Ekrem Sarısu Aile yardım ödeneği alabilir miyim?
HABERİ PAYLAŞ

Aile yardım ödeneği alabilir miyim?

SORU: Eşim Ek 5 tarım sigortasına prim ödüyor. Fakat herhangi bir tarım, hayvancılık ve orman işi gibi gelir getirici iş yapmıyor. Sigorta primini de ben ödüyorum. Devlet memuruyum. Acaba eşim aile yardımı alabilir mi? Yahya ORHAN

CEVAP: Tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar, Ek Madde 5 kapsamında tarım sigortalısı olabiliyor. Yani eşiniz tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalıştığını beyan ederek, Ek Madde 5 kapsamında prim ödemekte. Her ne kadar soruda belirttiğiniz gibi eşinizin tarım, hayvancılık ve orman işinden geliri olmasa da, sigortasından dolayı yani prim ödemesinden dolayı resmiyette tarım ve orman işlerinde çalışarak gelir elde ettiği görünmektedir. Gelir getirici herhangi bir işte çalışan eşten dolayı aile yardım ödeneği alınamadığından, eşinizden dolayı aile yardım ödeneği alamazsınız.

Haberin Devamı

ERKEKSENİZ 60 YAŞA TABİSİNİZ

SORU: SSK girişim 1998’de. Çalıştığım işyeri her ay 5 gün 10 gün prim yatırdı. Bu süreç 5-10 yıl sürdü. 2560 primim var. Bu durumda ne zaman emekli olabilirim? BOZO

CEVAP: Doğum ve askerlik tarihiniz ile askerlik süresi hakkında bilgi vermemiş ve sigorta başlangıcınızı da tarih (gün, ay, yıl) yerine sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Sorunuzu verdiğiniz bilgilerle sınırlı olarak cevaplandırabiliyoruz. 1040 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlarsanız; kadınsanız 58, erkekseniz 60 yaşı doldurunca emekli olabilirsiniz.

İZLEDİĞİM YOL DOĞRU MU?

SORU: Temmuz 1999 sigorta girişim var. 2016’dan sonra çalışmadım. 2016 itibariyle toplam 5277 gün prim ödemem vardı. EYT yasası çıkınca Haziran 2023’te 450 gün askerlik borçlanması yaptım ve toplam primim 5727 gün oldu. Hepsi 4/a. Dört aydır isteğe bağlı prim ödemekteyim. 4.5 ay daha ödeyip 5975’e tamamlamam gerek. İzlediğim bu yol doğru mu? 4/a’dan emekli olabilir miyim? Yoksa emekliliğim Bağkur kapsamında mı değerlendirilir? Selçuk K.

CEVAP: Primi ödenen son yedi yılda (son ödenen 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor. İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağkur’a sayılsa da, SSK’dan sonra Bağkur’a 1259 günden fazla prim ödenmediği sürece, Bağkur statüsüne tabi olunmaz. Bu nedenle prim eksiğinizin 248 gününü isteğe bağlı olarak Bağkur’a ödemenizin bir sakıncası yok. 128 gün daha isteğe bağlı prim ödeyerek toplam priminizi 5975 güne tamamlayacağınız tarihte EYT kapsamında SSK’dan (4/A) emekli olabilirsiniz. Sonuç olarak izlediğiniz yol doğru.

Haberin Devamı

EKSİĞİMİ SSK’YA ÖDEYEBİLİR MİYİM?

SORU: 26 Ağustos 1973 doğumluyum. 16 Aralık 1993’de 4/c statüsünde işe başladım. 4/c gün sayısı 8121 gündür. 2021 Eylül’den beri 740 gün 4/a sigortam devam etmektedir. 9000 günü tamamlarsam, 4/c statüsünde mi emekli olurum? Ömer ŞENYİĞİT

CEVAP: Primi ödenen son yedi yılda (son 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen, primler eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor. Memuriyetten sonra 4/a’ya 1259 günden fazla prim ödemediğiniz sürece 4/c’den emekli olabilirsiniz. EYT kapsamında olduğunuzdan emekli olurken yaş aranmayacak. Sigortalı çalışmanızla 139 gün daha prim ödeyerek SSK prim ödemenizi 879 güne, toplam priminizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder