Hakan Çelik 365 gün aralıksız diplomasi trafiği
HABERİ PAYLAŞ

365 gün aralıksız diplomasi trafiği

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) başında geçen uzun ve başarılı dönemin sonrasında, Cumhurbaşkanlığı kabinesine Dışişleri Bakanı olarak getirilen Hakan Fidan, geride bıraktığımız ayların en dikkat çekici isimlerinden biri oldu. Hakan Fidan, MİT Başkanlığı sürecinde Türkiye’nin milli istihbarat kuruluşunun yeniden yapılanmasında aktif rol aldı. MİT ile bu süreçte devletin diğer kurumları arasında çok iyi seviyede bir koordinasyon sağlanırken teşkilat özellikle etkin yurt dışı operasyonları gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Hakan Fidan MİT’i yönettiği dönemde de Türkiye’nin Suriye, Mısır, İsrail ve Körfez ülkeleriyle ilişkilerinin normalleşme sürecinde aktif rol aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO, Birleşmiş Milletler, G-20 gibi kritik ziyaretlerinin çoğunda bulunan ve AB ülkeleri dahil bir dizi ülkeyle göç-güvenlik başlıklarında politika üretimine katılan Hakan Fidan, yeni görevine dış politika ajandasına hakim şekilde başladı. 2023 yılında Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı’ndaki yeni koltuğunda yaptığı çalışmalara göz attığımda hayli yoğun bir başlangıç görüyorum.

BIR ÖZET PAYLAŞAYIM:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu göreve getirildiği 4 Haziran 2023 tarihinden itibaren, ilk 7 ayda, yurt dışındaki diplomatik temaslar için toplam 212 bin 950 kilometre yol kat ederek, çevresi 40 bin 75 kilometre olan dünyayı 5 defa turlamış oldu. Fidan, ABD’den Lüksemburg’a, Şili’den Brunei Sultanlığı’na, Vietnam’dan Danimarka’ya kadar uzanan 72 farklı ülkenin bakanlarıyla toplamda 136 görüşme gerçekleştirdi. Fidan, Cumhuriyet hükümetlerinin geleneği olduğu üzere ilk yurt dışı ziyaretlerini, kendisine refakat ettiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’a yaptı.

Bakan olarak 25 farklı ülkeye toplam 36 ziyaret gerçekleştirdi. Fidan, bu vesileyle toplam 123 bin 480 kilometre yol kat etti. Azerbaycan ve ABD’yi 3’er, İtalya, Birleşik Krallık, Belçika, İran, Kazakistan, Mısır ve Suudi Arabistan’ı da 2’şer defa ziyaret eden Bakan Fidan’ın diplomatik temaslarda bulunduğu diğer ülkeler ise Karadağ, Endonezya, Malezya, Macaristan, Irak, Ukrayna, Rusya, Türkmenistan, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Almanya, Fransa, İspanya, Kanada ve Norveç’ten oluştu.

Haberin Devamı

Uluslararası zirve ve konferanslarda Türkiye’yi temsil eden Fidan, yıl içerisinde 2023 Ukrayna İyileştirme Konferansı, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi, Bağlantısızlar Hareketi Toplantısı, Türkiye-ASEAN Üçlü Toplantısı NATO Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı, Kahire Barış Zirvesi, Türk Devletleri Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi gibi toplantılara katıldı. 2024 AJANDASI Hakan Fidan’ın bu yılki gündemi hayli yoğun ve sıkışık olacak. ABD ile ilişkilerde kritik bir sürece girildi.

Avrupa Birliği ile de yeni bir başlangıç arayışı var. Bir yanda ilerleme sağlanamayan vize muafiyeti diğer yanda Gümrük Birliği’nin güncellenmesi beklentisi. Bununla birlikte istikrarsız Suriye ve Irak’ın Türkiye için oluşturduğu güvenlik tehditleri, İsrail-Hamas çatışmasının tırmandığı yeni nokta ve insanlık krizi, diğer tarafta uzayan Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği belirsizlikler... Türkiye’nin ilgi alanının genişliği, Asya-Pasifik bölgesi ve Afrika’da artırmak istediği etkinliği ve yaygın diplomatik temsilcilik ağı düşünüldüğünde Hakan Fidan bu yıl da yoğun şekilde sahada olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder