Ferhan Kaya Poroy Pişik sorunu...
HABERİ PAYLAŞ

Pişik sorunu...

Geç de olsa güneş yüzünü göstermeye başladı. Sıcak günler yakın artık! Bebekler ve tabii ki anneleri için keyifli zamanlar geliyor. İncelen kıyafetler, kısalan kollar, ortaya çıkan boğum boğum minik bacaklar ve mısır tanesini andıran ayak parmakları... Bebeklere özgürlük kısacası... Ama cehennem sıcağı da gelse yine mecburen kapalı popolar!..

Bunun ardından da doğal olarak gelen pişik sorunları, güzel yaz aylarının ‘demirbaş’ kabusu! Bezler çok iyi olsa da, son teknolojiyle üretilip suyu içine hapsetse de, havasızlık ve sıcak birleşince kızarıklıkların baş göstermesi kaçınılmaz. Hava o kadar ısınmasa da antibiyotik kullanan bebekleri pişik olmuş iki arkadaşıma yol göstermek amacıyla ve bebekli anneleri yaz öncesi bilgilendirmek için bildiklerimi sizinle paylaşmak istedim. Bebekler sadece sıcak havadan ve bezden pişik olmuyor.

Haberin Devamı

Özellikle ek gıdalara geçişte, ishal sonrasında ya da diş çıkarırken pişiğe yatkınlık artıyor. Bu dönemlerde yeni gıdalara aşamalı olarak, acele etmeden geçmek ve cilt bakımına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca inek sütünden elde edilen mamalarla beslenen bebeklerde, anne sütü ile beslenen bebeklere oranla pişik daha çok görülüyor.

Nasıl tedavi edilir?

- Pişiğin sona ermesi için bez bölgesinin sık havalandırılması gerekiyor. Uyku sırasında, bebek çiş ya da kakasını yaptıktan sonra bezini bir süre açık bırakmak, sıkı bağlamamak, hatta beze yukarıdan bir-iki delik açmak bile kurtarıcı olabilir.

- Bebeğinizin altını temizlerken duru su kullanmak da önemli. Hazır ıslak mendillerden ve sabunlardan mümkünse uzak durun. Cildi temizledikten sonra kuruması için bir süre açık bırakmak, pişiğin hızla iyileşmesine yardımcı olur.

- Cilt ile çiş/kaka arasında ara bir tabaka oluşturmak, pişiği önleme ve tedavi etmede şart. Bu amaçla pişik kremi kullanmanız gerekebilir. Bu kremi ince bir tabaka olarak, her bez değiştirmede sürün. Her sabah deri kıvrımları arasında kalmış olan kremi su ve pamuk ile temizleyerek gerekiyorsa yeniden sürün. Çinko oksitli pişik kremlerini tercih edin. Pişik yerine pudra, nişasta gibi maddeler sürmeyin; bu tip ürünler bebeğin akciğerlerine kaçarak solunum sıkıntısı yaratabilir.

Haberin Devamı

- Pişik 3 gün boyunca düzelmezse iltihaplanma olabilir, mutlaka doktora başvurun.

(04.06.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder