Hakan Çelik 2023 hedefi 20 bin Togg
HABERİ PAYLAŞ

2023 hedefi 20 bin Togg

Türkiye’nin yerli ve milli otomobili sloganıyla üretimine başlanan Togg’u yerinde inceledim. Otomobillerin üretildiği Gemlik’teki kampüs ilk kez kapılarını uzman basın mensuplarına açtı. Togg CEO’su Gürcan Karakaş ve yöneticilerle tesisi gezdik. Karakaş, projeye dair her şeyi anlattı. Ardından 1.6 kilometrelik test parkurunda otomobillerle bir izlenim sürüşü gerçekleştirdim. İşte Türkiye’nin otomobili...

2023 hedefi 20 bin Togg

3.5 MİLYAR EURO’LUK YATIRIM

Togg, 15 seneye yayılmış 3.5 milyar Euro’luk bir yatırımla gerçekleştiriliyor. Bu yatırım 5 farklı modelde akıllı cihaz, 175 bin adet üretim ve mobilite ekosisteminin çekirdeğini kapsıyor. 2023 sonu itibarıyla Togg için toplamda 1.8 milyar Euro’luk kaynak harcanacak. Bu kaynağa akıllı cihaz, kampüs ve teknoloji geliştirmek için yapılan yatırımlar da dahil. Hem cihazların satışından hem mobil hizmetlerinin kullanımından gelir elde edecek. Aynı zamanda batarya ve yazılım maliyetlerini kontrol edebildiği için karlılığına bunun da katkısı olacak.

Haberin Devamı

FİYATI REKABETÇİ OLACAK

Togg’un fiyatı Şubat 2023’te açıklanacak. Togg, içten yanmalılar dahil kendi sınıfındaki araçlarla rekabet edecek bir fiyata sahip olacak. Tüm ön siparişler şubat itibarıyla alınmaya başlanacak. Togg’un önceliği bireysel kullanıcılar olacak. İlk yıl 20 bin adet üretilecek. İlk akıllı cihazın mart sonunda trafiğe çıkmasından 18 ay sonra Avrupa pazarına giriş yapılacak. Sedan model araç 2025’in ilk yarısında piyasada olacak. Togg’un 2030 sonu itibarıyla 1 milyon üretim hedefi bulunuyor. Kamu, 2035’e kadar 30 bin akıllı cihaz alacak.

YENİ LİGİN İDDİALI OYUNCUSU

Togg, inovatif teknolojilerin birçoğunu barındıracak. Bu teknolojiler ne otomotiv sektöründe ne de kurumsal büyük şirketlerde bulunuyor. Çoğunlukla küçük, çevik, yaratıcı girişimciler yani start-up’lar tarafından geliştiriliyor. Togg bugüne kadar 300’den fazla start-up ile görüştü, halen 19 start-up ile çalışıyor. ‘Yeni lig’in iddialı oyuncusu Togg’da, ‘oyunlaştırma, siber güvenlik, büyük veri ve veri analitiği, sensör teknolojileri, blok zinciri’ gibi ileri teknolojiler yer alacak.

Haberin Devamı

2023 hedefi 20 bin Togg

KULLANICI İLE DOĞRUDAN TEMAS

Togg, satış stratejisinde de kullanıcılara doğrudan temasla ulaşmaya karar verdi. Deneyim merkezlerinin ilkini Zorlu Center’da açan Togg, bu sayıyı 2023 sonuna kadar 12’ye, 2025 yılında da 35’e çıkaracak. 2023 yılında 25 sabit servis açacak olan Togg, 2025 yılında 30 adet sabit servis noktasına sahip olacak. Şirketin 2023 yılında 8 adet olacak mobil servis hizmet aracı sayısı da 2025 yılında 40’ın üzerine çıkacak. Togg, kullanıcılarına uçtan uca online/dijital deneyim sağlamak üzere hem Togg mobil uygulamasını hem de yapay zekâ destekli dijital asistanı ToggCare’i devreye sokacak.

TEKNOLOJİ KAMPÜSÜ

29 Ekim’de resmi açılışı yapılan Togg Teknoloji Kampüsü, Gövde, Boya ve Montaj tesislerinin yanı sıra Ar-Ge Merkezi, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ile Kullanıcı Deneyim Parkı birimlerini de barındırıyor.

2023 hedefi 20 bin Togg

Modern ve yenilikçi Togg kampüsünde otomobil ve mobilite alanındaki en son teknolojiler kullanılıyor. Togg araçların boyandığı Boyahane kısmı, Avrupa’nın en modern tesisi durumunda.

Haberin Devamı
  • Üretim hatlarında toplam 250 robot var.
  • 1.2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen kampüs, 230 bin metrekare kapalı alana sahip.
  • Avrupa’nın en temiz boyahanesine sahip. 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’nın en temizi.
  • Kağıtsız, dijital çalışma prensiplerine göre dizayn edilen kampüs, yüksek otomasyona sahip.
  • Gövde atölyesinde yüzde 90 otomasyon.
  • Test pisti 1.6 kilometre uzunluğunda.
  • Togg’un şu anda toplam çalışan sayısı 1400’ü aşkın. Mart ortasında 1800 olacak. Kampüs, üretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak.
  • Togg’da toplam çalışanların yüzde 26’sı kadın. Togg bu oranı yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor.

2023 hedefi 20 bin Togg

1000 ŞARJ İSTASYONU KURULACAK

Togg, yüzde yüz sahibi olduğu Trugo markasıyla şarj hizmeti sunacak. 81 ilde 600’ün üzerinde lokasyonda 1000 adet yüksek performanslı şarj cihazı kurmak için yola çıkan Togg, ilk istasyonlarını İstanbul ve Ankara arasındaki en önemli geçiş noktası olan Bolu’daki HighWay Dinlenme Tesisi’nde kurdu. Togg, şarj etme kapasiteleri 180 kW ve 300 kW olan cihazlarla hizmet verecek. Shell ile işbirliği yapıldı. Öncelikle 400 Shell istasyonu belirlendi.

Şarj cihazları trafik yoğunluğu yüksek güzergahlarda 25 kilometrekarede, az yoğunlukta bölgelerde 50 kilometrekarede bir kurulacak. Yüksek hızlı şarj cihazlarıyla bir bataryanın doluluk oranı ortalama 25 dakika içinde yüzde 20 doluluk oranından yüzde 80 doluluk oranına ulaşabilecek. 2023 yılı başından itibaren Togg Montaj Üretim Birimi’nin yanındaki Batarya Teknoloji Merkezi binasında batarya modül ve paketlerinin seri üretimine başlanacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder