Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Tedbir bir ilaçtır
HABERİ PAYLAŞ

Tedbir bir ilaçtır

Korkudan, bir caydırıcı olarak değil bir teşvik edici olarak faydalanmalıyız. Hasta çıkmaktan korkup doktora gitmemek demek, erken teşhis şansını kaçırmak, tedaviye gecikmek, varsa hastalığı ilerletmek anlamına gelir.

AKINTIM VAR, YANMA VE AĞRI YAPIYOR

SORU: Hocam, 29 yaşımdayım. Bugüne dek akıntı sorunum hiç olmamıştı. Hatta zaman zaman kuruluk nedeniyle kayganlaştırıcı bile kullandım. Ama şimdi köpüklü gibi görünen bir akıntım var ve yanma, ağrı da yapıyor. Akıntıların doğal olduğunu okumuştum. Endişelenmem gerekmediğini umuyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Fizyolojik olmayan yani doğal olmayan akıntılar da vardır. Dolayısıyla akıntıları ciddiye almalıyız. Korkmalıyız demiyorum ama tedbirimizi almalı, sebebinden emin olmalı, gerekli tedaviyi almalıyız. Sonradan ortaya çıkan, alışık olmadığınız, köpüklü, koyu renkli, peynir kesiği kıvamında ve renginde, kötü kokulu, ağrılı ya da kanamalı akıntıları mutlaka değerlendirmeliyiz. Sebebi genellikle genital enfeksiyondur. Vajinit tabanlı akıntılar olduğunu varsayabiliriz. Ancak bazen rahim ağzı enfeksiyonu (servisit) ya da pelvik enfeksiyon kaynaklı olabilir. Fallop tüplere ve yumurtalıklara yayılmadığından emin olmak isteriz. Hamilelik için ve hamilelikte çeşitli riskler oluşturabilir çünkü. Ama daha oraya gelmeden çözülür zaten. Yeter ki muayene olun. Vajinitse onun da çeşitleri var. Doğrusunu ancak doktorunuz saptayabilir. Endişe konusuna gelince; sağlığınızı koruyacak kadar endişe iyidir, fazlası zarar.

KURULUK YÜZÜNDEN İLİŞKİDE AĞLIYORUM

SORU: Hocam, ben öyle vajinal kuruluk çekiyorum ki evlenmeden önce bile genital bölge temizliğimi yapabilmek için, dokunabilmek için kayganlaştırıcı kullanıyordum. Şimdi evlilikte ilişki sırasında beni çok zorluyor, ağlatıyor ve defalarca yarıda kestik. Bunun çaresi olmadığını, doğuştan geldiğini okudum. Size de danışmak istedim.

CEVAP: Bazen bu okunan şeylerin nerede okunduğunu çok merak ediyorum. Okumak elbette iyi ama en iyisi muayene olmak. Kuruluğun çeşitli sebepleri olabilir; enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar, prolaktin hormonu yüksekliği, stres, vajinal duş gibi. Hatta siz genital bölge temizliğinizden bahsedince aklıma ilk olarak, yanlış vajinal duş geldi. Zira vajinanın içini suyla ya da destekleyici ürünlerle fazla yıkamak, bölgenin florasını bozabileceğinden kuruluk yapabiliyor. Sıralamamız şu; muayene olup sebebini, kaynağını öğrenmek ve doktorunuzun düzenleyeceği tedaviye uymak. Dokunamayacağınız kadar hassasiyet yaratan şeyi bilmeniz, yaşam kalitenizin de yükselmesi demek. İçeriğinden emin olduğunuz kayganlaştırıcılardan destek almaya devam edebilirsiniz.

Haberin Devamı

KANSER HABERCİSİYMİŞ, DOĞRU MU?

SORU: Hocam, benim sıklıkla kırmızı hatta kahverengiye çalan akıntım oluyor. Bunun kanser habercisi olabileceğini duydum, böyle bir şey var mı? Eğer böyleyse ben uzun zamandır yaşıyorum ve hiç doktora gitmedim. Çok korkuyorum. Umarım bana güzel bir haber verirsiniz.

CEVAP: Sıklıkla dediğiniz şey, her ay regl öncesi ya da sonrasıysa bu kahverengiye çalan kırmızı akıntı normal saydığımız bir akıntıdır. Ama öyle değil de aralarda görülen kanamalarsa doğal karşılamayız. Fakat her halükârda muayene olmanızı öneririm. Kanser habercisi akıntılar diye bir sınıflandırma yapmayız. Deriz ki olağan dışı gördüğünüz tüm akıntı, kanama, ağrı, acı durumlarında muayene olun ve sebebini öğrenin. Enfeksiyonsa kontrol altına alın, tekrarlanan enfeksiyonsa kökünden çözülsün. Rahim ağzı kanserlerinde belirti olarak gördüğümüz kanama adet dönemleri dışında gerçekleşen kanamalardır. Ancak her kadın, düzenli olarak smear testi yaptırmalı ve jinekolojik muayene olmalı ki hiçbir şeyi gözden kaçırmayalım. HPV aşılarımızı da ihmal etmeyelim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder