Hakan Çelik Devletin yeni yönetim modeli
HABERİ PAYLAŞ

Devletin yeni yönetim modeli

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişle birlikte devletin yapısında köklü değişikliklere gidiliyor. 24 Haziran’da sandık başına giden seçmenler, daha önce referandumda kabul edilen düzenlemeleri de bir anlamda onaylamış oldular. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekili sayısı 600’e çıktı, seçilme yaşı 18’e çekildi.

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı 9 kurul ve 5 ofis oluşturuldu. Bakanlık sayısı 16’ya indi, bazı bakanlıkların adı değişti, bazıları ise birleştirildi. İçişleri, Dışişleri, Adalet, Millî Eğitim, Milli Savunma, Sağlık, Gençlik ve Spor bakanlıkları aynen korundu. Avrupa Birliği ve Kalkınma Bakanlığı kaldırıldı. Ekonomi Bakanlığı’nın adı Ticaret Bakanlığı’na dönüştü.

Haberin Devamı

Daha önce Başbakan Yardımcılığı’na bağlı olan Hazine, Maliye ile birleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı korundu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı adıyla yeni bir yapılanmaya gidildi.

Devlet yapısındaki en önemli makamlardan biri cumhurbaşkanlığı yardımcılığı. Sayısı muhtemelen 3 olacak. Birinci yardımcı, Cumhurbaşkanı yurt dışındayken o makamı temsil görevini sürdürecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu görev için Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakanı Binali Yıldırım’ı düşündüğüne dair tahminler var. Diğer taraftan Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı görevini arzu ettiği de konuşulanlar arasında.

Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabinesinde kimler bulunacak?

Milletvekili seçimlerinde aday olmayan Mehmet Şimşek, Faruk Özlü, Naci Ağbal, Nihat Zeybekci ve Ömer Çelik bakanlıklarda yer alabilir. Diğer taraftan halen Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü görevini sürdüren İbrahim Kalın’ın çok önemli bir pozisyonda değerlendirileceğini tahmin ediyorum. İleri düzeyde İngilizce konuşan, uluslararası ilişkileri yakından izleyen ve entelektüel birikimi yüksek bir isim olan Kalın, uzun süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en kritik toplantılarında yer alıyor.

AK Parti İstanbul listesinden milletvekili seçilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da yeni yönetimde bakan olarak yer alma ihtimali var.

Haberin Devamı

Milliyetçi Hareket Partisi’nden bir ismin bakan olarak gösterilmesi ihtimali biraz düşük. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu konuda bir beklentileri olmadığını defalarca tekrarlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna karşın MHP’ye ve ülkücü tabana yakın bir ismi bakan olarak görevlendirerek bu konuda bir jest yapmak isteyebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder