Dr. Ali Gürsoy Altta yatan neden insülin direnci olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Altta yatan neden insülin direnci olabilir

Düzenli yumurtlamama, kilo, tüylenme ile kendini gösteren polikistik over sendromunun altında çoğu kez insülin direnci yatar. Şeker ölçümü ile tanı konur. İlaçları kullanır, diyet yapar, sporu ihmal etmezseniz işler yoluna girer.

Tüylenme ve düzensizlik var

21 yaşında, bekar kızım. Benim problemim şu: Adet düzensizliği (Ayda 2 kere 1’er gün- 2 ya da 3 ayda bir oluyorum). Vücudumda ve yüzümde aşırı tüylenme var. Doktora gittim, verdiği ilaçları düzenli kullandım ama faydası olmadı. Aksine kilo aldım ve çok fazla stres içindeyim. Aynaya bakmaya tahammül edemiyorum. Bunların sebebi nedir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetiniz polikistik over sendromu ile ilişkili gözüküyor. Düzenli yumurtlamama ile kendini gösteren bu durumun arka planında sık olarak insülin direnci gösterilir. Bahsettiğiniz kilo sorunu muhtemelen kullandığınız ilaca bağlı değil de artmış insülin direnci kaynaklı.

Bu durumlarda insülin direnci varlığı kontrol edilip eğer varsa hızlıca tedavisine başlamak gerekir. Aç karnına yapılacak kan şekeri ölçümü ve insülin ölçümü ile tanı konulabilir. İlaç tedavisi gerekebilir. İlaç tedavisi kadar etkili bir başka yöntemin ise düzenli spor ve sağlıklı beslenme olduğunu unutmayın.

Yumurta donduruluyormuş

24 yaşındayım, 21 yaşımda prematüre menopoz tanısı konuldu, 3 yıldır ilaçla adet görüyorum. Zamanında verilen ilaçları umursamadım. Ama şimdi evlilik ve çocuk konuları konuşuldukça kendimi kötü hissediyorum. Yumurta dondurma işlemini okudum. Benim bu durumda ne yapmam gerekir?

CEVAP

Sevgili okurum, yumurta dondurma işlemi kadınların gelecekte hamile kalma yeteneklerini korumak için kullanılan bir yöntem. Yumurtalıklarınızdan ilaç tedavisi sonrası toplanan yumurtalar döllenmeden dondurulur ve sonra kullanılmak üzere saklanır.

Dondurulmuş yumurta çözülebilir, laboratuvarda sperm ile birleştirilip rahime yerleştirilebilir. Yeterli rezerviniz var ise bu işlemi yapılabilir. Yardımcı üreme teknikleri konusunda deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışabilirsiniz.

Kistler gebeliğe engel değilmiş

28 yaşındayım. Adet kanamalarım uzun sürdüğü için doktora gittim. Hormon testlerim temiz. Sol yumurtalıkta çok küçük bir kist tespit edildi. Doktor ilaç verdi. Adet kanamamın süresi 8-9 güne indi. Başka bir doktor da kistlerin küçüldüğünü söyledi. Çocuk istiyoruz. Doktorum bu kisti gebeliğe engel olmadığını anlattı. Ama kafam karıştı. Yine de adet kanamam 10 günden fazla. Ne yapmamı önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, yumurtalık kistlerinin birçok çeşidi bulunur. Bu kistler genellikle iyi huylu olmalarına rağmen bazen kötü huylu gelişim gösterebilirler. Bu nedenle her yumurtalık kistinin dikkatlice değerlendirilmesi ve takip edilmesi gerekir. Doktorunuz gerekli değerlendirmeyi yapıp risk olmadığını belirtmiş. Kanama düzensizliği için bir sorun izlenmediyse ilaç tedavisi ile çözüm sağlanacağını düşünüyorum. Doktorunuzun tedavisini devam ettirmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder