Dr. Ali Gürsoy Ağrılı adet görüyorsanız sebebi araştırılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Ağrılı adet görüyorsanız sebebi araştırılmalı

Günlük hayatınızı etkileyecek kadar ağrılı adet görüyorsanız, bulantı, kusma, sinirlilik ve yorgunluk varsa doktorunuza başvurun. Çünkü dismenore adlı jinekolojik hastalık olabilir. Araştırmalar sonrası nedeni bulunup uygun tedavi belirlenir.

Ağrılarım devam ediyor

34 yaşındayım. Bekarken adetin 1 ve 2’nci günleri bel ve kasıklarımda şiddetli ağrılar olurdu. Evlendim, yine ağrı çekiyorum. Dokuz aydır korunmuyoruz. Hamile kalamıyorum. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okurum, dismenore ismi verilen bu durum günlük aktivitelerinizi engelleyecek düzeyde ağrılı adet görme olarak tanımlanan jinekolojik bir hastalıktır. Ağrılı adet gören kadınların yaklaşık yarısında ayrıca bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik ve ateş basması belirtilerinin biri ya da birkaçı birlikte görülebilir. Hastaya yapılacak tetkikler ve ultrason görüntüleme ile olası nedenler saptanır. Bunun yanı sıra arka planda gebeliğe engel olabilecek endometriozis, miyom ya da kist varlığı araştırılır ve tedaviye başlanır. Önerilen bazı destek tedavileri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastaların birçoğunun şikayeti geriler.

Haberin Devamı

İki aydır gebe kalamıyorum

26 yaşındayım. Son 2 aydır korunmuyoruz gebe kalamıyorum. Ara kanamalarım oluyor. Doktor kan testleri istedi. Kanamalarımın da yumurta çatlamasından olabileceğini söyledi. Bu yazdıklarım anne olmaya engel mi? Bunların tedavisi yapılırsa çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik için daha 2 ay geçmiş. Bu süre çok kısa olup 35 yaş altında ortalama 1 sene beklenilmesi önerilir. Ara kanamalar yumurtalarınızın çatlamasına bağlı olabilir. Sizin dikkat etmeniz özellikle yumurtlama dönemlerini takip ederek bu zaman diliminde ilişkiye girmeniz olacak. Böylece gebelik şansınızı artırabilirsiniz. Doktorunuzun istediği kan testlerinin sonuçlarını kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin. Böylece olası bir hormon düzensizliği gözden kaçmamış olur.

Bir yıldır ilaç kullanıyorum

33 yaşındayım. Bir yıl önce adetlerim kesilince doktora gittim. Doktor FSH değerinin yüksek olduğunu, yumurtalarımın da yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Bir yıldır ilaç kullanıyorum. Muayeneye gittiğimde doktor durumumda düzelme olmadığını söyledi. İlaçlarıma devam ediyorum. Başka ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, adet döngülerinin azalması ya da erkenden kesilmesi ile karakterize erken menopoz durumunda kadınların yumurta rezervlerinin değerlendirilmesi gerekir. Yumurta rezervi azalmış olsa bile uygulanacak özel tedaviler ile yumurta elde edilerek bunların dondurulması planlanabilir. Yardımcı üreme teknikleri konusunda uzman bir jinekolog ile görüşerek bu durumu vakit kaybetmeden tekrar gözden geçirmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder