Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Evliliğe dair türlü soru
HABERİ PAYLAŞ

Evliliğe dair türlü soru

Evlilikle ilgili olarak gelen sorularda, gerçek bir çeşitlilik söz konusu. İlk gece soru ve sorunlarına sonraki gün değinmek üzere, bugün size daha çok yönlü bir seçki sundum. Sevdiğiniz, saygı duyduğunuz, birlikte bir gelecek hayal edebildiğiniz ve ortak beklentilerde buluşabildiğiniz insanla evlenin. Gerisi zamanın elindedir. Ama bu köşenin de bir iki soru işaretinizin üstünü çizeceğinden eminim.

 Evliliğe dair türlü soru

HPV’Lİ BİRİ EVLİLİK İÇİN ‘UYGUN’ RAPORU ALABİLİR Mİ?

Hocam, HPV virüsü olan biri evlilik için gerekli olan ‘uygundur’ raporunu alabilir mi?

Haberin Devamı

Çok güzel bir soru. Maalesef evlenirken HPV virüsüne bakılmıyor ve raporda da var ya da yok diye yer almıyor. Eğer bu konuda herkes dürüst olsaydı, cümleme ‘maalesef’ diye başlamazdım. Ancak HPV’li olduğunu bildiği halde partneriyle paylaşmayan ve ona bulaştıran o kadar çok kişi var ki evlilikte bu bilginin eş adayıyla resmi olarak paylaşılması gerekliliği doğuyor. Konu sadece evlilik değil; bulaşıcı cinsel hastalığa sahip olan ve hatta geçirmiş olanlar, partnerleriyle bunu paylaşmalılar ki gerekli tedbirler alınabilsin. Bunun dışında söyleyeyim; HPV’li biri sevişebilir, evlenebilir, yaşayabilir. Gerekli tedavinin uygulanması ve korunma tedbirlerinin alınması önemli. Lütfen nişanlınızla paylaşın ve HPV aşısı olun.

Evliliğe dair türlü soru

VAJİNİSMUS BAŞLADI

Hocam, evlenmeden önce cinsel hayatında hiçbir sorun olmayan biriydim. Ancak evlilikle birlikte vajinismus başladı. Üstelik çok sevdiğim biriyle evlendim. Ancak kasılmalarım ağrılı bir kilide dönüşüyor ve ilişkiye giremiyorum. Sebebi ne olabilir?

Evlendiğiniz kişiyle evlilik öncesi birlikte olmadıysanız ve psikolojik olarak sakındığınız bir şey varsa, sebebi bu olabilir. Önceki ilişkilerinizi gizlemiş olmak, yargılanma korkusu vb.. Ya da evlilikle ilgili derinlerde bir travmanız olabilir. Aşkı öldüreceğini, evlilikte seksin tatsız tuzsuz olduğunu düşünmek gibi... Hiç bilmediğiniz ve yıllardır uyuyan düşünceleriniz olabilir yani. Ancak bununla birlikte fizyolojik bir sorun da olabilir. En kısa zamanda muayene olarak bu ihtimali elemenizi, sonra da cinsel terapi yetkinliği olan bir uzmanla görüşmenizi öneririm.

Haberin Devamı

BAŞA DÖNMEKTEN KORKUYORUM

Hocam, ben 26 yaşımda idrar torbası sarkması ameliyatı oldum ve 5 yıldır gayet sağlıklıyım. Geçtiğimiz yıl evlendim ve eşim çocuk istiyor. Ben de istiyorum aslında ama doğumların, idrar torbasını sarkıtan ilk şey olduğunu biliyorum ve dolayısıyla da başa dönmekten korkuyorum. Ne önerirsiniz?

Kegel egzersizi! İnternette basit bir taramayla bulabileceğiniz bu egzersizler, hamilelikte ağırlık bindirdiğimiz, zayıflayan kaslarımızın gücünü, dayanıklılığını ve işlevini artırarak mesane ve bağırsak kontrolünü iyileştirir. Hamilelik öncesi, hamilelik sırasında ve hamilelik sonrasında rahatça yapabileceğimiz egzersizlerdir (hamilelikte ekstra bir risk söz konusu olursa doktorunuz zaten uyarır). İdrar torbanız sarkmasın diye sevdiğiniz bir şeyden vazgeçmeyin. Başarılı bir operasyon, sizi başa döndürmez. Ufak deformasyonlar yaşanmasını bekleyebiliriz tabii ama düzenli kegelle bunları bertaraf edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Evliliğe dair türlü soru

NEDEN PREZERVATİF KULLANILMIYOR?

Hocam, evlenince prezervatif kullanılmamasının sebebi ne?

Daha önemli bir soru sorayım; bu bilgiyi kimden aldınız? Böyle bir şey asla yok. Evli ya da bekar; herkes bütün doğum kontrol yöntemlerini tercih edebilir. Uzun vadede çocuk sahibi olma kararı alabilecek olanlar; spiral, kol altı implant ya da uzun süreli koruyucu iğneler konusunda detaylı bilgi sahibi olsa yeter. Koruma süreleri, bırakınca hamile kalma süresi vb.. Ayrıca tüp bağlatmak, kalıcı bir korunma yöntemidir. Ameliyatla tüpler yeniden açılsa dahi doğal yolla hamile kalmak mümkün olmaz, tüp bebek yapılması gerekir. Kısa bir süre sonra çocuk sahibi olmayı düşünenler için doğum kontrol hapı ve prezervatif en iyi yöntemlerdir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder