Hakan Çelik Engelliler için daha çok erişim
HABERİ PAYLAŞ

Engelliler için daha çok erişim

Ülkemizde yılda yaklaşık 10-12 milyon adet arasında akıllı telefon satılıyor. Nüfusumuzun genç ve insanların genel olarak teknolojiye ilgi duyuyor olması nedeniyle Türkiye büyük bir pazar durumunda. Türk tüketicileri, telefon değiştirme sıklığı açısından da Avrupa’da birçok ülkenin önünde. İnsanların imkanlarını zorlayarak yeni ürünler almasını, en son teknolojik avantajlara ulaşmaları bakımından olumlu görüyorum. Umarım ellerindeki bu değerli cihazları sadece zaman öldürmek amaçlı kullanmazlar.

Haberin Devamı

Yararlı yönlerinden de maksimum faydalanmaya çalışırlar. Yazılımlar artık telefonların donanımları kadar belirleyici. Apple kendi ürünlerini özgün işletim sistemi iOS ile çalıştırırken Samsung, Google, Sony, Nokia, HTC gibi markalar açık kaynaklı Android’i kullanıyor. Çinli Huawei kısa süre önce Android’e rakip Harmony OS’i tanıttı. Dünyanın en önemli teknoloji şirketi konumuna gelen Apple’ın merakla beklenen Dünya Geliştiriciler Konferansı WWDC 21 bu hafta tamamlandı.

California’da online olarak gerçekleştirilen sunumu dikkatle izledim ve notlar aldım: Yaşlıların, dezavantajlı grupların ve engellilerin dijital dünyaya adım atabilmesini çok önemsiyorum. Apple’ın yenilenen işletim sistemleri watchOS 8 ve iOS 15’te özellikle görme ve işitme engelliler için fark yaratacak açılımlar var. “Dikte”, “Siri”, “VoiceOver”, “Büyüteç” gibi bilinen özelliklere ilave pek çok şey geliyor. Sonbaharda duyurulan uzaysal ses sistemi (spatial audio) görüntülü konuşma platformu Face Time’a entegre oluyor.

SharePlay ile sohbet sırasında müzik veya film paylaşılabiliyor. Görüşmeler uçtan uca şifrelendiği için güvenlik seviyesi üst düzeyde. Bir süredir akıllı telefonumuzda evimizdeki eşyaları uzaktan yönetebiliyoruz. Bu olanaklar Apple Wallet (Cüzdan) ile bir adım öteye taşınıyor. Artık binanın veya dairenin açılış kodu da buraya eklenebiliyor. Apple’ın Hyatt otel zinciri ve BMW ile yaptığı çalışmayla, anahtar, kart gibi şeyler tarihe karışıyor. Hava durumu ve harita uygulamalarında da algıyı güçlendiren yeni görseller var. Yazılımcılar, dikkat dağınıklığını azaltmaya yardımcı olacak yeni arka plan seslerini kullanıma sunuyor.

Haberin Devamı

Engelliler için daha çok erişim

“Görsel araştır” özelliğiyle kullanıcılar farklı coğrafyalardaki popüler sanat eserleri ve hatta doğada bulunan bitki türleri hakkında bilgi edinebiliyor. Spotlight fotoğrafları konum, kişiler, nesneler ve ortamlara göre arayabiliyor. İnternette neredeyse her program özel bilgilerimize erişmek istiyor. Bu gelişmeler nedeniyle iOS 15, kullanıcıların bilgilerini korumak için daha fazla gizlilik denetimi sunuyor. “Uygulama Gizlilik Raporu”, son 7 günde verilen konum, fotoğraflar, kamera, mikrofon ve kişilere erişim izninin nasıl kullanıldığına dair geniş bir özet sunuyor.

Sağlık uygulamasıyla hayati veriler paylaşılabiliyor. “Yürüme Dengesi” düşme riskleri konusunu proaktif yönetme imkanı veriyor. Apple Watch uyku sırasında solunum hızını ölçüyor. iOS 15’le birlikte aşı kayıtları ve test sonuçları sağlık uygulamasında saklanabiliyor. İlgili bakanlık ve kurumların izin vermesiyle, telefon gerektirmeden bağımsız bir e-sim kullanarak çalışabilen akıllı saatlerin de Türkiye’ye gelmesini umuyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder