yok mu? Tabii ki var. Bu benim kolaycılığımdan değil, yaşamınızı, sağlığınızı korumak için en iyi seçenek olduğunu değerlendirmemden kaynaklanır. Yaklaşım farkı olabilir. Hastalar hem hakem hekime giderek hem de doğru soruları sorup yanıtlar alarak bu farkı anlayabilirler.

MYOMLARLA RAHİM KANSERİNİN BİR İLGİSİ VAR MI?

SORU: Görümcemle birlikte 2019’da Ankara’ya size geldik. Benzer sağlık durumlarındaydık. Uzun görüşmeler sonucunda myomların ve rahmin durumu, yaşım da göz önünde bulundurularak benim rahmim alındı ancak görümcem ameliyatı Düseldorf’ta oldu ve rahmi alınmadı. Ama şimdi rahim kanseri, rahminin acilen alınmasına karar verdiler. Hep diyor ki o zaman aldırsaydım bugün rahim kanseri olmayacaktım. Myomlarla rahim kanserinin ilgisi var mı gerçekten?

Haberin Devamı

CEVAP: Myomların nadir de olsa kansere dönüştüğünü söylemek isterim. Myomlar temizlendiyse bu olasılık da ortadan kalkıyor zaten. Bilimsel çalışmalar, myomların iyi huylu kitleler olmasından hareketle, kanserle ilişkilendirmiyor. Elbette ilerleyen yıllarda farklı bilgiler, bulgular da açığa çıkabilir ancak yine de sorunuza ‘evet’ diyebileceğim bir noktaya geleceğini sanmıyorum. Dolayısıyla iki durumu birbirinden bağımsız değerlendiriyorum. Ancak şunu da eklemek isterim; görümceniz için de o gün ‘rahmin alınması gerekiyor’ dediğimde tek doğru seçenek olduğuna titizlikle inceleyerek kanaat getirmiştim (kanserden bağımsız olarak söylüyorum). Doğru tedaviyle en kısa zamanda eski sağlına kavuşacaktır, moralini yüksek tutması çok önemli.

Haberin Devamı

BEKARIM, MYOMLAR RAHMİMİ SARMIŞ İKİ DOKTOR DA ALINMALI DEDİ

SORU: Sevgili Gökçen Hocam, 24 yaşındayım, bekarım ve myomlarım rahmimi tamamen sarmış durumda. İki farklı doktora gittim, çok uzak olduğunuz için size gelemedim. İki doktor da rahmimin alınması gerektiğini söyledi. İyi ve mutlu olduğumu söyleyemem. Hâlâ başka bir şansım var mı diye düşünüyorum ama bir yandan da vakit kaybediyorum. Size gelsem bir şey fark eder mi? Şartlarımı tümüyle zorlayıp geleceğim bir ışık var derseniz.

CEVAP: Sizi muayene etmedim, bulgularınıza hakim değilim ve meslektaşlarımın da bu kararı boşuna almadığını düşünüyorum. Ama asla ihtimal yok dersem de yalan söylemiş olurum. Görmezsem içim rahat etmez. Maddi manevi bir yükün altına girmeyin ve bütün bulgularınızı bana iletin, bakmayı çok isterim. Ancak bunu ümit vermek değil de her şeyi denemiş olmanızı desteklemek olarak görün lütfen. Bu arada diyelim rahminiz alındı, evet doğum yapamayacaksınız ve bunun zor olduğunu biliyorum. Ancak yine de anne olabilirsiniz dilerseniz. Hayatta ve de sağlıklı olmanız en değerlisi; bunu da unutmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder