Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Gebedir ne düşünse yeridir
HABERİ PAYLAŞ

Gebedir ne düşünse yeridir

Bir annenin hem kendini hem bebeğini korumak için büyük hassasiyet gösterdiği ve kaygı duyduğu bir dönemi, tedbirli ama mutlu bir döneme çevirmemiz gerek. Mutsuz olmak, korkmak, strese girmek yok; çözümlere ve güzelliklere odaklanacağız. Tedbiri asla elden bırakmadan ama felaket senaryolarına da teslim olmadan. Doktorumuz, hep orada.

STRESTEN Mİ KAYNAKLANIYOR?

SORU: Hocam, 30 haftalık hamileyim ve yurtdışındayım. Geçen haftaya dek ailemle Türkiye’deydim. Uçuşumu riske atmamak ve eşim yanımdayken doğurmak için Hollanda’ya döndüm. Ama geldiğimden beri başım çok ağrıyor ve kusma halindeyim. Gözlerimin buğulandığı da oluyor. Genel olarak iyi hissetmiyorum. Ama burada her an doktora gidemiyorsunuz. Bu ana dek hamileliğim çok iyi gitmişti. Stresten, üzüntüden oldu diye düşündüm ama başka bir tehlike var mı acaba? Bebeğimin kalp atışlarını, hareketlerini duyuyorum aslında ama yine de tedirginim.

Haberin Devamı

CEVAP: Önceliğimiz sakin kalmak olsun lütfen. Sistemi bilmiyorum ama sorumlu sağlık kuruluşuna muayene olmak istediğinizi iletin ya da ulaşabildiğiniz özel bir Türk kliniği varsa oraya başvurun. Yaşadıklarınız bana preeklampsi yani gebelik zehirlenmesi dediğimiz bir sorunu çağrıştırdı. Genelde 20 hafta itibarıyla görülür ve bahsettiğiniz şikayetlerle kendini gösterir. Kan basıncının normalden çok yüksek olması, tansiyonun yüksek seyre geçmesi anlamına gelir ve müdahale gerektirir. Türkiye’de kan, idrar testleri, fetal ultrason ve NST’yle tüm değerleri gözden geçiririz ve önce preeklampsi midir bundan emin oluruz. Bebeği de sizi de korumak için gerekli tedaviyi düzenleriz. Bebek iyiyse ve her şey yolunda görünüyorsa düzenli olarak izlemek yeterli bile olabilir. Buna ancak sizi muayene edecek olan doktorunuz karar verebilir. Beklemeyelim olur mu? Tam tanı koymak için lütfen doktora...

TUVALETTEN ÇIKAMIYORUM

SORU: Hocam, 6 aylık hamileyim ve tuvalet sorunum evden dışarı çıkmama bile engel oluyor. Tuvaletten çıkamıyorum zaten. Çişimi tutamıyorum ama aynı zamanda kabızım. Tuvalete sık çıkma gibi bir sorunu duydum ama ben neden bu kadar kabızlık çekiyorum ve ikisi bir arada normal mi, merak ettim. Doktora gitmem gerekir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Gebelikte vücut sıvısı ve böbreklerin çalışma hızı artar. Bu da sık tuvalete çıkmayı gerektirir. En kuvvetli neden de rahmin mesaneye baskı yapmasıdır. Sık tuvalete çıkma sizin de dediğiniz gibi gebelerin çoğunda olan bir şey. Aynı rahim, bağırsaklara da baskı yapar ve bu baskının sonucu ise kabızlık olur. Üstelik gebelik hormonları, bağırsak hareketlerini de yavaşlatmıştır. Bunlar bir araya gelince tam da yaşadıklarınız yaşanır. Lifli beslenme, gece uykusunu korumak adına geç saatlerdeki sıvı tüketimine dikkat etme ve tuvalet esnasında biraz öne eğilerek mesaneyi tam boşaltma size önerebileceğim şeyler. Doktora gitmeli misiniz? Gebeliğinizin zaten düzenli olarak takip edildiğini düşünmek istiyorum. Yerinizde olsam giderdim. Önemli bir sorun olduğundan değil; gebelikte en çok arzu ettiğimiz şey kafa rahatlığı ve en önemsediğimiz şey tedbir olduğundan.

Haberin Devamı

DİŞ AĞRISINDAN UYUYAMIYORUM

SORU: Hocam, 4 aylık hamileyim ve diş ağrısından 5 gündür ağlıyorum, uyku uyuyamıyorum. Üstelik azalmıyor, artıyor. Hamileliğimi bu şekilde nasıl tamamlarım? Bana önerebileceğiniz doğal bir ağrı kesici çözüm var mı?

CEVAP: Size diş hekimi öneriyorum! Hamilelerin diş hekimine gidememesi diye bir şey yok. Sene 2023, her gün yeni bir gelişme yaşanıyor bilimde. Diş tedavisinde kullanılan bütün maddelerin tehdit oluşturduğu zamanlar geçti. Hele de hamileliğin 2. trimester dönemi dediğimiz dönem diş tedavileri için en uygun dönemdir ki siz oradasınız. Doktorunuza hamile olduğunuzu, haftanızı söyleyin yeter. O zaten geçici, kalıcı çözüm her ne gerekiyorsa yapar. Geçmiş olsun

Sıradaki haber yükleniyor...
holder