Esra Karayel Endeks 90 bine kosuyor
HABERİ PAYLAŞ

Endeks 90 bine kosuyor

Haberin Devamı

Borsada endeks iyimser havanın devam etmesi ve dış borsalardaki yükselişlerin de desteğiyle yine zirve yaptı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, yurtiçinde iyimser havanın ve dünya borsalarındaki yükselişin de desteğiyle tarihi rekorlarını yeniledi. Haftaiçinde gelen alımlarla en yüksek 85 bin 600 seviyesini test ettikten sonra kâr satışları geldi. Endeks, haftayı yüzde 4.9 artışla 85 bin 5 puan seviyesinden kapattı.

Ocak ayının lideri borsa

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Ocak ayında yüzde 8.7 getiri ile dünya borsalarında en yüksek getiriyi sağlarken hisse yatırımcıları, 15 gün içinde bir yıllık tahvil faizinden daha fazla kazandı. Para piyasalarında iyimserlik geçen hafta de devam etti. Tahvil piyasasına fon girişleri hız kesmeden devam etti. Piyasadaki yabancı girişinin sebebi ise kredi notunun artacağı söylentileri ve Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta toplantısında faiz indirimi yapacağı beklentisi olarak bulunuyor.

[[HAFTAYA]]

Fon girişi olumlu gözüküyor


Piyasaya yeni fon girişi, Türk Lirası cinsi yatırım araçlarında değerlenmeye yol açıyor. Gösterge olan 7 Ocak 2015 cuma gününü yüzde 5.96 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Endeks kısa vadede kâr satışlarıyla birlikte kademeli yükselişine devam ederek 90 bin hedefini test edebilir


GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Borsada endeksin kısa vadede 90 bin seviyesi hedefine doğru hareket etmesi muhtemel gözüküyor. Bununla birlikte yatırımcıların bu hızlı çıkışta, kâr realizasyonlarının da görüleceğini unutmamalarında fayda var. Çok olumsuz bir haber akışı gelmediği takdirde borsada pozisyonlarınızı koruyabilirsiniz.

Gelişmeleri yakından izleyin


Yurtiçinde salı günü Merkez Bankası’nın faiz toplantısı var. Yurtdışında ise Amerika’da önemli şirketlerin bilançoları açıklanacak. Endekse kâr satışları geldiği takdirde 84 bin önemli destek seviyesi. Para piyasalarında bu hafta Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu faiz toplantısı ve sonrasında yapılacak açıklamalar dikkatle takip edilecek. Piyasalar, Banka’nın faiz indirimi yapmayacağını beklentisi içinde. Merkez Bankası, faiz indirimi yaparsa tahvil piyasasında kâr realizasyonu görebiliriz.

Euro güçleniyor

Avrupa tarafında faizlerin değiştirilmemesi euro için olumlu. Tahvil piyasasında 7 Ocak 2012 vadede destekler 5.82 ve 5.66 seviyelerinde bulunuyor. Dirençler ise 6.06 ve 6.16 seviyelerinde gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Piyasayı iyi koklamak önemli

Soru: Esra Hanım, işini iyi yapan siz ve sizin gibi insanlara derin saygı duyuyorum. Ben bir fizik öğretmeni olarak yaklaşık 15 yıldır elimden geldiğince ekonomi ve borsa konularında kendi kendimi yetiştirmeye çalışıyorum. Son haftalarda sizi keşfettim ve analizlerinizin oldukça başarılı olduğunuzu gördüm. Merak ettiğim nokta, Avrupa sallanırken, euro dağıldı dağılacak denilirken, Yunanistan, Portekiz, İspanya batıyor sıra Fransa’da denilirken Amerika yine malum sıkıntılar içindeyken ve düzelmenin seneler alacağı konuşulurken hangi verilerden yola çıkarak devamlı 70.000, 80.000, 82.000 hedeflerini verdiniz. Bir ricamda özellikle borsa, makroekonomi konularında eğitim almak istiyorum. Bu eğitimleri almak için hangi kurum, üniversite ve hocaları önerirsiniz? Şener ÜNLÜ/İstanbul Cevap: Şener Bey, öncelikle değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. Borsada analiz yapmak ve hedef koymak, bir anda herşeyin değişebileceği bir ortamda hiç kolay değil. Ekonomi ile ilgili iyi bir eğitim almak tabiki bu doğru analizlerde önemli bir yere sahip. Ancak bunun ötesinde ve çok daha önemli olan, piyasadaki havayı iyi koklamak ve hem dünyadaki hem de ülkemizdeki her türlü gelişmeyi, açıklamayı yakından takip etmek. Bunları yapmak herkes düşecek derken bizim sayfamızda yazdığımız her hedefin zamanında tutmasını sağladı. Ayrıca toplumumuzun ekonomik ve borsayı ilgilendiren siyasi olaylara nasıl tepki vereceğini bilmek de başarıya götüren bir diğer faktör oldu. Size öncelikle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (imkb.gov.tr) ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (spk.gov.tr) web sitelerinin eğitim bölümlerini incelemenizi tavsiye ederim.

KAP’tan gelişmeleri izleyin


Soru: Esra Hanım Akfen Holding’te son durum nedir? Cihan/ANKARA Cevap: Cihan Bey, Akfen Holding, Başkent Doğalgaz Dağıtım’da yüzde 100 oranındaki hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihaleye STFA Yatırım Holding ile birlikte gireceğini açıkladı.

GELİŞMELER OLUMLU

Soru: Esra Hanım, Ereğli Demir Çelik hissem var. Hissede son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Mehmet GÜLER/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Ereğli Demir Çelik 2013 yılında 300 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. Şirket üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre Ereğli’de yerli oto için ilave yeni bir galvaniz üretim hattı ile İskenderun’da TANAP doğalgaz boru hattı gibi projelere yönelik ürün çeşitliliğini artırmak için yeni yatırımlar yapılacak. Bununla birlikte hammadde ile ilgili ve rüzgar türbinlerine yönelik çelik üretim kapasitesini artırma konusunda da yatırımlar olacak. Orta ve uzun vade için işlem hacmiyle birlikte takip edilmesinde fayda var. Şirketle ilgili yapılan açıklamalara KAP’tan (Kamuyu Aydınlatma Platformu) takip edebilirsiniz.

VERİLER GÜZEL GELDİ

Soru: Esra Hanım, Türk Hava Yolları yeni verilerini açıkladı mı? İki aydır hisseyi tutuyorum. Sizce satayım mı? Kamil DURU/İstanbul Cevap: Kamil Bey, Türk Hava Yolları geçen hafta Aralık ayı trafik verilerini ve sonuçlarını açıkladı. İlk etapta açıklanan veriler trafikteki güçlü görünümün devam ettigini gösteriyor. Aralık ayında yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 20 artışla 3.1 milyon, yolcu doluluk oranı 4.2 puan artışla yüzde 76 olurken kargo-posta hacminde yüzde 26 büyüme gerçekleşti. Bu sonuçla 2012 yılının tamamında 39 milyon yolcu taşıyan Türk Hava Yolları yüzde 20 büyüme gerçekleştirmiş oldu. Bu sonuçların 2013 yılında şirketin finansal verilerine olumlu yansıması muhtemel gözüküyor. Hissenizde satım zamanı, sizin maliyetinize göre getiri hedefinize bağlı. Eğer getiri hedefinizi sağladıysanız satabilirsiniz.

Gelir büyümesi gerçekleştirdi

Soru: Esra Harım, Coca Cola İçecek nasıl gözüküyor? Hilmi ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Hilmi Bey, Cola Cola İçecek satış hacim rakamlarını açıkladı. Şirketin dördüncü çeyrekte 174 milyon adetlik satış rakamı geçen yılın aynı döneminin yüzde 23.6 üzerinde gerçekleşti. Genellikle hacim büyümesinin üzerinde gelir büyümesi gerçekleştiren şirketin dördüncü çeyrekte gelir büyümesinin olumlu geleceği muhtemel. Yurtiçi satış hacmi yüzde 12.5 yükseliş gösterirken, yurtdışı satış hacmi özellikle yüzde 48 artış gösterdi.

Açıklamalar ve iyi piyasa koşulları

Soru: Esra Hanım, Sabancı Holding hisselerinde yükselişin nedenleri ne olabilir? Bu hisseyi orta vade için aldım. Ayrıntılı bilgi rica ediyorum. Turgut KEREM/İstanbul Cevap: Turgut Bey, Sabancı Holding üst düzey yetkilileri, sigorta sektörünün Sabancı Grubu’nun önemli stratejik büyüme alanlarından biri olduğunu ve sektörde ortaya çıkabilecek birleşme ve satın almalar ile ilgilenebileceklerini açıkladı. Sektörün önümüzdeki 10 yıl içerisinde önemli bir konsolidasyona tabi olacağı ve kendilerinin de bütün fırsatları değerlendirecekleri ifade edildi. Avivasa’nın halka arzını 2014 yıl sonunda gerçekleştirmek istediklerini belirtildi. Şirketin 1 milyar dolar civarında değer bulacağına inanıldığı belirtildi. Bu açıklamalar ve piyasadaki olumlu hava, yükselişi destekledi.

Sermaye Piyasası Kurulu onay verdi

Soru: Esra Hanım Doğuş Otomotiv’in Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusu vardı. Son durum hakkında bilgi verir misiniz? Hilal BİLGEHAN/İstanbul Cevap: Hilal Hanım, Sermaye Piyasası Kurulu Doğuş Otomotiv’in kayıtlı sermaye tavanı artış başvurusunu kabul etti. Buna göre şirket kayıtlı sermaye tavanını, 275 milyon TL’den 660 milyon TL’ye 5 yıllık süreliğine artışını gerçekleştirecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder