Güney Öztürk Hangi yaş yaşlı sayılır?
HABERİ PAYLAŞ

Hangi yaş yaşlı sayılır?

Buna 1 milyon dolarlık soru da diyebilirsiniz. Kaç yaş, kamu görevi üstlenmek için yaşlı sayılır? Yaş ortalamasının 38.9 olduğu Amerika’da seçmenler şimdi bunu tartışıyor.

332 milyonluk ülkede bir tane zımba gibi genç aday çıkmıyor. Kongre’nin ortalama yaşı 59 ve yıllardır artıyor, Senato için ise bu yaş 65. Yaşlı üyeler genç nesillerle iletişim kopukluğu yaşıyor, destekçileri ise bilgelik ve deneyimin paha biçilemez olduğunu öne sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden 80 yaşında. Ülke tarihinin en yaşlı başkomutanı. Ayaklarını sürüyerek yürüyor. Kısa, belli belirsiz adımlar atıyor. Bununla da kalmıyor. Tökezleme vakalarını çoktan aştı, birçok kez takılıp yere kapaklandı.

Haberin Devamı

Hatta Air Force One uçağı merdivenlerinden kafa üstü takla attığını bile gördük. Birden çok yere çakıldığı için artık uzun merdivenler yerine, Air Force One’ın burun alt kısmından çıkan kısa merdivenleri kullanmaya başladı. Bu yılın başlarında, başkanın hekimi Dr. Kevin O’Connor, Biden’ın fiziksel durumunu özetleyen bir bildiride, yürüme şeklini kısmen ‘önemli omurga artritine’ (omurga iltihabı), ayaklarındaki nöropatiye (sinir uyuşması) ve kırık ayağın etkisine bağlamıştı.

Sadece tökezleme mi? Değil. Biden konuşurken duraksıyor, unutuyor, lafı ağzında geveliyor, sık sık öksürüyor, alakasız cevaplar veriyor. Nerede olduğunu, nerede duracağını unutup ters yöne yürüyor. Resmî açıklama doktoruna göre, gastroözofageal reflü, bu yüzden boğazını daha sık temizlemek zorunda kalıyor. Yersen... Ayrıca cilt kanseri ve Covid-19 geçirdi.

Peki Biden’ın günlük temposu nasıl? Beyaz Saray’a yakın gazetecilere göre iç açıcı değil. Biden sabah 10’dan önce neredeyse hiçbir etkinliğe (toplantı, görüşme, iş kahvaltısı vs.) katılmıyor. İddiaya göre, bu yılın ilk 120 gününde akşam 6’dan sonra sadece 12 etkinliğe katılmış.

Onların çoğunluğu da akşam yemekleri ile yabancı lider ve bağışçılarıyla resepsiyonlar... 2023’ün ilk dört ayını, 12 hafta sonunu da halka açık bir etkinliğe katılmadan geçirmiş. Yeniden seçildiği takdirde ikinci dönemine başladığında 82, görev süresi bittiğinde 86 yaşında olacak. Rakibi eski Başkan Donald Trump ise 77 yaşında... O da genç sayılmaz. Ancak bulaştığı yasadışı işler yüzünden yaşı nispeten az ilgi görüyor. Cumhuriyetçiler, Demokrat Başkan Biden’ın yaşını gelecek yılki başkanlık seçimlerinde en büyük zaaflarından biri olarak tanımlıyor. Anketler de seçmenlerin büyük oranda aynı fikirde olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

ANKETLER NE DİYOR?

Associated Press-NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi’nin yeni bir araştırması, ABD’li yetişkinlerin yüzde 77’sinin Biden’ın bir dönem daha etkili olamayacak kadar yaşlı olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Karşılaştırıldığında, aynı araştırmada Trump’ın başkan olarak görev yapamayacak kadar yaşlı olduğunu düşünenlerin sayısı ise kabaca ankete katılanların yarısı yani yüzde 51...

Hatta Biden’ın Demokrat Parti seçmeni bile kendisinin yaşlı olduğunu düşünüyor. Demokratların çoğunluğu (%69) Biden için ‘yaşlı’ diyor. Ancak büyük bir kısmı (%88) aday olursa onu yine de destekleyeceklerini söylüyor. The Wall Street Journal’ın geçen hafta sonu yaptığı bir anket de seçmenlerin ezici bir çoğunluğunun (%73) Biden’ın yeniden seçilmek için çok yaşlı olduğunu düşündüğünü ortaya koydu; seçmenlerin yüzde 47’si ise Trump için aynı şeyi söyledi.

Haberin Devamı

Biden eleştirilere “Siz bana yaşlı diyorsunuz, ben buna tecrübe diyorum. Siz bana kadim olduğumu söylüyorsunuz; ben buna bilgelik diyorum” şeklinde olgunlukla yanıt veriyor. Hatta yaşlılık mevzusu açıldığında kendisini ti’ye bile alabiliyor. Muhabirlere yeniden seçime gireceğini açıklarken, ‘Amerika’nın kurucu babalarından biriyle yakın arkadaş olduğu’ konusunda şaka yapabiliyor ya da bu yaz bir kampanya resepsiyonunda, ‘neredeyse 300 yıldır kamusal hayatta hizmet ettiğini’ söyleyebiliyor. Kaç yaş çok yaşlıdır? Bu cevaplanamayacak bir soru.

Kimi insan 60’ında yaşlanır, kiminin bilişsel zekâsı ise 80’inde halâ zehir gibidir. Biden yaşlılık mevzusunu ciddiye almayabilir ancak anketler pek çok Amerikalının bunu ciddiye aldığını gösteriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder