Ekrem Sarısu Hastalık nedeniyle işten çıkarılana kıdem tazminatı ödenir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Hastalık nedeniyle işten çıkarılana kıdem tazminatı ödenir mi?

Soru: Bir işçimiz sürekli işe başlamadan sağlık raporu gönderiyor. Bazen tek hekim bazen de sağlık kurulu raporu. Artık işi de aksamaya başladı. Ne yapabiliriz? İş sözleşmesini nasıl feshedeceğiz, kıdem tazminatı verecek miyiz?
DURMUŞ/ANK.

Cevap: Çalışanların, işyerindeki çalışma sürelerine göre belirlenen iş sözleşmesinin bildirimli feshine esas ihbar süreleri üzerine altı hafta ilave edilmek suretiyle bulunan süre kadar sağlık nedeniyle işe gelmeyenlerin iş sözleşmesi, işverence askıya alınabildiği gibi, bu gerekçeyle fesih de edilebiliyor. Ancak iş sözleşmesi bu nedenle feshedilen çalışana kıdem tazminatının ödenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

TEYZEM ÇEYİZ YARDIMI ALDI ANNEMİN YETİM AYLIĞI DÜŞER Mİ?

SORU: Annemle teyzem boşandığından babalarından yetim aylığı almaktayken, teyzem başkasıyla evlenip çeyiz parası almış. Annemin alacağı yetim aylığından kesinti olur mu? Derya DEMİRCAN

CEVAP: Sorunuzu annenizin SSK’dan dul aylığı aldığı varsayıma göre cevaplandırıyoruz. Teyzenize 24 aylığı tutarında evlenme ödeneği (çeyiz yardımı) verilmiştir. Başka bir ifade ile teyzenize 24 aylığı toplu olarak ödenmiş durumda. Annenizin aldığı aylıkta kesinti yani düşme olmaz. Ancak 24 ay dolana kadar teyzenizin aylığının kesilmesi nedeniyle annenizin aylığında artış da olmaz. 24 ayın (iki yılın) dolmasını takip eden ödeme döneminden itibaren annenizin yetim aylığı tekrar hesaplanır. Yani aylığı artırılır.

122 GÜN DAHA HİZMET SÜRESİ LAZIM

Soru:6 Şubat 1972 doğumluyum. Bir üniversitede 4/c tescil başlangıç tarihim, 23 Eylül 1994, hizmete başlama tarihim 15 Ekim 1994 olup 15 Ağustos 1996’da görevden ayrıldım. 1996-2002 arasında yurtdışında doktora yaptım. 7 Ağustos 2001 ile 15 Ekim 2004 arasında TÜBİTAK’ta doktoralı uzman araştırmacı olarak çalıştım ve SSK’ya (4/A) 1148 gün prim ödedim. 15 Ekim 2004’ten beri de bir üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmaktayım. Toplam 8888 gün (7740 gün 4/C, 1148 gün 4/A) prim ödemem ve 29 yıl 6 ay 20 günlük sigortalılık sürem var. Acaba ne zaman emekli olabilirim? N.D.

Cevap: Emekli olmak için 9000 gün hizmet süresi ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. EYT kapsamında olduğunuz için emekli olurken yaş aranmayacak. 112 gün (yaklaşık 4 ay) daha çalışarak toplam hizmet sürenizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz (15 Ağustos 2024’te maaşınızı alıp emeklilik talebinde bulunabilirsiniz). Ayrıca yurtdışındaki doktora sürenizin 112 gününü borçlanarak toplam hizmet sürenizi 9000 güne tamamlayıp hemen emekli olmanız da mümkün.

Haberin Devamı

BUGÜN İÇİN KIDEM TAZMİNATI ALMA HAKKINIZ YOK

SORU: Sigorta başlangıç tarihim 29 Nisan 2008 olup ilk işyerimde SSK’ya 32 gün prim ödemem var. Sonra çıkıp bankada çalışmaya başladım. Önce banka emekli sandığına tabi çalışıp 2010 gün prim ödedim. Ayrılıp yine bir bankada SSK’lı olarak çalışmaya başladım. SSK’ya toplam 3715 gün prim ödemem var. Güncelde halen SSK’lı olarak çalışıyorum. SSK ve Emekli Sandığı tüm toplam primim 5725 gün oluyor. Kıdem tazminatı yazısını giriş günü kaynaklı alamıyormuşum. Benden sonrakiler alabiliyor. Bu konudaki görüşünüz nedir? Özgün SİLAN

Haberin Devamı

CEVAP: Hizmetlerinizi birleştirip, yazı alabilirsiniz. Ancak durumunuz itibariyle bugün için işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılma hakkınız yok. Çünkü kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilmek için, emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartların sağlanması gerekiyor. SSK’dan iki şekilde emekli olabilirsiniz. 1) 7000 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilmeniz için 1275 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız gerekiyor. 2) 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte de 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim ödeme şartlarını birlikte sağlayacağınız tarihte, yani 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder