Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Vajinal mantar
HABERİ PAYLAŞ

Mantar deyip geçmeyin. Korkulacak bir şey yok ama teşhisi ve tedavisi şart. Üstelik genç, yaşlı, hamile herkeste başka başka sorular doğuruyor. Yanıtları da var tabii.

ERKEK ARKADAŞIM MANTAR YÜZÜNDEN BENİ İHANETLE SUÇLUYOR

SORU: Hocam, ben 23 yaşındayım ve tekrarlayan mantar sorunum var. Erkek arkadaşım önce ne olduğunu anlamadı, anlattım. Bir sonraki seferde tekrar görünce beni başkalarıyla birlikte olmakla suçladı çünkü cinsel hastalık belirtisi olduğunu düşünüyor. Ben öyle olmadığını biliyorum ama o kadar ısrarla üstüme geldi ki ben bile şüphe ettim. Kaptıysam da ondan kapmışımdır, başka kimseyle yakınlaşmadım bile. Ama o kendisinden eminmiş ve bu nedenle bana psikolojik şiddet uyguluyor. Nasıl davranmam, ne yapmam gerek? Bunun ne olduğundan nasıl emin olurum?

Haberin Devamı

CEVAP: Bedenimizle ilgili tüm hallerde, duruma son noktayı koyacak kişi doktordur ve gizlilikle ilgili şüpheniz olmadan muayene olabilirsiniz, devlette ya da özelde. Mantar, cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Cinsel açıdan aktif olmayan kadınlarda da sıkça görülür. Sadece aktif cinsel yaşamı olan birinde, görülme sıklığı artabilir. Türleri vardır. Gerekli görülürse detaylı incelenir. Tekrarlayan mantarın sebebine mutlaka bakarız. Yıllarca ‘Karşı Cinsin Yanındayım’ diye bir proje yürüttüm. Çünkü şunun farkındaydım. Bir şeyleri tek başınıza bilmeniz yetmez. Size dair şeyleri (bu mantar olur, vajinismus olur, ereksiyon bozukluğu olur) karşı cinsin de bilmesi gerekir ki çözüme sağlıklı biçimde, bilimin ışığında gidilsin. Ve herhangi bir sebeple psikolojik şiddeti kabul etmeyin çünkü çoğu zaman bu denli ağır olmasına rağmen yalnızca başlangıçtır. Lütfen muayene olun.

YAKILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİLER EN ETKİLİ TEDAVİ BU MUDUR?

SORU: Hocam, ben daha önce 2-3 kez mantar tedavisi gördüm. Fitille olmuştu ve birkaç gün içinde de tamamen geçmişti diye hatırlıyorum. Ancak şimdi başka bir ildeyim ve burada ufak bir kliniğe gitme şansım var. Mantarı yakmamız gerek dediler, randevu oluşturdular. Yakma işlemi nasıl oluyor ve en etkili tedavi bu mudur? Yanlış bir şey yaptırmak istemiyorum. SORU: Hocam, ben 7 aylık hamileyim ve bütün hamileliğim boyunca mantarım vardı. Bu normal bir şey mi? Doğuma ya da bebeğin sağlığına etki eder mi acaba? Doğum yaklaştıkça ve sorunum sürdükçe tedirgin oluyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Öncelikle sorum şu; siz muayene olmadan mı yakma işlemi için randevu oluşturdular? Çünkü bu mümkün değil. Önceliğimiz vajinal fitillerle tedavi etmektir. Elbette yakma işlemi de bir seçenek olabilir. Yakma dedikleri de lazerle tedavidir aslında. Ancak hastayı muayene etmeden, randevu için aradığında telefonda mantar olduğunu öğrenince karar verdiğimiz bir tedavi yolu asla değildir. Fitiller zaten mantarda yüksek oranda başarı sağlarlar. Mutlaka muayene olmalısınız ve fitille tedavinin neden uygulanmadığını da sorabilirsiniz. İçinize sinmezse başka bir ilde bile olsa başka bir doktordan görüş alabilirsiniz.

7 AYLIK HAMİLEYİM MANTAR BEBEĞİME ZARAR VERİR Mİ?

SORU: Hocam, ben 7 aylık hamileyim ve bütün hamileliğim boyunca mantarım vardı. Bu normal bir şey mi? Doğuma ya da bebeğin sağlığına etki eder mi acaba? Doğum yaklaştıkça ve sorunum sürdükçe tedirgin oluyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Gebeliklerde mantar görülmesi sık karşılaştığımız bir şey. Bunun nedeni, hormonların hızlı değişimiyle vajinal floranın da değişmesi. Özellikle de düşük riski nedeniyle vajinal fitil ya da krem kullanan gebeler, vajinal mantar enfeksiyonuna daha sık yakalanır. Dönemsel bir yatkınlık oluşabiliyor yani. Ama bu demek değil ki hiç önemsemeyelim. Gebelik takibinde ultrasona giriyorsunuz ve vajinal takip yapılmıyor. Ama durumunuzu söyleyerek ve evet her defasında söyleyerek muayene olun. Gereken tedavi düzenlenecektir. Stres olmanıza gerek yok. Bebek, dünyanın en güvenli haznesinde. Önemli olan, mantarın sizin yaşam konforunuzu düşürmemesi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder