Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Zaman uçuyor idrar kaçıyor
HABERİ PAYLAŞ

Zaman uçuyor idrar kaçıyor

Ben idrar kaçırmanın ne denli sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olduğunu bildiğim için gelen soruların yoğunluğuna şaşırmıyorum ancak ekip arkadaşlarım dahi okurken şaşırıyorlar. Aslında bu sorunu bu denli içinden çıkılmaz hale getiren şeyi biliyorum. Birazdan siz de anlayacaksınız.

Zaman uçuyor idrar kaçıyor

AMELİYAT TEK ÇARE Mİ?

SORU: Hocam, 27 yaşımda ilk doğumumu yaptım. Şimdi üç çocuk annesiyim ve ilk doğumumdan beri idrar kaçırıyorum. Ama artık her gün ped kullanacak kadar kaçırıyorum. Aksi takdirde kapıdan dışarı çıkamam. Bunun ameliyatsız bir çözümü var mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Yıllardır sürekli artan bir şikayetle boğuşuyorsunuz. Defalarca Google’da arattığınızdan, evde yapılabilecek egzersizleri denediğinizden eminim. Çaresizce tanıdıklarınıza sorduğunuzdan ya da daha beteri içinize attığınızdan. Çözüm bulundu mu? Hayır. Çünkü çözüm bu kadar beklememekti. Vakitlice doktora gitmek ve gerekenleri vakitlice uygulamaktı. Yaşam kalitenizi bu denli düşürmenize gerek kalmazdı o zaman. Ama geç değil. Ameliyat ya da değil; buna doktorunuz karar verir. Ancak şunu söylemeliyim; tıbbın bu kadar ilerlediği, yöntemlerin bu denli konforlu hale geldiği bir çağda ameliyattan korkmak boş bir evham. Kesin ve kalıcı çözüm neyse onu seçmelisiniz, tereddüt etmeyin. Ameliyat ettiğim hastalarımı aynı gün eve yolluyorum çoğunlukla. Ve gerçekten hayatları değişiyor.

Zaman uçuyor idrar kaçıyor

ANNEM İÇİN GEÇ Mİ KALDIK?

SORU: Hocam, annem idrar kaçırıyormuş ama biz bilmiyorduk. Yeni öğrendik ve buradayken onu ameliyat ettirmek istiyoruz. Ne zaman başladığını bile hatırlamıyor. Sizce geç mi kaldık? Çok üzgünüm.

CEVAP: Anneniz çok şükür hayatta olduğuna göre geç kalmadınız. İdrar kaçırma aslında kadınların neredeyse % 50’sinde var ve %16’sında ciddi anlamda rahatsız edici şikayetlere yol açar. İşte bize gelenler de bu 16’nın içinde olanlardır. Ne kötü bir alışkanlık; son raddeye kadar beklemek. Evlatlar olarak en doğrusunu yaparsınız. Merak etmeyin; her yaştan hastam var ameliyat ettiğim. Ciddi bir sağlık sorunu olmadıkça meslektaşlarım da ben de bu sorunu çözeriz. Ama ameliyat, ilaç ya da fizik tedavi; bunun kararı muayeneden sonra verilecek. Bir an önce doktora gidin ve annenizi koştur koştur tuvalete yetişme eleminden kurtarın.

Haberin Devamı

ESKİDEN BİR-İKİ DAMLA OLURDU

SORU: Hocam, öksürüp hapşırırken bir-iki damla idrar kaçırırdım. Fakat son 1 senedir sürekli aniden tuvaletim geliyor ve çoğu zaman yetişemiyorum. Bu değişimin sebebi ne acaba? Neyi yanlış yaptım?

CEVAP: Yaş aldınız. Biz kadınlar yaş aldıkça idrar kaçırma şeklimizde bile değişiklik yaşıyoruz. Genelde 50 yaşına kadar öksürme, hapşırma, gülme, zıplama, koşma hallerinde birer damla kaçırırken zamanla hem miktar artar hem de menopozla paralel östrojen seviyesinin azalmasının sonucu olarak üretral dokunun zayıflamasıyla kaçırmanın şekli değişir. Ve maalesef işler hep biraz daha tatsızlaşır. Doktora gidiyorsunuz, ben bu sorundan kurtulmak istiyorum, ne lazımsa yapalım diyorsunuz ve sonra da kurtuluyorsunuz, bolca gezip gülüyorsunuz. Anlaştık mı?

Zaman uçuyor idrar kaçıyor

KENDİ KENDİMİ İYİLEŞTİREBİLİR MİYİM?

SORU: İdrar kaçırma nedeniyle psikolojik tedavi görüyorum. Çünkü aşırı utanıyorum ve kimseye açılamadığım için de tedavi olamıyorum. Eşim, depresyon nedeniyle gittiğimi sanıyor. Ama depresyonumun sebebi bu. Açılamadığım için ameliyat parası almam da mümkün değil. Kendi kendimi nasıl iyileştirebilirim?

Haberin Devamı

CEVAP: Dünyada 300 milyondan fazla kişi idrar kaçırıyorken bu kadar yalnız hissetmenize çok üzüldüm çünkü asla yalnız değilsiniz. Bu bir sağlık sorunu ve kaslarımızla, yaşımızla ilgili. Belki egzersiz, belki fizik tedavi, belki ilaç, belki de ameliyatla çözülecek ama çözülecek. Çözümü olan bir şey için kendinizi bu kadar yıpratmanız, değerli yaşamınızdan çalmak demek, inanın. Ruhsal çıkmazda olmanızı, utanmanızı anlıyorum ama böyle olmak zorunda değil. Eşinizle bu konuyu konuşun ve bunu psikoloğunuza danışın, nasıl açılacağınızı yani. Birlikte seans bile yapabilirsiniz. Asla hafife almıyorum; sizin için zorsa zordur. Ama tıp da kolay kılmak, çözüm sunmak için var. Yanınızdayım. İyileşeceksiniz çünkü istiyorsunuz. Ve psikolojik yardım almanıza destek olan bir eş, elbette bu sağlık sorununuz için de yanınızda olacaktır. Size sarılıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder