Hakan Çelik F-35’te son durum
HABERİ PAYLAŞ

F-35’te son durum

Türk Hava Kuvvetleri’nde (THK) geleceğin uçağı olarak görev alacak ilk F-35’lerin teslim töreni için Amerika Birleşik Devletleri’ndeyim. Tören Teksas eyaletinin Dallas’a çok yakın olan Fort Worth şehrinde bugün gerçekleştirilecek.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve Genelkurmay’dan da temsilciler Fort Worth’e geldiler.Türk Silahlı Kuvvetleri bu uçakları kullanmaya başlayınca Türkiye bölgenin hiç kuşku yok ki vurucu ve caydırıcı gücü en yüksek hava kuvveti olacak. Zira F-35 çok önemli teknolojik gelişmeleri barındırıyor.

Haberin Devamı

Her şeyden önce 5. nesil bir savaş uçağı. Öncekilerle mukayese etmek gerekirse arada klasik bir cep telefonu ile akıllı telefonlar arasındaki kadar ciddi fark var.

F-35’in çok önemli bir özelliği de birçok uçağın özelliklerine aynı anda sahip olabilmesi. Bu da kullanıcı ülke bakımından önemli bir maliyet avantajı anlamına geliyor.

Şimdi işin sıkıntılı tarafını anlatayım: F-35’lerin Türkiye tarafından sorunsuz şekilde kullanılıp kullanılamayacağı biraz karmaşık bir soru işaretine dönüştü.

Amerikan Kongresi, çok kısa süre önce Türkiye’nin F-35 savaş uçakları programından çıkartılmasını öngören “Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası”nı onayladı. Yasa, hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da kabul edildiği için artık rahatlıkla Amerikan Kongresi bu uçakların verilmesine karşı diyebiliriz. Amerikan yasama organları, Türkiye’nin NATO ittifakı bakımından bir tehdit oluşturmaya başladığı görüşünde. Buradaki kritik konulardan biri Ankara’nın Moskova ile aşırı yakınlaşması ve S-400 hava savunma sistemlerini satın alması. Amerika, F-35’lerin gizli teknolojisinin bu yolla Rusların eline geçebileceğini düşünüyor.

Diğer taraftan Amerikalı Rahip Andrew Brunson’ın tutuklu bulunması da bir diğer gerekçe olarak önümüze konuyor.

Şimdi karşımızda böyle bir tablo varken ABD Savunma Bakanı James Mattis ve doğal olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın son kararları belirleyici olacak. Bu iki isim “Eğer F-35’i vermezsek Türkiye’yi kaybederiz, bu da bölgede Rusya’nın etkinliğinin iyice artmasıyla sonuçlanır” yorumunu yaparsa bir şekilde ABD Kongresi engeli aşılabilir.

Haberin Devamı

Zira Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk’teki programımda uçaklar verilmezse Türkiye’nin mutlaka bir karşılığı olacağını söylemişti.

Çeşitli kaynaklar Ankara’nın Kürecik ve İncirlik üslerini masaya getirebileceğini ifade ediyor.

Amerika ile Münbiç konusunda görüş birliğine varılması ve atılan işbirliği adımları, Washington’ın boş durumda bulunan Ankara Büyükelçiliği için bir isim belirlemesi, Türkiye-Amerika ilişkilerinin bu kadar kolay harcanamayacağının yeni işaretleri olarak okuyorum.

ABD-Türkiye ilişkisi çok kritik bir süreçte. Neler olacağını izleyip göreceğiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder