Hakan Çelik “Gittiğim her yerde sempati görüyorum”
HABERİ PAYLAŞ

“Gittiğim her yerde sempati görüyorum”

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu 31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) Kadıköy ilçesi adayı oldu. Maçoğlu, belediye gelirleri ve harcamalardaki şeffaflığı, özgün politika ve uygulamalarıyla halkın desteğini kazanmış bir isim. Tarımın güçlendirilmesi, farklı alanlarda üretimin canlandırılması, kadın ve hayvan hakları konusunda da özgün projeler geliştirmişti. TKP Kadıköy Belediye Başkanı adayı Maçoğlu ile ilçenin gözde semti Moda’da Idea Cafe’de adaylık kararını ve neler yapmayı hedeflediğini konuştuk. 

Haberin Devamı

Tunceli’de sevilen bir başkan olmuştunuz, Kadıköy’den adaylık kararını nasıl aldınız?

Doğu’da görev yaparken de insanlar bana ‘gidip biraz büyükşehirde kendinizi neden göstermiyorsunuz’ diyorlardı. Bazıları da bizi ‘küçük şehir dışında başka bir yerde aday olun’ diye teşvik ediyordu. Ben de programlarımızın sadece belli bir bölgeyi değil dünyanın herhangi bir yerleşim birimini yönetmeye yetecek birikim ve unsurlara sahip olduğunu anlatıyordum. Bu süreç böyle gelişti ancak kesinlikle kişisel bir karar değildir, kolektif olarak alınmıştır. Sosyalist Meclisler Federasyonu üyesi ve TKP’nin adayı olarak seçime giriyorum ama arkamda çok sayıda siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve gönüllü örgütü bulunuyor. İzmir, Ankara, Muğla, Bursa, Antalya gibi yerlerden de adaylığım konuşulmuştu fakat büyük desteği Kadıköy seçeneği aldı. Benim ayrıca Kadıköy ile güçlü bağlarım var. Burada sosyalistler olarak mücadele siyaseti veriyoruz, kooperatiflerimiz var. Kadıköy bizi iyi takip ediyor. Burası bütün din ve inançların bir arada yaşadığı çok zengin bir yer. Bu tecrübeyi ülkeye göstermek istiyoruz.

“Gittiğim her yerde sempati görüyorum”

CHP’nin güçlü olduğu, hatta kalesi olarak görülen bir yerden aday olmanız bazı sol seçmenlerin eleştirisine neden oldu.

Kadıköy sol partilerin yüzde 76-78 oy aldığı bir yer. Ben sokakları gezerken ‘o parti bu aday’ gibi bir tartışma yürütmüyor. Gidiyorum, insanların kapısını çalıyorum, sorunlarını dinliyorum. Muhafazakâr seçmenlerden çok fazla insan bana destek vereceğini söylüyor. Halkımızın vicdanına güveniyorum. Gittiğim her yerde sempati ve güler yüz görüyorum. Anketlerde CHP ile yüksek çıkıyoruz, durum bıçak sırtı görünüyor. Bu da Kadıköy’ün kimsenin kalesi olmadığını gösteriyor.

Haberin Devamı

CHP’den nasıl bir farkınız olacak?

Kamucu bir anlayışı öngörüyoruz. İhale yapmıyoruz, belediye eliyle işleri yürütüyoruz. Kamuya ait bütçeyi hesap verebilir şekilde harcamak, ekolojiden insanların sağlıklı beslenme ve eğitim hakkına kadar bir dizi parametrede böyle yaklaşacağız. Elbette CHP’nin de başarılı politikaları var ama biz pek çok konuda ayrışıyoruz. Kararları bireysel almıyoruz.

Kadıköy ihalesiz yönetilebilir mi?

Temizlik, parkların bakımı gibi alanları neden ihaleye çıkaralım? Hatırlayın, Köy Hizmetleri’ni, devlet kendi eliyle yapmıyor muydu? Benzer yöntemle en az yüzde 30 tasarruf edersiniz.

Sizin mega projeniz var mı?

Böyle bir söylemimiz yok. Birlikte alacağımız kararlarla kentin ihtiyacı olan her alana el atacağız. Kentin kabul etmediği, onaylamadığı, üstenci bir proje yapmayacağız. Oluşturmakta olduğumuz Meclis ve Bilim Kurulu’nun rehberliğinde çalışacağız.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüme nasıl bakıyorsunuz?

Deprem olgusuyla insanları korkutup rant odaklı projeler yapıyorlar. Yerinde dönüşüm dahil, güçlendirmeyi de esas alarak kolları sıvayacağız. Bakın Fikirtepe’de 4 katlı binalar 25 katlı oldu. İnsanlar aidat ödeyemiyor.

Komünist Parti adayına bakış nasıl, geçmişten kaynaklanan önyargılar var mı?

Hayır yok, tam tersine muhafazakâr seçmen bile bizi görünce ‘bunlar çalmıyor’ diye tebessüm ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder