Ekrem Sarısu 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 1970 doğumluyum. 19 Temmuz 1989’da SSK girişim başladı. Kaç yaşında emekli olabilirim? Hafize TOPALOĞLU

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2016’da 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Davayı kazanıp göreve iade edilenin açıkta geçen sürelerdeki eksik maaşları ödenir

Soru: Babam, 1980 yılında sıkı yönetim mahkemesince tutuklanmış ve 4.5 yıl boyunca mağdur edilmiştir. 4.5 yıldan sonra da beraat etmiştir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 141’inci maddesi: “Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu durumdakiler bu kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.

Haberin Devamı

143’üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir” şeklinde. Babam bahse konu olan maddenin verdiği hakların hiçbirinden yararlanamamıştır. Bu bilgiyi Ankara SGK’dan aldım. Ve hemen çalıştığı kurum olan Siverek Belediyesi’ne avukat aracılığıyla dava açtım. Bu davanın neticesi ne olabilir? Babamın 2007 yılında emekliliğine 2.5 yıl kalmıştı ve şu an yine başka davadan hükümlü. Emekli olabilmesi için 2.5 yıl açığı var. Acaba ödenmemiş olan primler bugünkü hizmetinden mahsup edilebilir mi? Veya ödenmemiş olan maaşlar geri verilebilir mi? Serhat AKINCI

Cevap: Babanızın durumu zaten mahkemeye intikal etmiş. Verdiğiniz bilgilere göre babanız göreve iade edilmiş. Şayet göreve iade edilmişse, açıkta geçen sürelerinin eksik maaşları ödenmiştir ve bu sürelerin tam olarak emeklilikten sayılması gerekmektedir. Ödenmemiş maaşlar varsa ve kurum da ödememekte ısrar ediyorsa mahkeme kararını beklemek gerekir. Verdiğiniz bilgilere göre de mahkeme babanız lehine sonuçlanabilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

8 EYLÜL 1999’DA 23 YIL SİGORTASI OLANLAR ESKİ YASAYA TABİ

Soru: 2 Mart 1976 işe giriş tarihim. SSK’ya 3729 gün prim ödedim. Doğum tarihim 14 Mart 1963. Ne zaman emekli olurum? Yüksel BAŞAK

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibarıyla 23 yıldan fazla süreden beri sigortalı olduğunuzdan bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı zorlaştırdığından toplumda, ‘mezarda emeklilik’ olarak adlandırılan 4447 sayılı yasaya tabi olmadan, eski yasa şartlarıyla emekli olacaksınız. Eski yasaya göre iki şekilde emekli olabilirsiniz. 1) 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarıyla. Bu seçenekte 1271 gün daha prim ödeyerek 3729 gün olan priminizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 2) 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olarak. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bu seçenekte, bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız 8 Eylül 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Borçlanma yasası çıkmadı

Soru: 15 Ocak 1948 doğumluyum. İlk sigorta başlangıcım 1975. Toplam 2800 gün prim ödemem var. Yeni çıkan kanuna göre; prim eksiğimi toplu ödeyerek emekli olabilir miyim? Hacı MURAT

Cevap: Borçlanarak gün kazanmaya ilişkin herhangi bir yasa çıkmadı. 1999’dan itibaren çıkarılan yasalara baktığımızda, borçlanma yasasının çıkmayacağı anlaşılıyor. Borçlanarak gün kazanamazsınız. Ancak, askerlik sürenizi borçlanmamışsanız, askerliğinizi borçlanıp askerlik süreniz kadar gün kazanabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihiniz itibarıyla eski yasa şartlarına tabisiniz. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 800 gün daha prim ödeyerek, 2800 gün olan priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İNTİBAK BABANIZIN AYLIĞINI 350 TL CİVARINDA ARTIRIR

Soru: Babam süper emekli. Derecesi 1, kademesi 5, göstergesi 14925’tir. İntibakla aylığı ne kadar artar? Mediha AKBAŞ

Cevap: İntibakla en fazla aylığı artanlar süper emekliler. Babanızın aylığında yaklaşık olarak 330, 340 TL artış olacak.

1 Ekim 2008’den sonraki vefatlarda borçlanmayla gün tamamlanarak aylık bağlatılamıyor

Soru: Eşimin 1984 yılından 350 gün prim ödemesi var. Eşim 20 ay askerlik yapmıştı. Kendisi vefat etti. Eşimden nasıl aylık bağlatabilirim? Askerliğini borçlanarak aylık bağlatabilir miyim? Meliha ÇALKETİ

Cevap: Eşinizin vefat tarihi önemli. Şayet eşiniz 1 Ekim 2008’den önce vefat etmişse, eşinizin askerlik süresini borçlanarak 350 gün olan primini 900 güne tamamlayarak dul aylığı bağlatabilirsiniz. Ancak, eşiniz 1 Ekim 2008’den sonra vefat etmişse, bu tarihten itibaren ölüm aylıklarında eksik primler borçlanmayla tamamlanamadığından, maalesef eşinizin askerliğini borçlanarak aylık bağlatamazsınız. Ancak dava açarak, yargı yoluyla aylık bağlatma yolunu deneyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder