Hakan Çelik 'Dünyanın en Türkofil* ülkesi İsrail'
HABERİ PAYLAŞ

'Dünyanın en Türkofil* ülkesi İsrail'

Birkaç gün önce görüşme fırsatı bulduğum İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy’ye “İsrail Türkiye ilişkileri tarihin en kötü günlerini mi yaşıyor?” diye sordum. Büyükelçi Levy “Hayır” dedi. Çünkü 1980’lerde neredeyse 10 yıl boyunca İsrail, Ankara’da ‘maslahatgüzar seviyesinde’ temsil edilmiş. İsrail Büyükelçisi “Daha sıkıntılı günlerimiz de oldu, o yüzden bu yaşadıklarımızı aşacağımıza inanıyorum” dedi.

[[HAFTAYA]]

İsrail ile Türkiye arasında yaşanan krizin kendisini en somut hissettirdiği sektörlerin başında turizm geliyor. Gazze ve Mavi Marmara krizleri öncesinde, yılda 550 bin İsrailli turist gelirken bugün bu sayı 120 bin dolayında. Gaby Levy yine de yaz aylarıyla birlikte turizmde bir kıpırdanma yaşanacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

Geçenlerde İsrailli kruvaziyer şirketleri, İsrail Dışişleri Bakanlığı’na “Antalya güvenli mi?” sorusunu yöneltmişler. “Bazı güvenlik çekinceleri olmakla birlikte Antalya’ya sefer düzenlemenizde sakınca yok” cevabı verilmiş.

Özür dilenecek mi?

Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında 9 kişinin ölümünün ardından iki ülke ilişkileri derin bir krize girmişti. Türkiye, İsrail’in ‘uluslararası kamuoyu önünde Türkiye’den özür dilemesini ve tazminat ödemeyi kabul etmesini’ istiyor.

İsrail prensipte özür dilemeyi istemesine rağmen bunun formülasyonu üzerinde anlaşılamıyor. İsrail, Türkiye’nin beklediği gibi “resmen özür dileme”yi kabul ederse, yarın karasularına yönelen hiçbir gemiyi durduramama gibi “defacto” bir durumla karşılaşacak olmaktan endişe duyuyor.

İkinci kriz korkusu

İsrail Büyükelçisi Levy, yakında ikinci bir yardım konvoyunun gemilerle Gazze’ye doğru yola çıkacağını hatırlatarak “Yeni bir krizin patlak vermesinden çok endişe ediyoruz. Kaygılarımızı Türk makamlarına ilettik” diye konuştu. İHH İnsani Yardım Vakfı, Türklerin İsrailli komandolar tarafından öldürüldüğü günün yıldönümü olan 31 Mayıs tarihinde yeni bir konvoyun yola çıkacağını duyurmuştu.

Türk Kızılayı’nın, İsrail’in Tel Aviv şehrinde bir bürosu olduğunu söyleyen Büyükelçi Levy “bu yolla her türlü yardımın Gazze’ye ulaştırıldığını, Türklerle İsrailliler arasında bu yardımların koordinasyonu hakkında mükemmel bir işbirliği olduğunu” ifade etti. Ankara ve Tel Aviv arasındaki bugünkü düşük ilişki seviyesinin İsrail’deki aklı başında pek çok kişiyi üzdüğünün altını çizen Büyükelçi, İsrail halkında ‘büyük bir Türkiye hayranlığı’ olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“Dünyanın en Türkofil insanları İsraillilerdir” diyen Büyükelçi Levy, Yahudilerin ‘kökleri 500 yıl öncesine giden dostluğu’ unutmayacağını anlattı. Ankara’daki görev süresi içinde pek çok krize tanıklık eden Büyükelçi Levy, sohbaharda Türkiye’den ayrılıyor. İzmir-Bergama doğumlu olan Levy “görev süresinin daha önce bir yıl uzatıldığını ve artık dönmek zorunda olduğunu” söyledi. Gaby Levy’nin ülkesine dönmesinden sonra İsrail’in Türkiye’ye yeni bir büyükelçi gönderip göndermeyeceği, ilişkilerin o günkü durumuyla ilgili.

İlk Ermenice klip yayında

İstanbullu sanatçı Sibil Pektorosoğlu’nun ilk Ermenice klibi “Namag” (Mektup) adını taşıyor. Hakan Eren’in prodüktörlüğünü yaptığı albümde yer alan şarkıyı, bu sabah Kanal 24’teki televizyon programımda yayınlayacağım. Sözleri Hovannes Shiraz, bestesi Majak Toşikyan’a (Cenk Taşkan) ait olan “Namag” Özkan Aksular imzasını taşıyor. Klip bugün dünya televizyonlarında ilk kez yayınlanmış olacak.

Haberin Devamı

Benden sonra Fransa, Ermenistan, Kanada ve Amerika’daki televizyoncuların da yayınlayacağını tahmin ediyorum. Sibil, kültürlerarası diyaloğa katkı sağlayan çok yetenekli bir isim; desteklenmesi durumunda dünya müzik piyasasında güzel noktalara gelebileceğini düşünüyorum.

* Türk dostu, Türkiye hayranı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder