Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hamilelik kaygısı
HABERİ PAYLAŞ

Dünyanın en güzel duygularından biri anne olmak. Ancak bu gülün dikeni de olabiliyor (diken denebilirse). Heyecanı, endişeyi ve hatta korkuyu da en yüksek derecede hissettiğimiz bir dönemden geçiyoruz anne olmak için. Hamilelik, gerçekten benzersiz bir deneyim çünkü çoğu kadının ezberini bozuyor.

Hamilelik kaygısı

Ancak sağlığına dikkat eden ve mutluluk odaklı olan anne adaylarının süreci daha rahat geçirdiklerini söyleyebilirim. Olumsuz duygularımızı doğru yönetmek önemli ve onların esiri olmamak. Bilime ve bebeğinize güvenin. Eşinizle olan harika iş birliğinizin devamında tabiat, bilim ve bebeğiniz de harika bir iş birliğiyle sonuca doğru ilerliyorlar, çok güçlü olduklarını bilin.

Haberin Devamı

Hamilelik kaygısı

AKLIMI KAÇIRACAK GİBİYİM

SORU: Hocam, 4 haftalık hamileyim. Normalde de kaygı düzeyi çok yüksek biriyim ama bebekle birlikte aklımı kaçıracak noktaya geldim. Evden çıkmak istemiyorum başıma bir şey gelmesin diye. Her an bebeğe zarar verecekmişim gibi hareketlerimi yavaşlatıp dikkat etmeye odaklıyım. 9 ay bu şekilde ne yapacağım bilmiyorum. Bana zararlı hareketleri söyler misiniz?

CEVAP: Yaptıklarınız zararlı hareketler mesela. Bol bol dışarı çıkın, sosyalleşin, temiz hava alın, mutlu olun. Bunlar size de bebeğe de iyi gelecek şeyler. Bebek amniyotik sıvının içinde bir kesede büyüyor. Ve bu kese, hep söylerim dünyanın en güvenli haznesidir. Muhtemelen şu an; gözleri, ağzı, iç kulakları, sindirim sistemi, sinir sistemi, beyni, kalbi ve akciğerleri şekillenmeye başlamıştır. Kulakları küçücük nokta şeklindedir, gözleri ve burnu oluşmuştur. Kol ve bacakları şekillenmeye başlamıştır. Şu anda embriyonuz, elma çekirdeği kadar, yaklaşık 6 mm büyüklüğündedir. Annesinin heyecanına bakıp bir an önce geçmesini umuyordur. Ayrıca bunun için uzman yardımı alabilirsiniz. Merak etmeyin, evdeki koltukları oradan oraya taşımadığınız sürece bebeğiniz durduğu yerde durur. Siz mutlu olmaya, tadını çıkarmaya odaklanın.

Hamilelik kaygısı

BEBEĞİM 7 AYLIK DOĞACAK

SORU: Hocam, hamileliğimin 7. ayındayım ve plasentam doğum yolumu tamamen kapatmış. Kanamalarım ve ağrım var. Bebeğimin erkenden alınması gerekiyormuş, doktorum öyle dedi. Uyuyamıyorum, yiyemiyorum, düşünemiyorum. Bebeğimi kaybedersem yaşayamam. 7 aylık doğan bebekler yaşayabiliyor mu, bu oran nedir? Bana güzel bir şey söyleyin ne olur.

Haberin Devamı

CEVAP: 1 kilonun üzerinde doğan bebeklerin çok önemli bir kısmı yaşar. 22 hafta öncesi daha riskli olmakla birlikte, sizinki gibi 28 hafta ve üzeri bebeklerin yaşama şansı çok yüksek. Bakın tıp ilerliyor; bundan 10 yıl önceki prematüre bebekleri yaşatma şansımızla bugünkü aynı değil, çok daha iyi bir noktadayız. Bebeğiniz prematüre bakımı alacaktır. Bu da yoğun bakımda ve kuvezde kalabileceği, kısa bir ayrılık yaşayabileceğiniz anlamına gelir. Çünkü beyin, karaciğer, böbrek, akciğer, bağırsak gibi hayati önem taşıyan organların gelişiminin takibi ve desteklenmesi gerekir. Akciğerin tam gelişmemiş olmasından kaynaklı solunum güçlüğü doğabilir ve bu oksijen desteğini gerektirir. Cilt altı yağ dokuları çok gelişkin olmadığı, derileri ince olduğu için ısıyı yönetmelerinde sorun olabilir, dolayısıyla vücut ısılarının korunması gerekir. Yani kuvezde tamamen hayati fonksiyonlarına destek için tutulurlar. Biraz sabır gösterip sonra umuyorum ki sağlıkla ve birlikte evinize döneceksiniz. Doktorlarınıza ve fedakar bebek hemşirelerine güvenin.

Haberin Devamı

Hamilelik kaygısı

ERKEN DOĞUM RİSKİ VAR

SORU: Hocam, bebeğim 8 aylık. Ve doktorum erken doğum riskim olduğunu söyledi. Yeniden kontrolüm var. Eğer almaları gerekirse oluşmamız organları olacak mı? Çok korkuyorum onu kaybetmekten.

CEVAP: Tıbbın imkanlarını hafife alıyorsunuz. Ve bebeğinizin gücünü. Bebeğinizden bahsedelim önce biraz. Dışarıdaki sesleri duyar, gözleri açıktır, karanlık ve aydınlığı ayırt edebilir. Bağışıklık sistemi gelişmeye, kendi antikorlarını üretmeye başlamıştır. Kemikleri gelişmiştir ve gelişmeye devam eder ki bu doğum sonrası da devam edecek biliyorsunuz. Hayati organları tamdır. Yani bebeğiniz bu dönemde doğarsa, yeterince gelişmiş olup hayatını sürdürebilir. Bebeğinizin boyu 40-45 cm, ağırlığı 2000-2500 gr civarında olacaktır. Biraz desteğe ihtiyaç duyabilir. Ama biz ne güne duruyoruz zaten? Hiç merak etmeyin, sağlıkla kavuşacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder