Gazanfer Gür Ana Muhalefet Partisi kim?
HABERİ PAYLAŞ

Ana Muhalefet Partisi kim?

Siyasetin uykuya yattığı,TBMM’nin tatilde olduğu yaz döneminde gündemi belirleyen “Kürt Açılımı” bir anda AKP MHP kavgasına dönüştü.
Hükümet’in Kürt açılımını “Amerikan Projesi” diye nitelendiren ve bir anda alçak - namussuz suçlamasıyla karşılaşan MHP tüm hatlarıyla bir yandan hükümete, bir yandan da Çankaya’ya yüklenmeye başladı.

MHP lideri Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetini reddederek köşke çıkmaması sonucunda Kürt açılımındaki siyasi
kutuplaşmanın uçlarında AKP ve MHP yerlerini almış oldular.
Bir program ve proje olmadan ortaya çıkan bu tabloda açıkta kalan Ana Muhalefet Partisi CHP oldu.CHP yönetimi haklı olarak hükümetten somut bir belge bekliyor. Ortada kağıda dökülmüş bir metin olmadan yapılan “Niyet” çalışmaları CHP ‘nin elini kolunu bağlamış vaziyette.
Ne Kürt açılımına karşı çıkabiliyorlar, ne de AKP hükümetinin projesini destekleyebiliyorlar.

Haberin Devamı

***

Son yerel seçimler gösterdi ki Doğu ve Güneydoğu’da AKP ve DTP’den başka siyasi oluşum yok. MHP ve CHP bölge insanına yaklaşamıyor.
Bunun dışında MHP İç Anadolu’da gücünü korurken CHP, Marmara, Ege, Akdeniz sahil bandının dışına çıkamıyor. Siyasi görüş olarak MHP’nin Kürt konusundaki yaklaşımını zaten biliyoruz. Tavizsiz, vatan-millet edebiyatıyla yürütülen bu politikanın destekçileri de tabii ki
sadece MHP tabanı değil.
Bir yanda PKK ile yıllardır yapılan mücadelede verilen binlerce şehit,arkada kalan şehit aileleri ve gaziler;diğer yanda ulusal bütünlüğün ve Misak’ı Milli sınırlarının kaybedileceği endişesini taşıyan milliyetçiler ve aydınlar, diğer yanda AKP politikalarına karşı çıkan Merkez sağ ve
sol siyasi görüşler düştükleri muhalefet boşluğunda tutunacak dal arıyorlar.

***

“Kürt Açılımı”, siyaset gündemimizi daha uzun süre meşgul edeceğe benziyor. Ancak çözüm, uzun süre alacak, her kesimin fedakarlık yapması gereken bir süreç.
“Kürt Açılımı”nı sadece Güneydoğu, PKK sorunu olarak görmemek gerekiyor. Fotografın diğer yüzünde ABD’nin Irak’tan geri çekildikten sonra ortaya çıkacak siyasi tabloyu ve Musul-Kerkük petrollerinin güvenliğini görmek gerekiyor.
Yorumu biz yapmayalım. Sözü dünkü Hürriyet Pazar ilavesinde bir söyleşisi yayınlanan Ecevit döneminde (Bahçeli’nin de hükümet ortağı olduğu) dış politika danışmanlığı yapan Emekli Büyükelçi Ümit Pamir’e bırakalım: “Bir gün MİT müsteşarı Şenkal Bey (Atasagun) ziyarete geldi”. Amerikalılar haber verdiler. Öcalan Kenya’daymış, bizim bir ekip göndermemizi, orada havaalanından alıp getirebileceğimizi söylediler” dedi.
Yani işin özü şu. Amerikalılar paketi hazırladılar, bize buradan alacaksınız dediler. Bir uçak tutuldu,gidilip alınıp gelindi.”

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder