Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Polip de ne!
HABERİ PAYLAŞ

Myomları işledik, sıra poliplerde. Hiçbir konuyu atlamıyor, hiçbir şeyi şansa bırakmıyoruz. Bedenimizi, olası sağlık sorunlarımızı, tedbirleri, teşhisi, tedaviyi hepsini öğreniyoruz, öyle değil mi? Gebelik konusu da poliplerle yakından alakalı. Bence göz gezdirin ve kulak kabartı

Polip de ne

HALA KANAMAM VAR NORMAL Mİ?

SORU: Hocam, ben 6 hafta önce polip ameliyatı oldum ve hâlâ ağrım, lekeli kanamam var. Koyu kahverengi ve yoğun kıvamlı bir kanama. Bu, ameliyat sonrası normal bir şey mi yoksa endişelenmem gerekiyor mu?

Haberin Devamı

CEVAP: Polip ameliyatı sonrası lekeli kanama normal ancak bu birkaç gün sürer. Ağrı da 1-2 gün olabilir ve doktorunuzun yazdığı ağrı kesicilerle süreci yönetebilirsiniz. Ama ne kanama 6 hafta sürer ne de acı, ağrı. Paniklemeyin ancak mutlaka muayene olun.

Polip de ne

SEBEBİ POLİP OLABİLİR Mİ?

SORU: Hocam, benim adetim çok düzensiz ve ara ara yoğun kanamalar da oluyor. Ama bunun dışında ağrı, sızı gibi şikayetlerim yok. Cinsel ilişki sırasında da olmuyor. Ancak hamile kalamıyorum. 2.5 yıldır deniyoruz. Seneler önce doktor sende polip var demişti ama sonra kontrole hiç gitmedim. Bu şikayetlerimin sebebi polip olabilir mi?

CEVAP: Elbette muayene ve çeşitli tetkikler gerekiyor. Ama rahim içi polip evet bu şikayetlere yol açabilir. Tüplere ve rahim ağzına yakın yerleşen polipler spermin tüplere erişimini engelleyerek gebeliği zorlaştırıyor, kısırlığa neden olabiliyorlar. Adet düzensizliğiyle birlikte değerlendirdiğimde poliplerin varlığı mümkün. Lütfen daha fazla ihmal etmeyin ve doktora gidin. Polipler, kötü huylu yapılar değildir ama çok nadir de olsa kanser birlikteliği olabiliyor. Bu yüzden alınması gerekebilir. Polip ya da değil, bunun değerlendirmesini doktorunuz yapacaktır.

Polip de ne

KORKUYORUM AMELİYAT ŞART MI?

SORU: Hocam, poliplerimin alınması gerekiyor ama ben yurt dışından geleceğim ve çok korkuyorum. Yeniden muayene olmam gerekir mi? Ameliyat şart mı? Bunları öğrenebilir miyim?

CEVAP: Hastaya göre tedavi düzenlenir. Yani sizi görüp muayene etmeden yapılacakları söyleyemem. Ama genel hatlarıyla polip tedavisi nasıldır, seçeneklerimiz neler onlardan bahsedeyim. Histeroskopi aleti ile cerrahi olarak çıkarılabilir. Histeroskopi eşliğinde kürtaj yapabiliriz. Histeroskopi yoksa küretajla alınabilir. Hiçbiri korkutucu değil, hepsi sonuca odaklı, etkili tedaviler. Ve sizin için en doğrusu hangisiyse doktorunuz tarafından o seçilir. Tereddüt ettiğiniz herhangi bir noktada ikinci bir doktorun görüşünü alabilirsiniz. Eğer size mutlaka alınması gerektiğini söylemişlerse burada da muayene olur, görüş alırsınız ve sağlığınız için beklemeden adım atarsınız.

Haberin Devamı

Polip de ne

HAMİLE KALMAM İÇİN HİÇ UMUT YOK MU?

SORU: Hocam, ben hamile kalamadığım ve normalin çok üstünde yoğun biçimde adet gördüğüm için doktora gittim ve poliplerim olduğunu öğrendim. Ama sebebini ya da polipin ne olduğunu anlamadım. Kısır mıyım, hamile kalmam için hiç umut yok mu, bilmiyorum. Sizden beni aydınlatmanızı rica edeceğim.

CEVAP: Rahim polipleri, uterusun yani rahmin iç zarında meydana gelen ve rahim boşluğuna uzanan anormal büyümelerdir. Ve kısırlığa yol açabildiği bilinir. Çünkü spermlerin gidiş yolunu kapatır. Bebeğin oturacağı alanı kaplar. Polipleri alarak gebeliği mümkün kıldığımız çok fazla vaka var. Poliplerin oluşum nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte hormonal dalgalanmaların etkisiyle oluştuğu düşünülüyor. Bu nedenle bazı taramalar ve ufak bir operasyonla rahmi olağan seyrine getirerek gebelik denemesine devam edebilmenizi umuyorum. Ümit olmaz olur mu! Şahsen cevap vermem gerekirse hayatımda hiçbir hastamdan ümidi kesmedim ve her zaman yapabileceklerimin en iyisini denedim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder