Erkut Can İmamoğlu bilmecesi
HABERİ PAYLAŞ

İmamoğlu bilmecesi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, seçildiği seçimin tekrarı kararı sonrası YSK üyelerine söylediği söz için bir buçuk yıl dava açıldı. Bilirkişilerin, ‘hakaret ve küfür yok’ beyanına rağmen hakimi değiştirilen mahkemenin yeni hakimi, iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verdi. İBB’nin bulunduğu Saraçhane’de akşamüzeri başlayıp gece biten, on binlerce İstanbullunun katıldığı toplantılar yapıldı. Şimdiye kadar sadece önlerinde dosyalarla altılı masada görülen Millet İttifakı üyeleri de birlik beraberlik sergilemek için ikinci gece Saraçhane’de halkın karşısına çıktılar. Çiseleyen yağmura rağmen uzun uzun konuştular. Belki de bu olay, muhalefetin seçim kampanyasının başlangıcı oldu.

Haberin Devamı

*

Bence, bu iki gece toplantısının en önemli olayı, ilk gece kimseye haber vermeden bastonuyla gelen, 101 yaşındaki Nermin Hanım’ın ve bugün hayatta olamayan iki eşinin de soyadını taşıyan büyük sosyolog, yazar Nermin Abadan Unat’ın gelmesiydi. Hem de, “Verdiğim oya sahip çıkmak için hemen geldim” demesiydi. İşte, iki gecelik Saraçhane’nin özeti.

*

OLASILIKLAR

Bakanlar ve Hükümet Sözcüsü Ömer Çelik, “Bu, henüz kesinleşmemiş mahkeme kararıdır. Daha İstinaf ve Yargıtay süreci var” diyorlar. Doğru ama mahkeme kararı kesinleşse dahi İmamoğlu hapse girmeyecek, seçme ve seçilme hakkı ve diğer siyası hakları elinden alınacak. Diyelim ki, İstinaf ve Yargıtay, bir-iki aya karar verdi.

Peki, neden Anayasa Mahkemesi’nden kimse söz etmiyor? O süreç bence altı ayda bitmez. Diyelim ki, eğrisi doğrusuna geldi ve İmamoğlu cumhurbaşkanı adayı oldu. İşte o zaman YSK yine devreye girer. Artık ellerinde geçerli bir mahkumiyet gerekçeleri de vardır ve cumhurbaşkanı adaylığına izin vermeyebilirler. Şimdilik durum bu. Gün ola harman ola.

Not: İmamoğlu davasının savcısı mahkemeye dilekçe vererek, kararda usul ve yasaya aykırı hususlar olduğunu belirterek İstinaf’a gideceğini söyledi. Gerekçeli kararın bir an önce açıklanmasını istedi. Hukukçular savcının cezayı az bulduğunu söylüyorlar.

Neden silsilesi

Hep söylüyorum, söylemeye de devam edeceğim. Üstteki yazıda adı geçen Nermin Abadan Unat’ın Türkçemize kazandırdığı kelime olan ‘kamuoyu’nun günümüze yansıması olan sosyal medya baskısı, Türkiye’deki en büyük ve etkili güç. Düşürür de, kaldırır da… Bakın işte, Hiranur Vakfı kaynaklı iğrenç olayı artık herkes ezberledi.

Haberin Devamı

Vicdanı sızlayarak, nefretle, lanetle… Geçen hafta, ‘Davanın görüleceği 22 Mayıs 2023’e kadar neler yok edilmez…’ diye yazmıştım. Neyse ki, Aile Bakanlığı’nın müdahil olduğu davadaki talebiyle mahkeme, duruşmayı 30 Ocak 2023’e çekti. Peki, Adalet Bakanlığı yakalama emrini vermek için neden H.K.G.’nin avukatının mahkemeye müracaatını bekledi? Bilinmez. Sonuçta baba ve damadı tutuklandı ama bebeğini süsleyip damadı olacak herife yollayan anne dolaşıyor. Neden?

Haklısın Yaşar Abi

“Alt tarafı bir çiçek koklayıp bir hayvan sahiplenip birkaç insan tanıyıp sevip… Gidecektik dünyadan.

Nasıl kötü bir döneme geldi ömrümüz. Vicdansızların, sapıkların, canilerin, nefretin, cehaletin ortasına düştük.”

Haberin Devamı

Yaşar Kemal

Sıradaki haber yükleniyor...
holder