Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Ne haber aşktan
HABERİ PAYLAŞ

AŞK MI MANTIK MI PARA MI ÇOCUK MU, NEDİR?

Sizi evliliğe çeken, hayatınızı bir başkasıyla birleştirme düşüncesinde kalbinizi ısıtan şey nedir? Artılarını, eksilerini düşündünüz mü? Yanılmak elbette mümkün ama yine de iyi düşünmeye değmez mi bu karar?

 Ne haber aşktan

EŞİMİN İSTEĞİYLE İŞİMİ BIRAKTIM AMA HARCAMALARIMI KISITLAMAYA BAŞLADI

SORU: 4 yıllık evliyim. Tanıştığımızda, nişanlıyken hep çalışıyordum. Lise mezunuyum ve kariyerim yok ama bir işim vardı. Sonra eşimin ve ailesinin isteğiyle işi bıraktım. 7-8 ay öncesine kadar her şey iyiydi. Ama sonra eşim, harcamalarımı kısıtlamaya ve çalışmadığım için laf sokmaya başladı. Lüksüm yoktur, yanlış anlaşılmasın. Gururum kırılıyor ama bir yandan ailesinden çekindiği için işe gir de diyemiyor. Psikolojim çok bozuk ve son 4 aydır resmen doğru düzgün uyuyamıyorum. Hiçbir ihtiyacımı rahat alamıyorum. Ne yapmam gerek onu da bilmiyorum. Çünkü bunun dışında eşimi seviyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Kadınların okuması, çalışması işte bu yüzden önemli. Ev işlerinden sorumlu olmak ya da çocukların bakımını üstlenmek bir tercih olursa asla itirazım yok. Zira ikisi de son derece meşakkatli işler. Ancak eş ya da aile baskısıyla ekonomik özgürlükten ve üretmekten vazgeçmeyi onaylamıyorum. Yerinizde olsam iş arayışına başlar ve eşime karşı da bu konuda dik dururdum. Ailesini ilgilendiren bir konu olduğunu düşünmüyorum. Kendi koşullarınızı yaratmak, evliliğiniz için de kişisel haklarınız ve mutluluğunuz için de önemli. Evlilik elbette çeşitli fedakarlıklar barındırır. Ama insanlar birbirlerini tanıdıklarında, sevdiklerinde nasıllarsa öyle kalma haklarını da korumalılar. Sizi başka birine dönüştürüp sonra o yeni halinizden şikayet etmeleri ilk değil yani. Hayat müşterek. Çalışmanızı onaylamayanlar, ekonomik olarak sorumluluğunuzu almak zorundalar elbette. Ama çalışmanız hepsinden kıymetli. En çok kendiniz için!

Ne haber aşktan

ZENGİN BİRİYLE EVLENMEK İSTİYORUM BU KÖTÜ BİR DAVRANIŞ MI?

SORU: Hocam, ben zengin biriyle evlenmek ve 27 yıldır altında ezildiğim bu hayattan kurtulmak istiyorum. Aşkın karın doyurduğuna inanmıyorum. Beni ekonomik olarak rahat ettiren birine sevgi ve saygı duyabilirim. Yorgunum artık. Ve hayalim bu. Ama insanlar bu düşüncemi hor görüyor. Yargılayacaklarına benim yaşadığım hayatı yaşasınlar! Sizce evlilikte mantık ve para aramak kötü insan davranışı mı?

Haberin Devamı

Ne haber aşktan

CEVAP: Evlilikler, çeşitli nedenlerle ve dinamikler etrafında yapılabilir. Öncelik aşk da olabilir, dostluk da olabilir, ekonomik de olabilir. Ancak bunu, biriyle ‘parası için evlenmek’ çizgisinde tutmak sağlıklı bir eylem değil ve her zaman mutluluk getirmez. Bence evlilikte belli bir yaşam standardı beklemek ve mantık evliliği yapmak şahsi bir seçim. Kötü insan davranışı da değil. Fakat dikkat etmeniz gereken şeyler var bana kalırsa. Size değer verecek, saygı duyacak, sizi anlayacak ve ten uyumunuz da olacak biriyle bu yola çıkmak. Değer yargılarınız çok farklıysa, sizin bu önceliğinizi minnet etmek için kullanacaksa, sahibinizmiş gibi davranacaksa elbette bu evlilik sizi mutsuz eder. Üç beş günlük bir macera, bir tatil değil bu. Yanılma ihtimalinize gelince; aşk evliliklerinde de mantık evliliklerinde de var. Ama aşk tolere etme gücünüzü artırabilir. Umarım karşınıza hayallerinizdekine yakın ama mutlaka sevebileceğiniz biri çıkar. Kimseye mevcut hayatınızdan çıkış biletiniz gibi bakmayın. En büyük çare sizsiniz. Ve gerçekten içsel olarak çözüme kavuşmamış şeyler, öyle tek bir hamleyle çözülmüyor. Size mutlu ve daha huzurlu bir yaşam dilerim.

Haberin Devamı

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder