Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hangisi normal?
HABERİ PAYLAŞ

Normal midir? Meslek hayatımda en çok duyduğum soru. Rutin jinekolojik muayene kültürü tamamen yerleşse ve kadın sağlığı üzerine okumalar artsa daha az sorulacak bir soru ama neyse buna da şükür dedirtiyor. En azından birileri, bir şeylere dikkat edip olağanlığını sorguluyor. Böyle böyle gideceğiz işte doktora. Böyle böyle paniklemeden tedbir almayı, canımızı bir değer saymayı öğreneceğiz. Bakalım sizin normalleriniz anormal miymiş aslında...

Hangisi normal

YOĞUN KANAMAM VAR

SORU: Hocam, 3 gün önce kürtaj oldum. Hâlâ ve çok yoğun kanamam var. Kürtaj olduğumu kimse bilmediği için yanımda kimse yok ve yürüyemeyecek kadar halsizim. İlk kez kürtaj oldum. Bu normal mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Kürtaj sonrası elbette kanama olabilir ama 3 gün yoğun kanama olmaz. Doktorunuzun yeniden görmesi gerekli. Tamamen temizlenememiş olması ya da bir komplikasyon olası. Lütfen paniklemeyin ve eğer mümkünse bir yakınınızdan, arkadaşınızdan size refakat etmesini isteyin. Bünyenize bağlı olarak yoğun kan kaybınız çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Parça kaldıysa enfeksiyona yol açabilir ki bunu istemeyiz. Tansiyonunuzun düşmesi, baygınlık geçirmeniz, düşmeniz, çarpıp yaralanmanız da bu sorunlara dahil. Güvende olmanız için bir an önce doktorunuza ulaşmanızı öneririm. Sadece kürtajda değil herhangi bir operasyonda, beklediğinizden ya da doktorunuzun bahsettiğinden daha yoğun ağrı, acı ya da kanamanız olursa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun. Ha bir de kürtaj bir doğum kontrol yöntemi olarak yer etmesin hayatınızda. Size en uygun korunma yöntemini bulun ki istenmeyen gebelik olasılığını yerle bir edin.

Hangisi normal

ŞİDDETLİ BEL AĞRISI ÇEKİYORUM

SORU: 1 yıldan uzun süredir çok ciddi bel ağrısı yaşıyordum. Nöroloji ve ortopedi bir sorun olmadığını söyledi. Son zamanlarda dışkılarken bir kitle hissediyorum. Tam olarak elime bir şey gelmiyor ama bir baskı ve orada yüzeye yakın bir şey olduğunu hissediyorum. Bağırsak sarkması bel ağrısı yapar mı? Dışarı sarkmadığı halde bir yıldır bu kadar ağrı yapması normal mi?

CEVAP: Sarkanın bağırsak mı, idrar torbası mı, rahim mi olduğunu bilmiyoruz. Öncelikle jinekolojik muayeneyle bunun anlaşılması şart. Ve evet sarkan hangisi olursa olsun bel ağrısı, kasık ağrısı, alt karın ağrısı ve dolgunluk hissi yapabilir. Henüz dışarı sarkmadıysa bile yakındır. Son raddeye gelmesini beklemeyelim. Çünkü korkmanızı gerektirmeyecek bir operasyonla bu dertten hızlıca kurtulabilirsiniz. Elbette bunlardan hiçbiri de olmayabilir ama bunu anlamanın yolunu biliyorsunuz, değil mi? Mu-a-ye-ne!

Haberin Devamı

Hangisi normal

HPV AŞISI YAPTIRABİLİR MİYİM?

SORU: Hocam, biz küçükken HPV aşısı yoktu. Şimdi 12 yaşındaki ikizlerime yaptıracağım. Ama komşum kendisine de yaptırdığını söyledi. Evli ve 42 yaşında. Acaba cinsel yaşamı olan ve yaşı aşı aralığını geçmiş olanlar da yaptırabiliyor mu, normal mi?

CEVAP: Biz küçükken tıbbi imkanlar çok başkaydı ve bugün şükür ki çok başka. Daha da önemlisi yarın bambaşka ve çok daha iyi olacak. Bilime sonsuz şükürler olsun. Sizin gibi bilinçli ve çağı izleyen annelerle, geleceğin kadın hastalıklarına ciddi bir darbe indireceğiz. Ve evet siz de aşı yaptırabilirsiniz. Böylelikle rahim ve rahim ağzı kanserlerinden korunursunuz. Evhamlanmadan bedeninizi dinleyin ve bir anormallik sezdiğinizde hemen doktora gidin. Ama daha da mühimi rutin jinekolojik muayene.

Haberin Devamı

SEBEBİ SPİRAL Mİ?

SORU: Hocam, 20 gün önce spiral taktırdım. Üstüne adet gördüm ve şu an 11’inci gündeyim. O kadar çok kanamam var ki. Doktora gitmeli miyim? Bu kadar kanamamın olması normal mi?

CEVAP: Spiralin regl kanamasını artırmak gibi bir etkisi var. Bünyeye göre de bu artış değişebiliyor. Normal bulsam da her ihtimale karşı, başka seçenekleri elemek adına muayene olmanızı öneririm. Burada önemli olan şu; birkaç ay izleyip bu uzama ve yoğunlaşma, sosyal hayatınızı ve sizi ne kadar etkiliyor bakmak. Çile gibi gelirse başka doğum kontrol yöntemlerine geçebilirsiniz. Yoo geçip gidiyor derseniz ya da zamanla biraz daha normalleşirse devam edersiniz. Biraz deneme yanılma. Doğum kontrol yöntemleriyle ilgili şunu da hatırlatmış olayım; erkeklerin nazına tuzuna kalmadan korunmak istiyorsak doktorumuzla birlikte artıları eksileri konuşup bir yöntem seçmek en iyisi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder