Hakan Çelik Her kesimden saygı gören siyasetçiler
HABERİ PAYLAŞ

Her kesimden saygı gören siyasetçiler

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve seçimlerin yeni yapısı siyaseti şekillendirmeye devam ediyor. Yeni model, partileri ittifaklarla seçime girmeye zorluyor. Programları, ideolojileri, yönelim ve tercihleri çok farklı partiler, yeni şartlarda bir araya gelme ihtiyacı duyuyor. Listeler belirlenirken adımlar bu doğrultuda atılıyor. Milletvekillerinin gerçekten halkla iç içe olabilecek, onların beklentilerini TBMM’ye taşıyabilecek insanlardan seçilmesi kritik önemde. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgesinde yoğun çalışma içinde olan bakanları, bu illerden aday gösterme hazırlığı, siyasette hizmet faktörünün değerini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin, bu dönemde bütün kesimlerle iletişim kurabilen, ideoloji ve tercih bağlamına saplanmadan insanları kucaklayacak kimlikte siyasetçilere ihtiyaç var. Yaşanan bazı tecrübeler kadroların belirlenmesinde liyakat prensibinin ne kadar hayati önem taşıdığını ortaya koydu. Her kesimde itibar gören profillerin varlığı önümüzdeki dönem siyasi partiler için performans ve itibar göstergesi olacak. İdeolojik farklılıkların ittifak potalarında eridiği, yaşananların şeffaf bir şekilde halkın önüne döküldüğü bir siyaset ikliminde önyargı ve ajandalarından arınmış siyasetçiler öne çıkacak.

Bu dönemde her iki ittifak bünyesinde de tarif ettiğim özelliklerde değerli insanların adı çok duyulacak. Bu nitelikleri taşıyanların bazıları halen aktif siyasetin içinde, kimileri ise merkezde veya bürokraside yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçmiş dönemde bakanlık görevinde başarı göstermiş bazı isimleri iyi tanındıkları bölgelerden belediye başkan adayı yapmıştı.

Her kesimden saygı gören siyasetçiler

 

ORTA GELİR TUZAĞI

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü tarif ettiğim niteliklere sahip saygın bir isim. Daha önceki kabinelerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görevde bulunmuştu. Kendisiyle CNN Türk’te birden fazla kez program yaptım. İmza attığı vizyon projeleriyle o dönemde de çok dikkatimi çekmişti. Bugün çok konuşulan, gurur duyduğumuz Türkiye’nin Otomobili TOGG ile ilgili önemli adımlar, Dr. Faruk Özlü’nün bakanlığı sırasında atılmıştı.

Haberin Devamı

Özlü “Eğer dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer alacaksak birden fazla otomobil markamız olmalı” diyerek bu doğrultuda rehavete kapılmadan çok çalışmak gerektiğine işaret etmişti. Günümüzde olumlu sonuçlarını gördüğümüz bazı savunma sanayii projelerinde Bakan Özlü’nün koordinasyonunda ciddi girişimler gerçekleştirilmiş veya mevcut çalışmalar hızlandırılmıştı. Faruk Özlü ile canlı yayında Antarktika'ya bağlanmış, Türk bilim insanlarının çalışmalarını izleyicilerimize aktarmıştık. “Bizim oralarda ne işimiz var?” dememek uzak coğrafyalardaki çalışmaları bir fantezi gibi görmemek gerekir.

Zira bu uzak kıtanın sadece bir bölgesinde 50 milyar varil petrol rezervi bulunuyor. Türkiye gibi yılda yaklaşık 100 milyar dolarını petrol ve doğalgaza ayırmak zorunda kalan, enerji fakiri bir ülke için doğru hedef planlaması çok önemli. Çözüm bekleyen sorunları olsa da Türkiye önemli bir bölgesel güç ve gelecekte küresel iddiaları olan bir ülke.

Haberin Devamı

Faruk Özlü’nün altını çizdiği gibi önceliğimiz ekonomik ve insani gelişim olmalı. Ancak orta gelir tuzağından kurtulabilmek ve bir üst lige çıkabilmek için Türkiye okyanuslar, uzay veya Antarktika gibi bugün için pahalı ve gereksiz görünen segmentlere yönelik planlardan asla vazgeçmemeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder