Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Hastalığa karşı en etkili silah: teşhis
HABERİ PAYLAŞ

Hastalığa karşı en etkili silah: teşhis

Varlığını saptamadığınız bir şeyden korunamaz, onunla savaşamaz, onu yenemezsiniz. Elbette dileğim hep sağlıklı olmanız ancak böyle bir dünya belli ki şimdilik mümkün değil. O zaman bize düşen, sağlığımızın takipçisi olmak. Tedbirimizi almak, muayene olmak, tetkiklerden geçmek, teşhise kulak vermek ve tedaviyi aksatmamak. İnanın hasta olmaktan, onunla mücadele etmekten zor değil.

DAHİLİYE, KADIN DOĞUMA SEVK ETTİ

SORU: Hocam, şiddetli kasık, karın ağrısı, şişkinlik ve iştahsızlık şikayetlerim nedeniyle dahiliyeye gittim. Ama beni kadın hastalıkları bölümüne sevk etti ve özellikle bir doktorun görmesini ‘acil’ notuyla talep etti. Haftaya randevum var ama uyku uyuyamıyorum. Neden şüphelendiğini bilmiyorum. Neyim olabilir sizce?

Haberin Devamı

CEVAP: Evham yapmayın lütfen. Hızlıca bütün olasılıkların değerlendirilmesini isteyen meslektaşıma teşekkür ederim öncelikle. Bu tür şikayetlerde genelde yumurtalıkları ve rahmi tararız. Bazı hastalıklar sinsi olabiliyor ve uzun süre belirti vermeden ilerleyebiliyorlar. Önceliğimiz bu hastalıkları detaylı tetkiklerle elemek ya da varsa tedaviye hızlıca başlamak olur. Birkaç gün sonra doktorunuz tetkiklerini yapar ve size detaylı bilgi verir. Anlamadıklarınızı, detayları çekinmeden sorun, olur mu? Kistlerden yumurtalık kanserine dek pek çok ihtimal var, gerçek bu. Ama bu sizi korkutmasın, aksine muayenenin önemini hatırlatsın. Yoldasınız ve güzel bir yere varacaksınız; hep böyle bakın.

RAHİM AĞZI KANSERİ GENETİK Mİ?

SORU: Hocam, annemi rahim ağzı kanserinden kaybettik. Hastalığı olduğunu fark etmesine, anlamasına karşın bizi yormamak için söylememiş, içine atmış, pedler kullanmış, ağır ağrı kesiciler almış ve öğrendiğimizde yapabileceğimiz bir şey kalmamıştı. Ben bir anneyim ve 3 kızım var. Hem onları annesiz bırakmaktan hem de bu hastalığı genetik olarak onlara taşımaktan çok korkuyorum. Ne önerirsiniz, ne yapmam gerekir?

CEVAP: Tedbir her zaman iyidir ancak felaket tellallığı öyle değildir. Kötüyü bilin ama en kötüyü düşünerek yaşlanmayın. Neredeyse tamamının nedeni HPV virüsüdür. Bu da cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Ancak hiçbir şey sizi ve bizi risk sınıfından çıkarmaz. Tüm kadınlar, genital bölge kanserleri açısından risk grubundadır. Kendinizi de kızlarınızı da düşünmeniz ne güzel, ne doğru. Bunun pratikte bir önleme dönüşmesi içinse HPV aşısı öneriyorum. Kızlarınızın yaşını bilmiyorum ama genel bilgi vereyim; 14 yaşından önce 0 ve 6. aylarda , 14 yaşından sonra ise 0-2 ve 6. aylarda uygulanır.

Haberin Devamı

KASIKLARIM SÜREKLİ AĞRIYOR

SORU: Kendimi bildim bileli adetim kahverengi akıntı şeklindedir ve adet olsam da olmasam da kasıklarım hep ağrır. Bu ağrı adet döneminde şiddetlenir ama normalde de ağrı çekerim. Sebebi ne olabilir hocam?

CEVAP: Kendinizi bildiniz bileli normal olmayan bir durumla karşı karşıyasınız, bunun bir şikayet/belirti olarak kabul edileceğini de biliyorsunuz ama yine de muayene olmadınız, doğru mu anlıyorum? Neden kendinizi düşünmüyorsunuz, neden sağlıklı yaşamın peşine düşmüyorsunuz? Önemli bir sağlık sorunu olmasa dahi bu, yaşam kalitenizi düşüren bir şey değil mi? Genital bölge enfeksiyonları, spiral varsa onda sorun, polipler, kistler, aktif mesane, fıtık, bel soğukluğu... Pek çok nedeni olabilir ve mutlaka saptanması gerekir. En kısa zamanda muayene olun lütfen. Reglin başında ve sonunda kahverengileşmiş akıntı eski kandan dolayı normal sayılabilir ama tamamında normal değildir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder