Gözde Hatunoğlu Ayvalık’ın çehresi festivalle değişecek!
HABERİ PAYLAŞ

Ayvalık’ın çehresi festivalle değişecek!

Bu yıl ilk kez Seyir Derneği tarafından düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali, bir yandan Ege’nin incisi beldeyi dönüştürürken bir yandan da kültür sanat evrenini büyük şehirlerin tekelinden çıkarıp en çok ihtiyaç hissedilen yerlere taşıyacak. Adı artık Ayvalık uluslararası Film Festivali’yle adeta özdeşleşen festival direktörü Azize Tan, Ayvalık'ta yıl boyuna yayılan etkinlikler yapmak istediklerini anlatıyor. Festival kapsamında Genç Sinema programıyla 30 üniversite öğrencisini Ayvalık'ta ağırlayacak olan Seyir Derneği daha sonra Diyarbakır Mordem Sanat'la iş birliği halinde Ayvalık programından 10 filmi ve 10 konuğu Diyarbakır'a götürecek.

Haberin Devamı

Ayvalık’ın çehresi festivalle değişecek

Festival programını ve film seçkisini sorduğumuz Azize Tan, bu yıl, en çok merak edilen, çok konuşulan ödüllü filmleri, yeni keşifleri ve sinema klasiklerini harmanlayan bir program oluşturduklarını söyledi.

Ayvalık’ın çehresi festivalle değişecek

Tan, gelecek vaat eden yönetmenlerin ilk filmlerine de yer verdiklerini belirtirken yerli sinemamızdan uzun metraj ve belgesellerin yanı sıra oldukça ilginç kısa filmlerden oluşan bir seçkileri olduğunun da altını çiziyor.

“Gençlere yönelik projelere önem veriyoruz.” diyen Azize Tan kariyerinin başındaki sinemacıları desteklemek amacını taşıyan ve Mey|Diageo tarafından verilen ödülün adının "Yeni Bir..." olduğunu açıklarken bu ödülün yıl içerisinde sinemanın herhangi bir alanında gösterdiği başarıyla dikkat çeken, kariyerinin başındaki bir isme verilebileceğini hatırlattı. 40 bin liralık para ödülünün de takdim edileceği "Yeni Bir..." kazananı festivalin açılış gecesinde açıklanacak.

Ayvalık’ın çehresi festivalle değişecek

AÇILIŞ FİLMİ

Öte yandan, festivalin biletleri satışa çıktı. Hızla tükenen biletleri Biletix'ten satın alabilirsiniz.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin açılış filmi, 2022 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen “Ayrılma Kararı”(Decision to Leave) oldu. Büyük ses getiren Park Chan-wook imzalı film, 16 Eylül akşamı Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’da açılış töreninin ardından gösterilecek.

DÜNYA FESTİVALLERİNE DAMGA VURAN YAPIMLAR

Haberin Devamı

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin nitelikli içeriğiyle dikkat çeken programı açıklandı. Festivalde adeta Cannes rüzgârı esecek. Festivalin Uluslararası bölümünde, başta Cannes Film Festivali’nde izleyiciyle ilk kez buluşan filmler olmak üzere yılın diğer iddialı yapımları yer alıyor.

David Cronenberg imzalı Müstakbel Suçlar (Crimes Of The Future) kışkırtıcı bir bedensel dönüşüm öyküsü. Cannes Film Festivali Jüri Özel Ödülü kazanan, 84 yaşındaki yönetmen Jerzy Skolimowski imzalı Aİ (EO), Baltazar adlı bir eşeğin bir Polonya sirkinde başlayan ve bir İtalyan mezbahasında biten hikâyesini; festivalde Jüri Büyük Ödülü kazanan Claire Denis’nin, Denis Johnson’ın aynı adlı romanından uyarladığı Öğle Güneşinde Yıldızlar (The Stars at Noon) ise, 1984 yılında Nikaragua’da gizemli bir iş insanı ve inatçı bir gazeteci arasında tansiyonu yüksek bir ortamda gelişen romantik ilişkiyi konu alıyor.

Mia Hansen-Løve’un, Güzel Bir Sabah (One Fine Morning) adlı filmi, küçük kızıyla yaşayan ve hasta babası için uygun bir bakımevi arayan genç bir kadını odağına alıyor. François Ozon, bu yıl Berlin Uluslararası Film Festivali’nin açılışında gösterilen Peter von Kant ile, Rainer Werner Fassbinder'in ünlü filmi Petra von Kant’ın Acı Gözyaşları’nın modern bir yorumunu, ünlülüğün acımasız bir hicvini sunuyor. 1972 yapımı Rainer Werner Fassbinder imzalı Petra Von Kant’ın Acı Gözyaşları (The Bitter Tears of Petra von Kant) da festivalde izleyiciyle buluşacak.

Haberin Devamı

George Miller’in Mad Max: Fury Road’dan tam yedi yıl sonra yönetmen koltuğuna geri döndüğü Üç Bin Yıllık Bekleyiş (Three Thousand Years Of Longing), İngiliz yazar A.S. Byatt’ın 1994 tarihli “Bülbülün Gözündeki Cin” adlı öyküsünden uyarlama. Dan Geller ve Dayna Goldfine imzalı Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song adlı belgesel ise, Cohen’in bu çok cover’lanan şarkısının plak şirketi tarafından reddedildikten sonra liste başı bir hit’e dönüşmesinin yolculuğunu anlatıyor.

BU DÜNYANIN ÇOCUKLARI

Shoplifters, Like Father Like Son, After Life filmleriyle tanınan Kore-Eda Hirokazu’nun Bebek Servisi (Broker) filmi, genç yaşta ebeveyn olan ergenlerin evlatlık bebek ticaretine bulaşmalarını konu alıyor. Charlotte Wells’in, Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası kapsamında gösterilen ve çekimleri Muğla’da yapılan duygu yüklü filmi Güneş Sonrası (Aftersun) annesi babası ayrı olan bir kız çocuğunun babasıyla Türkiye’de çıktığı acı-tatlı bir tatili anlatıyor.

YENİLER DE AYVALIK ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ’NDE

Festivalin Yeniler bölümünde, önümüzdeki yıllarda adlarını sıkça duyacağımız yeni sinemacıların filmleri yer alıyor.

Screen Dergisi tarafından 2021 yılında Geleceğin Yıldızları arasında gösterilen Thomas Hardiman’ın ilk uzun metraj filmi Medusa Deluxe, birbirinden eksantrik kuaförlerin katıldığı yılın kuaförü yarışması sırasında gerçekleşen bir cinayet sonrası gelişen olayları konu alıyor.

Bu yıl Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yarışan, Manuela Martelli’nin ilk uzun metrajlı filmi “1976”, Şili’de Pinochet döneminde bir kadının kadın düşmanlığı ve yolsuzlukla mücadelesini araştırıyor.

TÜRKİYE SİNEMASINDAN GÜÇLÜ BİR SEÇKİ

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin Türkiye Sineması 2021-2022 bölümünde, ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş, son dönemin çok konuşulan yerli yapımları yer alıyor. Tayfun Pirselimoğlu’nun aynı adlı kendi romanından uyarladığı, Erdem Şenocak’ın başrolünü üstlendiği Kerr, Ali Kemal Güven’in, uzun yıllardır görüşmeyen iki lise arkadaşını bir rakı masasında buluşturduğu Çilingir Sofrası, Ali Tansu Turhan’ın ilk uzun metraj filmi Diyalog, Ziya Demirel’in ilk uzun metraj filmi Ela ile Hilmi ve Ali ve Nazlı Elif Durlu’nun kara komedi türündeki ilk uzun metraj filmi Zuhal izleyiciyle buluşacak.

Bir yıldız doğuyor

Hem oyuncu hem de müzisyen olan yetenekli sanatçı Dou, ilk teklisi ‘Senin İçin’ ile müzik dünyasına sıkı bir giriş yaptı. Şarkılarında R&B ve pop kalıpları arasında geçişken bir ses rotası çizen Dou Warner Music Türkiye etiketiyle yayımlayan teklisinde bir ilk aşk hikâyesi anlatıyor.

 

Açık hava sinema keyfi başladı

Turkcell Platinum, açık hava sinema etkinlikleriyle devam ediyor. Platinum ve Platinum Black müşterileri, 30 Eylül’e kadar farklı kategorilerde seçilmiş filmleri, Sarıyer Turkcell Platinum Park’taki Platinum Açık Hava Sineması’nda ücretsiz izleyebiliyor. Eylül ayı boyunca sürecek etkinlik için Platinum uygulamasından alınan kodla istenilen filme rezervasyon yapmak yeterli oluyor. Kodlarla https://www.platinumacikhavasinemasi.com üzerinden uygun olan gösterime 2 kişilik rezervasyon yapabilecek olan sinemaseverler, Turkcell Platinum ayrıcalıkları kapsamında gösterim başına patlamış mısır ve soft içecek ikramından da faydalanabilecek.

Canan Tolon’dan yeni sergi ‘Tunnel Vision’

Dirimart, Pera’daki yeni mekânında Canan Tolon’un galerideki ilk kişisel sergisi Tunnel Vision’a ev sahipliği yapıyor. İki yıllık bir emeğin ve Covid 19 salgınının neden olduğu kesintinin ardından sanat severlerle buluşacak sergi 16 Ekim’e kadar görülebilecek. Çoklu resimden oluşan Tunnel Vision, hayat akışını sürdüren bir anları bir film şeridinin gerçekliğinde gözler önüne seriyor.

Ayvalık’ın çehresi festivalle değişecek

Salon İKSV yeni sezonda bomba gibi geliyor

Salon İKSV, 23 Eylül’den itibaren Beyoğlu’ndaki evinde yeni sezona heyecan verici konserlerle yeniden merhaba diyor. Yine güncel müziğin en iyi müzisyen ve gruplarını sahnesinde ağırlayacak Salon’un ilk konuğu, iki gece üst üste verecekleri konserle elektro-pop ikilisi Agar Agar olacak. Salon İKSV’nin yeni sezon biletleri dün satışa açıldı. Salon’un Eylül ve Ekim programında yer alan diğer isimler Princess Chelsea, Islandman, Jakuzi, Charlie Cunningh olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder