Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Mantarın da adı var
HABERİ PAYLAŞ

Mantarın da adı var

Biz kadınlar mantardan çok çekiyoruz. Çaresi var elbette ama çektirdiği de az değil.

Mantarın da adı var

KIZIM YÜZMEYE GİDİYOR SÜREKLİ CANDIDA İLE UĞRAŞIYORUZ

SORU: Hocam, kızım yüzmeye gidiyor ve 15 yaşında. Bu sene regl oldu. Ancak sürekli candidayla uğraşıyoruz. Tedavi ediliyor, bitiyor, 1 hafta geçmeden yeniden başlıyor. Sebebi ne olabilir? Havuzdan kapma olasılığı var mı? Ama her hafta aynı havuzda olmuyorlar. Dolayısıyla havuzla ilgisi olmadığını düşünüyorum.

CEVAP: Candida, vajinal mantarın adı, bunu bilmeyenler için söyleyelim. Vajinada doğal biçimde mayalar ve bakteriler bulunur ve bunların dengeli biçimde varlık göstermesi sağlıklıdır. Laktobasil dediğimiz faydalı bakteriler, vajinadaki zararlı organizmaları öldürür ve vajen sağlığını korur. Ne zaman ki laktobasiller azalır, işte o zaman oradaki denge de bozulur. Ve candida dediğimiz vajinal mantarlar, enfeksiyona neden olur. Candidayı, antifungal dediğimiz tipte ilaçlarla tedavi ederiz ama bu tek başına yeterli olmaz. Stres yönetimi, beslenme alışkanlıklarını düzenleme de tedavide çok önemlidir. Sürekli tekrarlamasına gelince; kızınızın durumunda havuz da bir tetikleyici olabilir ama daha ziyade ıslak mayoyla uzun süre kalmak sebep olabilir, tahminim bu yönde. Dolayısıyla bağışıklığını yükseltmesini, ıslak mayoyla uzun süre kalmamasını ve hijyeninden emin olduğu yerlerde havuza girmesini önerebilirim. Klor, vajen florasını bozan bir dezenfektandır mesela. Kloru c vit ile nötrlemek mümkündür. Havuz sonrası duş suyunuza c vit katabilirsiniz.

Haberin Devamı

Mantarın da adı var

BESLENME İLE NE İLGİSİ VAR?

SORU: Hocam, çok sık tekrarlayan vajinal mantar durumum için sayısız test yapıldı. Takviyeler kullandım, havuza girmem, ortak duş kullanmam, günlük ped alışkanlığım yoktur, pamuklu çamaşır giyerim. Ama hiçbir çözüme ulaşamadım. Üstelik bekarım, cinsel hayatım yok. Birinden kapmıyorum. Doktorum gluteni ve şekeri kesmemi önerdi. Glutensiz beslenme masraflı, malumunuz. Cidden ilgisi var mı? Boşuna uğraşmayayım.

CEVAP: Tekrarlayan vajinal mantar durumunda beslenme alışkanlıklarını hemen sorarız hastaya. Sık tükettiği gıdalar, mantarla direkt ilişkili olabiliyor. İlaç tedavisi sırasında da sınırlarımızı aşmayan bir diyet öneririz hatta. Ve şekerle gluten de bu diyetin bir parçası. Zira mantarı beslediklerini biliyoruz. Hatta candida diyeti diye bir kavram da var ve hem jinekologlar hem de beslenme uzmanları ve diyetisyenler, şikayetlere bağlı olarak bu diyeti önerirler. Glutensiz beslenme, eskiden hakkında henüz bu kadar çok şey bilinmiyorken çok daha masraflıydı evet ama şimdi belediyelere ait ekmek üretim birimlerinin bile glutensiz seçenekleri var. Normal ekmekten ve ürünlerden bir tık daha pahalı olsalar dahi, ekonomik seçeneklerle daha ulaşılabilir hale geldi. Mantarla mücadele etmekten ve onun psikolojik zararlarından daha kolay, inanın.

Haberin Devamı

Mantarın da adı var

EŞİM BENDEN KAPTIĞINI SÖYLÜYOR

SORU: Hocam, eşim sürekli benden mantar kaptığını söylüyor. Böyle bir şey olabilir mi? Vajinal bir mantar peniste tutunabilir mi?

CEVAP: Genital mantarların kadınlarda daha çok görülme nedeni, nemi çok sevmeleri ama evet cinsel temas yoluyla erkeğe geçebilirler. Geçince de gayet tutunurlar. Ha derseniz ki “Bende mantar yok, ona nasıl geçsin?” işte onu aranızda konuşmalısınız. Çünkü erkekte üremiş de olabilir, başka bir kadından erkeğe geçmiş de olabilir. Yok zaten mantarınız varsa hiç şaşırmayın, kocanız da bundan nasibini alabilir. Bir an önce doktora gidin. Evde tasalanmakla tedavi olmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder