Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Kürtaja giden yolda
HABERİ PAYLAŞ

Kürtaja giden yolda

İstenmeyen gebeliklerden elbette kurtulabilirsiniz. Ancak bunun da yasal sınırları var ve bunlar hem sizin hem bebeğin sağlığını gözeterek korunan sınırlar. Dolayısıyla önceliğimiz korunmak, sonra ise sağlıklı, güvenli gebelik sonlandırma yollarını tercih etmek. Merdiven altı yerlerde, işin uzmanı olmayan kişilerce yapılan canice işlemler çok açık ve net biçimde suç. Lütfen adet takviminizi titizlikle takip edin ve gebelik şüphesinde testi geciktirmeyin. Pek çok kadın hamile kaldığını düşünmemeye çalışıp süreci uzatıyor ve sonra daha büyük mağduriyetler doğuyor. Bunu asla istemeyiz. Kürtajın bir korunma yöntemi olmadığını, halihazırda sağlığınızı gözeten korunma yöntemleri olduğunu da defaatle konuşmuştuk. Ve hep konuşacak, bu bilinci büyüteceğiz.

Haberin Devamı

HAMİLE KALDIĞIMI FARK ETMEDİM

SORU: Hocam, düzensiz adet gördüğüm için hamile kaldığımı fark etmedim. Daha doğrusu geç fark ettim. Şu an 12 haftalık ve aldırmak zorundayım. Ne yapacağımı bilemiyorum. Ne olur bana bir yol gösterin.

CEVAP: Adetiniz düzenli olmasa dahi, korunmasız ilişki yaşandıysa gebelik testi öneriyorum. Aldırmak zorundayım dediğinize göre eminim geçerli sebepleriniz vardır ancak 10 haftanın üstü maalesef yasal değil ve yasal olmayan bir kürtaj için ne bir kişi, ne bir kurum önerilebilir. Yapan bir kurum ya da kişi varsa da tercih etmemelisiniz. Olası bir komplikasyonda güvende ve sağlıklı olmanız her şeyden önemli. Bu gebelik tek başınıza oluşturduğunuz bir şey olmadığına göre sorumluluğunu da tek başınıza almanız gerekmiyor. Partnerinizle durumu paylaşın ve üçünüz için de en iyisini planlayın.

ÇOCUK İÇİN HAZIR DEĞİLİM

SORU: Hocam, nişanlımla tam ilişkiye girmediğimiz halde hamile kaldım. Şu an 4 haftalık. Aldırmak istiyorum çünkü çocuk sahibi olmaya hazır değilim. Ancak nişanlım aldırmamı asla istemez. Bu yüzden onunla paylaşmayacağım. Bu şekilde aldırabilir miyim?

CEVAP: Korunmasız ilişki, tam, yarım ya da sürtünmeyle siz nasıl adlandırırsanız adlandırın riskli. Çünkü zevk suyu sandığınız şeyin içinde sperm olabilir ya da tam zamanında hedefe yollanan bir damla dahi hamile kalmaya yetebilir. Nitekim öyle olmuş. Yasal olarak evli değilseniz şahsi kararınızla kürtaj olabilirsiniz ancak partnerinizle paylaşma konusunu yeniden düşünün derim. Bu deneyimi tek başınıza yaşamak zorunda değilsiniz. Ve gizlemek için asla merdiven altı tercihlerde bulunmayın, müdahaleyi bir sağlık kuruluşunda yaptırın.

Haberin Devamı

DEVLET HASTANELERİ YAPIYOR MU?

SORU: Hocam, eşim geri çekilip dışarı boşaldığı halde hamile kaldım. İlk bebeğimizi doğurmuştum ama şu an ekonomik şartlarımız asla uygun değil, doğuramam. Nasıl hamile kaldığımı bile anlamadık. Aldırabilirim, değil mi? Devlet hastaneleri kürtaj yapıyor mu?

CEVAP: Geri çekilme bir korunma yöntemi değildir. Çoğu zaman sperm zevk suyunun içinde olabiliyor ya da bir iki damla kaçmışsa bile gebelik oluşabiliyor. Korunmalısınız. Bu çok net bir sorumluluk, eğer çocuk istemiyorsanız. Çünkü bu şekilde kürtaj korunma yöntemine dönüşür ki son derece yanlış. Ekonomik şartlarınız bebek için uygun değilse elbette kürtaj olabilirsiniz. Ancak ekonomik planlamanıza bundan sonra korunmayı dahil edin ki sonra daha büyük masraflarla karşı karşıya kalmayın. Devlet hastanelerinde kürtaj yapılıyor. Evliyseniz eşinizin imzası gerek. Şimdiden geçmiş olsun.

Haberin Devamı

EN İ Yİ KORUNMA YÖNTEMİ HANGİSİ?

SORU: Hocam, 1 ay sonra evleniyorum ve sizden öğrendiğim üzere gidip jinekolojik muayenemi oldum. Yumurtalıklarıma bakıldı ve doktorum hap tavsiye etti, korunacağım. Ama hapla korunduğu halde hamile kalan çok tanıdığım var. Tereddüt de ettim. Beni aydınlatmanız mümkün mü?

CEVAP: Bu soru iyi ki geldi. Bütün önerdiğimiz korunma yöntemlerinde az da olsa gebe kalma riski var. Prezervatifin geç takılması, yırtılması, deforme olması, doğum kontrol hapının unutulması, yumurtlamanın yanlış hesaplanması, spiralin kayması gibi nedenlerle bu yaşanabiliyor. Benim önerim doğum kontrol haplarının düzenine dikkat etmeniz ve genel olarak sağlığınız için prezervatif desteği almak olabilir. Tereddüt etmeyin, kaygılı olmayın. Tedbirli olun ve adet takviminizi doğru takip edin yeter. Dilerim tüm aşamaları istediğiniz zamanda istediğiniz biçimde yaşarsınız. Mutluluklar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder