Dr. Ali Gürsoy Doğru zamanda başlayın ve düzenli kullanın
HABERİ PAYLAŞ

Doğru zamanda başlayın ve düzenli kullanın

Doğum kontrol hapları kadını gebelikten koruyor. Bu ilaçlar öncelikle doktor gözetiminde içilmeli. Ayrıca etkin hale gelmeleri için adetin ilk günü kullanılmaya başlanmaları ve her gün düzenli şekilde, aynı saatlerde alınmaları gerekir.

Ara kanamalardan dertliyim

37 yaşındayım, 15 senelik evliyim. Ara kanamalardan dertliyim. Dokuz yıl spiral kullandım. Rahatsız edince doktora gittim. Doktor miyomdan şüphelendi, spirali çıkardı. “6 ay dinlen, yeniden takarız” dedi. Bir yıl dinlendim, yine takıldı ama şikayetlerim devam ediyor. Smear testi yapıldı, ilaç kullandım ama değişen bir şey yok. Adet görüyorum ve ara kanamam hiç bitmiyor. Ayakta biraz fazla durduğumda daha da artıyor. Tahlillerim temiz. Bana bir yol gösterirseniz sevinirim.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, yıllarca düzenli ilerleyen adet dönemleri sonrası şikayetleriniz artmış. Ara kanamaya neden olabilecek birçok neden olabilir. Olası rahim duvarı kalınlaşması olup olmadığı kesinlikle kontrol edilmelidir. Eğer böyle bir durum izlenirse küretaj işlemi yapılarak biyopsi almak gerekir. Bunun yanısıra miyom ve yumurtalık kistleri kontrol edilmelidir. Yapılan tüm araştırmalar sonrası altta yatan bir sorun tespit edilmezse bakırlı rahim içi araç yerine hormonlu rahim içi araç takılması düşünülebilir.

Ne kadar korur?

24 yaşındayım ve ilk defa doğum kontrol hapı kullandım ve ama adet görmeden korunmasız ilişkiye girdim. Hapların koruması devam ediyor mu, ertesi gün hapı almalı mıyım? Hapları her gün hemen hemen aynı saatlerde aldım. Bazı günler 1-2 saat aksamış olabilir. Ne zaman adet görürüm?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları kontrasepsiyon yani korunma açısından çok başarılı ilaçlardır ama bu ilaçların etkinliği için düzenli kullanılmaları ve doğru zamanda başlanmaları gerekir. Doğum kontrol hapları adetin rastgele bir gününde kullanılmaya başlanmazlar. Doğum kontrol hapının adetin ilk günü içilmeye başlanması yüksek koruyuculuk sağlayacaktır aksi takdirde koruyuculuk olmayabilir. Sizde ilaca eğer adet döneminizin ilk günü başladıysanız koruyuculuk sağlaması olasıdır. Olması gereken sürede adet kanamanız olmaz ise gebelik testi yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

İki aydır korunmuyoruz

26 yaşındayım. Son 2 aydır korunmuyoruz, gebe kalamıyorum ve sürekli ara kanamalarım oluyor. Bu durum çocuğumun olmasına engel mi?

CEVAP

Sevgili okurum, 35 yaş altında gebelik için 1 yıl beklenmesini öneriyoruz. Bu süre içinde gebelik olmazsa ek araştırma yapmak gerekir. Fakat sizde ara kanamalar olduğunu belirtmişsiniz. Ara kanamalar hormon düzensizliklerinin ya da yumurtalık kistlerinin göstergesi olabilir. Bu nedenle 1 yılın dolmasını beklemeden kadın hastalıkları ve doğum doktoru tarafından muayene olmanızı öneririm. Bu ara kanamalar gebeliğe engel olabilecek sorunlar nedenli olabilir. Yapılacak tetkikler sonrası gerekirse tedavi ile gebelik sürecini hızlandırabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder