Hakan Çelik Çok tehlikeli şeyler olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Çok tehlikeli şeyler olabilir

İsrail ve Filistin anlaşmazlıklarına şu ana kadar kalıcı bir çözüm bulunamamış olmasının dünyayı nasıl bir felaketin eşiğine getirdiğini hep birlikte yaşıyor ve görüyoruz. Hayatını kaybeden sivillerin trajedisi ve acılar, karşılıklı nefreti büyütmeye devam ediyor. İsrail-Hamas savaşı ve Gazze’de yaşananlar bütün dünyada sarsıntı yaratıyor.

Çatışma, öfke ve şiddet dalgasının başka coğrafya ve şehirlere yayılmasından endişeliyim. Eğer aklı selimle hareket edilmez ve öfke dalgası bu şekilde yayılırsa çok daha tehlikeli bir sürece girilebilir. Dünya kamuoyundaki derin görüş ayrılıkları ve tartışmalar sürerken hükümetlerin sarsılması, bakanların görevden alınmasına kadar giden süreç küresel çapta çok daha tehlikeli olaylara yol açabilir.

Haberin Devamı

TARTIŞMA TIRMANIYOR

Eski İşçi Partisi lideri ve Birleşik Krallık Avam Kamarası üyesi Jeremy Corbyn’in ünlü İngiliz gazeteci ve sunucu Piers Morgan ile canlı yayında yaşadığı anlar ve sert tartışmalara bakın. Corbyn, cumartesi günü Filistin yanlısı grupların da desteklediği yürüyüşe katılmıştı. Morgan televizyon programında Corbyn’e tam 15 kez “Hamas’ı bir terör örgütü olarak görüyor musun, görmüyor musun?” sorusunu yöneltti.

Burada Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlamayan Corbyn’e, Piers Morgan şu soruyu yöneltti:

“İsrail’in, 7 Ekim saldırısını yapan insanlarla barış yapabileceğine inanıyor musun?” Morgan’ın bu sorusuna “Tartışmak istiyorsanız, tartışalım ama bağıracaksan burası senin televizyonun, gösteri senin” cevabını verdi.

Londra’da yapılan Filistin’e destek yürüyüşü, Birinci Dünya Savaşı’nın bitişinin anıldığı gün etkinliği ile çakıştı. Bu nedenle kent genelinde polis teyakkuza geçti. Yürüyüşle eş zamanlı olarak sağ görüşlü gruplar da Londra’nın merkezinde toplandı. Polisle gruplar arasında arbede yaşandı. Bu arada Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Suella Braverman protestolar için “nefret yürüyüşü” değerlendirmesinde bulundu ve polisi “çifte standart” uygulamakla suçladı. Braverman tepki çeken açıklamasından iki gün sonra görevden alındı. Yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly atandı. Yeni İçişleri Bakanı Cleverly İngiliz gazetecinin James Corbyn ile yaptığı televizyon programından bir bölümü alıntılayarak Twitter’da “Evet Hamas’ı bir terör örgütü olarak görüyoruz” yorumunu paylaştı. Benzer kavga ve tartışmalar Avrupa’nın diğer büyük ülkelerinde de sürüyor.

Haberin Devamı

HAARETZ GAZETESİ

İsrail’in saygın yayın organı Haaretz, ülkenin savaş şartlarında dahi, hükümet ve liderler hakkında çok sert eleştiri ve yorumların kaleme alındığı bir gazete. Aynı zamanda ülkenin en köklü gazetelerinden biri. Haaretz’de İsrail dış politikası, bölgedeki gelişmeler, Türkiye, İran ve ABD ile ilişkiler konusunda da derinlemesine analizlere yer veriliyor. Gazete, dün Bar-Ilan Üniversitesi tarafından yayınlanan bir araştırmaya yer verdi.

Söz konusu anket İsrailli Yahudi vatandaşlar arasında yapılmış. Buna göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Gazze sürecine dair politikalarına duyulan güven yüzde 4’ün altına düşmüş durumda. Gazetede yayınlanan bir başka analizde de Avrupa’nın aşırı sağ partilerinin “Yahudilerin acılarını” nasıl istismar ettikleri ele alındı. Gazete, ılımlı söylemlerle İsraillilerle dayanışma içinde görünerek aslında kendi değerlerini empoze etmeye çalıştıklarını ifade ediyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder