Türkiye’nin kültür-sanat yaşamına katkı sunma amacıyla 18 yıldır DenizBank tarafından desteklenen İDSO DenizBank Konserleri, Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) kapılarını sanata ve sanatseverlere açmasıyla tekrar ‘yuvaya’ döndü. İDSO DenizBank Konserleri, 8-10-19-26 Kasım’da izleyiciyle buluşacak. 11 Kasım’da ise AKM Opera sahnesinde ‘Uyuyan Güzel’ balesini seyredebilirsiniz. Biletler tükenmeden alın. Ayrıntılı bilgi için ‘www.idso.gov.tr’ adresine başvurabilirsiniz.
Zeynep Özyağcılar ile bambaşka bir tiyatro deneyimi
Zeynep Özyağcılar’ın, VESTEL’in katkılarıyla sahneye hazırladığı tek kişilik yeni oyunu ‘En Güzel Parçam’, tiyatro severlere alışılmadık bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor. Gelecekte geçen oyun; ilişkilerin robotlarla, yapay zekalarla yaşandığı bir dünyada geçiyor. Oyun, 13 Kasım’da Zorlu PSM’de prömiyerini yapacak. Oyun, sezon boyunca çeşitli mekanlarda sahnelenmeye devam edecek.
Memleketimden İnsan Manzaraları
Nazım Hikmet’in ölümsüz eseri bu kez usta tiyatrocu Rutkay Aziz yorumuyla sahnede. Perdeci Oyuncuları ve Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu tarafından sahneye konacak oyunda Taner Barlas, Levend Yılmaz, Levent Ülgen, Özcan Alpar gibi usta oyuncular yer alıyor. Rutkay Aziz’in yönettiği oyunun müzikleri de Cahit Berkay’a emanet. 12 Kasım’da CKM’de prömiyerini yapacak.
‘Kesinti ve Akış’ sergisi açıldı
Sibel Horada’nın ‘Kesinti ve Akış’ adlı kişisel sergisi, 11 Aralık’a kadar Versus Art Project’te izleyiciyle buluşacak. Sanatçının geçmiş çalışmalarından beri süregelen kentsel, arkeolojik ve ekolojik kültürler arasında ilişki kurma pratiği kendini gösterirken, bellek ve hafıza üzerine sorgulamalarına farklı bir boyut katıyor. Taksim, inşaat, ulusal kimlik, hafıza, su yolları, meydanlar ve yıkımlar serginin başlıca referans noktalarını oluşturuyor. Bu ilgi çekici sergiyi kaçırmayın!
Google’dan tiyatroya destek
Google, pandemi döneminde sahne sanatları emekçilerinin izleyicilerine ulaşabilmelerine yardımcı olmak amacıyla yeni bir projeye destek sağlıyor. 275 bin dolarlık ‘google.org’ hibesiyle, Inogar ve Tiyatro Kooperatifi önderliğinde başlayacak Sahne 2.0 projesiyle birlikte, yüzde 60’ı kadın olmak üzere 8 binden fazla sahne emekçisine ulaşılacak. Sahne emekçileri, proje kapsamında kapasite geliştirme eğitimleri, iş geliştirme ve prodüksiyon süreçlerinde teknik destek gibi imkanlardan yararlanabilecek.
Performans sanatçısı Ayça Ceylan Japonya’dan davet aldı
Performans sanatçısı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan, Japonya’nın Yamaguchi şehrinde yer alan ‘Do a Front’ konuk sanatçı programına kabul edildi. 1 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan programda Ceylan, Sagi no Mai (büyük ak balıkçılın dansı) ritüelinden ilhamı aldı ve bunu güncel sanatta ‘Thinking Like Dancing’ temasıyla birleştirdi.
VİZYONDA
Eternals
Marvel evreninin son halkası ‘Eternals’, Oscar’lı yönetmen Chloé Zhao imzasıyla vizyona girdi. Angelina Jolie ve Kit Harington gibi isimlerin başrollerinde yer aldığı filmde, tarih boyunca insanlığı koruyup gelişiminde katkıları olan kadim ve olağanüstü güçlere sahip Eternalların hikayesi anlatılıyor. Binlerce yıla yayılan destansı hikayede ölümsüz kahramanlar insanlığın en eski düşmanı The Devants'a karşı güçlerini birleştiriyor. Çizgi roman uyarlaması hayranlarına tavsiye olunur.
Fazla Şaapma
Haftanın yerli komedisi ‘Fazla Şaapma’, Twitter fenomeni olarak tanınan Ömür Özdemir'in kendi hayat hikayesinden uyarlama. Askerliğin akabinde geçirdiği işsizlik döneminden sonra iş hayatında tutunmaya çalışan Ömür'ün bu süreçte başından türlü maceralar geçer. Hepsi birbirinden eğlenceli ve ilginç bu hikayeler artık beyaz perdede izleyicisini bekliyor.
Cemil Şov
Bu yıl ülkemizdeki film festivallerinden övgülerle dönen ‘Cemil Şov’ da bu haftanın ilgi çekici vizyon filmlerinden. Küçüklüğünden beri oyuncu olmanın hayaliyle yaşayan Cemil, sonunda bir filmdeki kötü adam rolü için seçmelere gider, başarılı olamaz. Cemil’in rolü kapabilmek için çıktığı yol, karanlık bir girdaba dönüşür. Barış Sarhan’ın yönettiği filmin başrollerinde Ozan Çelik, Nesrin Cavadzade, Alican Yücesoy ve Cezmi Baskın yer alıyor.
HAFTANIN KİTAPLARI
‘Bekir’ raflarda...
Murat Uzun, ‘Bekir’ adlı romanında, dedesi Bekir Nakashidze’nin (Uzun) Sibirya’daki esir kampından nefes nefese kaçış hikayesini okurlarla buluşturuyor. Bekir Nakashidze, Türkiye tarafına casusluk yapan Batumlu bir tüccar. Mart 1929’da, Oğlav köyündeki evinin önünde Rus askerleri tarafından casusluk iddiasıyla tutuklanır. İki sene esir kampında kalan Bekir, buradan kaçar. Peşindeki insan avcıları ve zorlu doğa koşullarına rağmen aylarca süren yolculuk sonrası evine döner.
Jim Carrey’nin romanı çıktı!
Usta oyuncu Jim Carrey, Dana Vachon’la birlikte kaleme aldığı romanı ‘Anılar ve Yanılsamalar’ ile hayranlarının karşısına çıkıyor! Carrey’nin hayatından ve kariyerinden gerçekleri kullanarak kurgusal bir çöküş ve yeniden doğuş hikayesini anlatan kitap, Epsilon logosu ve Aslı Perker’in çevirisiyle Türkiye’deki okurlarına ulaşıyor.
Denize, toprağa, tarihe ve insana dair
Ahmet Büke’nin ‘Deli İbram Divanı’ isimli romanı Can Yayınları’ndan çıkıyor. Ege insanının doğayla, tarihle, efsanelerle beslenen hayatı, coğrafyamızın kangren olmuş adaletsizlik, gelir eşitsizliği sorunlarıyla harmanlanıyor ve bir ada, deniz hikayesi olarak hayat buluyor. Eski İzmir'in de yer yer bir karakter gibi karşımıza çıktığı, bir dönem romanı olan ‘Deli İbram Divanı’, deniz edebiyatımızın klasikleri arasına girecek.