Hakan Çelik Bu çadırlarda gelecek için umut ve çaba var
HABERİ PAYLAŞ

Bu çadırlarda gelecek için umut ve çaba var

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeri halkın gözünde çok başkadır. Türk halkı, zor zamanlarda askeri daima yanında görür, yanında görmek ister. Mehmetçik’in varlığı, güç ve moral verir. Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin oluşturduğu korkunç yıkımdan hemen sonra da gözlerin diğer arama kurtarma ekipleriyle birlikte Mehmetçik’e çevrilmiş olmasının nedeni buydu. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği halinde açtığı büyük çadırlardaki “Mehmetçik Dershaneleri”ni ziyaret ettim. Bölgede 203 dershane açılmış. Burada öğretmenler ve öğrencilerle konuştum. Eğitim personeli ve TSK mensupları burada vatandaşların bütün günlük taleplerine yanıt verebilmek için yoğun çaba harcıyor. Öğretmenler Türkiye’nin farklı bölgelerinden buraya gelmiş. Matematik ve Türkçe dershanelerine girdim, öğrencilerin gözlerindeki umut ve öğretmenlerin fedakârca yaklaşımından çok etkilendim. Yıkımın boyutları gerçekten çok etkileyici, toplumun her kesiminden katkı sağlayabilecek, yardımcı olabilecek vatandaşlarımızı orayı görmeye ve bu seferberliğe katkı vermeye çağırıyorum.

Haberin Devamı

Akar ile özel görüşme

Depremin yıkıcı etkisinin en fazla ve can kayıplarımızın çok yüksek olduğu Hatay’da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile özel bir görüşme gerçekleştirdim. Önce Serinyol’daki 8. Komando Tugayı’nda bir araya geldik, ardından Antakya merkezde yıkımın korkunç boyutlara ulaştığı kesimlerde Bakan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile vatandaşların aktardığı istek ve talepleri dinledik. Arama kurtarma safhasında “Asker geç çıktı” iddiaları üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, Milli Savunma Bakanlığı’na çok eleştiri getirilmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu konudaki sorularıma yanıt verdi: Bakan Akar, “İlk andan itibaren TSK görevinin başında ve vatandaşın yanındadır. 5’i 10 geçe Cumhurbaşkanıma raporu verdik. 2. Ordu Komutamız 4.45’te masasında, hazırlıklar gözden geçiriliyor. 5.45’te Mehmetçik 2. Ordu Karargâhı’ndan enkaza gitmek için hareket etti. Bir anda her enkazın başında olmak mümkün değil. Hava koşullarını ve yol şartlarını değerlendirmek lazım. Bir geç çıkma durumu söz konusu değil, çıkış emri verildi” dedi.

Haberin Devamı

Bu çadırlarda gelecek için umut ve çaba var

 

BAKAN HULUSİ AKAR ŞUNLARI SÖYLEDİ: Aldığımız ilk bilgileri Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Gitmek için hazırlıklarımızı yaptık. İncirlik’e kadar hava yoluyla, İncirlik’ten sonra kara yoluyla öğleden sonra buraya geldik. A400M uçaklarını muharebe şartlarında risk alarak kaldırdık.

Kurtarılan vatandaşlar

İlk anda bize lazım olan arama kurtarma faaliyetiydi. 34 doğal afet arama kurtarma timini seferber ettik. 327 vatandaşımızı sağ olarak enkazlardan çıkardık. Maalesef 2 bin 457 vatandaşımızın da cenazelerini enkazlardan çıkardık. 21 bin vatandaşımızı deprem bölgesinde naklettik. Arkadaşlarımız gidilmedik köy, gidilmedik ilçe bırakmadı.

Gemiler seferber

Deniz koridorunu tesis ettik. Yaralılar İskenderun gemisiyle Antakya’dan Mersin’e taşındı. Bu faaliyetleri yaparken Sağlık Bakanlığı personeliyle iş birliği içinde olduk. Vatandaşa hizmet götürdük. Sahra Sıhhiye hastanelerimiz var onlardan birisini süratle Maraş’a götürdük. Sancaktar ve Bayraktar gemilerimiz sağlık hizmetleri verecek kapasiteye sahip. Bütün ameliyatları arkadaşlarımız büyük başarıyla gerçekleştirdiler. 15 bin vatandaş tedavi edildi.

Haberin Devamı

Bu çadırlarda gelecek için umut ve çaba var

 

6 milyon kumanya

Depremin olduğu ilk andan itibaren 6 milyona yakın kumanyayı vatandaşlarımıza dağıttık. 110 sahra mutfağımızı kurduk. Çorba başta olmak üzere sıcak yemek dağıtımına başladık. Bir günde 160 bin sıcak yemek verebilme kapasitemiz var. 420 bin ekmek üretiyoruz ve vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Bugüne dek 5 milyon ekmek, 2.5 milyon sıcak yemek dağıttık. Laboratuvarda su ve yemek kontrollerini yapıyoruz.

70 bin çadır kuruldu

Vatandaşlarımız yalnız değildir. Mehmetçik 70 bin çadırın kurulmasında görev aldı. Fabrikalarımız gece gündüz çadır ve konteyner üretiyor. İlk kez bir afette akaryakıt desteği sağladık. Stoklarımızdan 2.6 milyon litre yakıtı başta kamu kurumlarımız olmak üzere bölgeye tahsis ettik. Bütün yaralar sarılmadan bizim durmamız mümkün değil.

Uydudan takip

Hangi bina nerede yıkılmış fotoğrafını çıkarıyor; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız da bu imkânlarımızdan faydalanıyor.

55 bin Suriyeli döndü

Hudutlarımızın kontrolü gerçekten cumhuriyet tarihimizdeki en yoğun tedbirlerle gerçekleştirilmekte. Biz bundan eminiz. Binlerce Suriyeli Türkiye’ye akın etti iddiası tamamen asılsızdır. Suriyelilerden bazıları evlerine döndüler, kayıtları alındı. Bunların sayısı 55 bin civarında oldu. Kayıtsız giriş asla söz konusu olmadı.

Sınır ötesinde durum

Terörle mücadelede hiçbir aksaklık olmadı bu süreçte. 6 Şubat’tan bu yana Pençe Kılıç Harekâtı devam ediyor, çatışma ve operasyon devam ediyor. Saldırı teşebbüsleri var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder