Fatih Öztürk Türk'ün uzayla imtihanı
HABERİ PAYLAŞ

Türk'ün uzayla imtihanı

Haberin Devamı

Cüneyt Arkın’ın başrolde oynadığı 1980’lerin başında çekilen ‘Dünyayı Kurtaran Adam’, Türk işi ilk Star Wars filmiydi. Ne zaman ‘Türk’ün uzayla imtihanı’ konusu açılsa bu film gündeme gelir, dalga geçilir, Türklerin uzaya hep uzaktan bakacağı yorumu yapılır. Tamam, ülkemiz uzay konusunda bir ABD gibi olamaz ama ben gelecek kuşaklara çok güveniyorum. Mesele bu gençlerden biriyle ilgili bir haber bu hafta mail kutuma düştü.
[[HAFTAYA]]

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Efe Özkan, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bünyesinde faaliyet gösteren Test Pilot Okulu’nda (Test Pilot School) eğitim görmeye hak kazanmış. Henüz ilköğretim çağında havacılığa merak salarak planör pilotluk ve yamaç paraşütü eğitimi alan Efe Özkan geçtiğimiz yıl NASA’nın düzenlediği, Türkiye’den 2 bin kişinin başvurduğu Uluslararası Hava Öğrenci Mübadelesi Sınavı’na katılmış.

Dünyadan yalnızca 5 uçuş pilotunun eğitim görmeye hak kazandığı okulda geleceğin uçakları ile tanışan 20 yaşındaki Efe Özkan’ın en büyük hedefi ise NASA’da görev yapabilmek. Dünyanın çeşitli ülkelerinde eş zamanlı olarak düzenlenen sınavda dünya birincisi olan Efe’nin başarısı hepimizi gururlandırdı. Gençlerimizin ufukları çok açık… Geçmiş dönemde Bilfen Üsküdar Fen Lisesi’nden mezun olan Cenk Yıldız da tüm dünyanın büyük dikkatle izlediği CERN’de çalışıyor.

Aslında Cenk’in fizikçi olma hikâyesi de çok ilginç. Üniversitede birinci tercihi Endüstri Tasarımcılığı olduğu halde optik kodlama hatası yüzünden ikinci tercihi olan Koç Üniversitesi Fizik Mühendisliği’ni kazanan Cenk, bugün CERN’de bilim adamı olarak çalışan birkaç Türk’ten biri… Boğaziçi Üniversitesi’nde “Parçacık Fiziği” üzerine mastır yapan Cenk Yıldız, genç arkadaşlarını “CERN, ilgisi olan ve çalışan herkese kapılarını açıyor” sözleriyle hayal kurmaya ve hayallerini gerçekleştirmeye çağırıyor. Efe ve Cenk, bilimsel konularda ülkemiz adına umudu olmayanlara iki güzel örnektir. Her ikisini ve üzerinde emeği olan eğitimcileri gönülden kutluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder