Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Uyarılmak da sorun olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Uyarılmak da sorun olabilir

Kadınlarda cinsel uyarılma konusu epey geniş. “Uyarılsın da nasıl uyarılırsa uyarılsın” dediğinizi duyar gibiyim. Ama hayır, o iş pek de öyle değil.

Uyarılmak da sorun olabilir

İLİŞKİYE HAZIRLANAMIYORUM

SORU: Hocam, eşimi seviyorum ve istiyorum. Ama cinsel ilişkiye hazırlanamıyorum. Vajinismus değilim. Islanma ve odaklanmada sorun yaşıyorum. Uyarıldığımda bile çok kısa sürüyor. Eşim üzülüyor ve kendi eksikliği olduğunu düşünüyor ama inanın öyle bir hissim yok. Bunu neden yaşıyorum?

CEVAP: Cinsel uyarılma bozukluğu yaşadığınızı tahmin ediyorum. Bu da bir cinsel sorundur ve sebepleri saptanarak ortadan kaldırılabilir. Kullandığımız ilaçlardan yeterli cinsel eğitim ve deneyimin olmamasına dek pek çok sebebi olabilir. Tedavisi mümkündür. Fizyolojik bir sorun yoksa tedavi ve terapi süreçlerinde yapılan iki önemli şey vardır; birincisi kadına, cinselliğe olumlu açılardan bakma istek ve yeteneği kazandırılması, ikincisi ise erkeğe, kadını tanımak ve yeteri kadar uyarmak için doğru ve özel yollar sunmaktır. Ayrıca kayganlaştırıcılardan destek alabilirsiniz. Ambiyans değişikliği de deneyin. Bulunduğunuz ortamın sizi iten bir yanı da olabilir. Buna çok sık rastlıyoruz.

Haberin Devamı

Uyarılmak da sorun olabilir

KENDİMİ SUÇLU HİSSEDİYORUM

SORU: Hocam, cinsel anlamda çok istekli olduğum halde sevişme başlayınca yetersizleşiyorum. Hiçbir şeyden etkilenemiyorum. Kendimi suçlu hissetmekten yoruldum. Çünkü kocama aşığım ve gerçekten iyi bir aşıktır. Muayene oldum, bir sorun çıkmadı. Ama kafamda hep tedirgin edici düşünceler var. Bunları nasıl yenerim?

CEVAP: Toplumumuzda bilhassa kadını çok etkileyen yanlış düşünceler, yerleşik fikirler var. Bunlardan bazılarını söyleyeceğim; “Birbirini seven insanlar nasıl sevişeceklerini bilirler. Sevişme hakkında konuşmak doğal akışı bozar. Düşünmeden yaşamak gerekir. Kadın, sevişmeyi başlatan taraf olmamalıdır, bu ahlaksızlıktır. Fantezi yapmak masumiyeti ve sevişmenin duygusunu yok eder. Cinsel fanteziler; ahlak dışı, sapık ve sadakatsiz davranışlardır. Eşimiz her istediğinde sevişmeliyiz, karar onundur. Cinsellik içgüdüseldir, öğrenilmez.” Hepsi yanlış. Seviştikçe öğreneceksiniz, bilmedikçe okuyacaksınız, kendi aranızda konuşacaksınız, ikinizin de sevdiği şeyleri birlikte bulacaksınız. Geride durmak, susmak, pasif taraf olmak zorunda değilsiniz. Yetersiz değilsiniz, varlığınız çok güzel. Sadece sevdiğiniz şeyleri bulma yolculuğundasınız. Açık fikirli olun ve eşinizle yenilikler deneyin. Terapi de alabilirsiniz, bu bir kusur değil.

Haberin Devamı

Uyarılmak da sorun olabilir

ARABA KULLANIRKEN BOŞALIYORUM

SORU: Hocam, araba kullanırken durduk yere büyük bir gerilim hissedip boşalıyorum. O kadar hazırlıksız yakalandığım ve aniden gelişen şiddetli bir şey ki direksiyon hakimiyetimi kaybettiğim oldu. Ne yapabilirim bilmiyorum. Kimseye anlatamıyorum. Çünkü sapık gibi hissediyorum.

CEVAP: Tahminim o ki yaşadığınız şey PSAS. Ortamda cinsel bir uyarılma, cinsel bir yönelim veya seks yapma isteği yokken, kendiliğinden ve istenmeyen bir uyarılma sonucu başta vajina olmak üzere genital bölgelerde yaşanan, karıncalanma, hızlı hızlı atma veya yoğun heyecanlanma şeklinde tarif edilebilen boşalma hissine PSAS (Persistent Sexual Arousal Syndrome) yani Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu deniyor. Bilmeyenlerin çoğunlukta olduğunu düşünerek bunu biraz açacağım. PSAS’ta uyarılma saatler, günler sürebilir. Klasik orgazmla son bulmaz ve saatlerce, günlerce çoklu yalancı orgazmlar yaşanabilir. Bunlar bir cinsel arzuyla yaşanmaz. Sadece cinsel aktivitelerde değil, cinsel uyaran olmadığında ya da hiç uyaran olmadığında da ortaya çıkabilir. Bu hisler istenmedik, arzu edilmedik bir şekilde yaşanır. Hafifletmek ve baş etmek için önerebileceğim günlük şeyler; cinsel bölgeye buz torbası koymak, masaj yaptırmak, germe, gevşeme ve nefes egzersizleri uygulamak, tetikleyebilecek nedenlerden kaçınmak, Omega 3, Omega 6 ve Vagisil-Vagigard (%20 Benzocaine) kullanmak, kegel egzersizlerini uygulamak, tek ayağını altına alarak oturmak (pelvis bölgesine baskı yapacağından rahatsızlık hissini azaltabilir), mastürbasyon yapmak, uyurken kalça ile bacakların arasına bir yastık yerleştirmek ve araba kullanırken, bacakların arasına bir şey yerleştirmek (yastık, bardak gibi). Ama ne olursa olsun bu alanda çalışan bir uzmana başvurmalısınız. Yaşam kalitenizin düşmesine alışmayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder