Fatih Öztürk Öğretmenlere eş müjdesi
HABERİ PAYLAŞ

Öğretmenlere eş müjdesi

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Kaya, hafta sonuna girerken öğretmenleri sevindirecek bir müjde verdi. Hatırlarsanız, 2008 yılında Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu’nun 3’üncü maddesinde şöyle bir hüküm yer alıyordu: ‘Zorunlu hizmet bölgesi kapsamındaki illerde kadrolu öğretmen olarak görev yapan ve zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamayan öğretmenler, eş durumuna bağlı özür durumundan Birinci Hizmet Bölgesinde çalışan zorunlu hizmete tabi kadrolu veya sözleşmeli öğretmen eşinin yanına yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır.’

Haberin Devamı

Bu madde öğretmenleri huzursuz etti. Çünkü eşleri farklı yerde çalışan öğretmenler 2008 yılının sonuna kadar özür grubu tayiniyle eşlerinin yanlarına tayin isteyebiliyorlardı. Sağlık özrü, öğrenim özrü gibi durumlarla öğretmenlere verilen özür grubu tayin hakkını geri isteyen öğretmenler bizleri elektronik posta yağmuruna tutup ‘Aile bütünlüğümüz tehlikede, lütfen sesimizi duyun’ çağrısında bulundular. Öğretmenlerimizin ailevi huzuru çok önemli. Hem eşlerinden hem çocuklarından ayrı görev yapmak mecburiyetinde kalmaları onları huzursuz ediyordu.

Eş durumundan tayinleri yapılamayan öğretmenlerin haykırışlarını duyurduğumuzda Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ‘Bir ilde norm fazlası öğretmen olmasın ve depo öğretmenlik oluşmasın’ diye iki yıl önce kaldırılan ‘il emri’' uygulamasının, aile bütünlüğünü korumak için yeniden uygulamaya konulmasını sağladı. Buna göre kadrolu öğretmenler, yer değiştirme sırasında alanı dolu olsa bile ‘il emrine atanmak istiyorum’ tercihiyle gitmek istediği şehre tayin olacak, sözleşmeli öğretmenler ise bu imkândan yararlanamayacaktı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Kaya öğretmenlerin eş durumundan atanması konusunda Cuma günü şu açıklamayı yaptı: “Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, öğretmen atama kılavuzunda il emri koymamıştı. Öğretmenler 25 tercih yapıyor, atanmazlarsa 26’ncı tercihlerine yönlendiriliyordu. Bakan Nimet Çubukçu il emri talimatı verdi. Artık öğretmenler eşinin bulunduğu ilin Milli Eğitim Müdürlüğü kadrosuna atanacak. Her öğretmen mutlaka eş durumundan eşinin bulunduğu kente atanabilecek.”

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun aile bütünlüğünü korumak konusunda gösterdiği hassasiyet ve bu yöndeki talimatı doğrultusunda öğretmenlerin eş durumuna bağlı tayin ve atamalardaki mağduriyetlerin giderilmesi hepimizi sevindirdi. Bakan Çubukçu’ya öğretmenler adına teşekkür ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder