Hakan Çelik Kültür yolunda Adana farkı var
HABERİ PAYLAŞ

Kültür yolunda Adana farkı var

Türkiye ve dünya büyük zorlukların yaşandığı bir dönemden geçiyor. Olumsuz gelişme ve haberlerin etkisiyle birçok kişide eğlenme, rahatlama ve sosyal faaliyetlere katılma gücü, motivasyonu azaldı. Diğer taraftan her şey çalışmak ve üretmekten ibaret değil. Biz Türkiye’de çoğunlukla çalışma-yaşam dengesini kaybetmiş insanlarız. İnsanların verimli, huzurlu ve çevrelerine faydalı olabilmeleri için dinlenebilmeleri, tatil yapabilmeleri ve imkânları ölçüsünde etkinliklere katılabilmesi gerekir. Bir ülkenin şehirleri; sosyal-kültürel faaliyetler, eğlence, spor gibi alanlarda fakirleşirse insanlar orada yaşamak istemez.

Haberin Devamı

Zorunlu olarak hayatlarını sürdürseler de mutlu olamazlar. Belki bu alanlardaki eksiklikler nedeniyle insanlar daha gergin ve stres içinde. Anadolu kentleri maalesef uzun süredir saydığım alanlarda pek iyi performans gösteremiyor. Kocaeli, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin gibi özgün kimlikleri olan veya gelenekselleşmiş festivalleriyle tanınan yerler dışında Anadolu’da bu bakımlardan dikkat çeken pek az şehir hatırlıyorum. Doğrusu yerel yönetimler de bu konuları çokça ihmal etti.

Bunun neticesinde dikkat ederseniz etkinlikler büyük oranda İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Muğla’nın ilçelerine toplandı. Bu coğrafi sıkışmışlığın bir istisnası var, o da Adana. 13-21 Nisan tarihleri arasında -12. kez- düzenlenecek olan ‘Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’ şehre bambaşka bir enerji ve hava katıyor. Karnaval, geniş bir coğrafi bölgenin insanlarını, ele ele, kol kola bir araya getiren belki de tek buluşma niteliğinde. Pandemi nedeniyle iki yıl ara verilmişti ancak geçen yıl düzenlenen ve benim de izlediğim etkinlik, büyük bir renkliliğe sahne olmuştu.

Kültür yolunda Adana farkı var

Bu faaliyetin bir güzel yanı da Adana’nın gastronomi gibi çok güçlü olduğu bir başlığı daha öne çıkarması. Otellerin ve uçakların dolmasının yanı sıra şehre gelen ziyaretçiler esnafın yüzünü güldürüyor, ekonomik hareketlilik sağlanıyor. Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler, büyük bir trajediye dönüşmesinin yanı sıra komşu illerdeki insanların moral olarak da yıkılmasına neden olmuştu. Bu karnavalın o bölgede yaşayanların da soluk alması için güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Kültür yolunda Adana farkı var

Karnavalın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Kültür Yolu’ kapsamına alınmasıyla bu kez çok daha farklı bir boyut kazanacağını tahmin ediyorum. Karnavalın fikir önderi ve Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt’un bu etkinliklerin bu kadar uzun süreli devam etmesinde rolü ve katkısı çok büyük. Bozkurt, Toyota ve Lexus markalarının gücü ve sinerjisini kullanmasının yanında saygın kurumsal kimliğiyle çok sayıda kuruluşun katkı vermesinin de önünü açtı.

Bu yıl da sanatçılar, yurt içinden ve yurt dışından gelen etkinlik grupları, spordan sanata-eğlenceye kadar birçok etkinlikte bir araya gelecek. Ana programda da konserler, DJ performansları, sergiler, etkinlikler, yiyecek atölyeleri, spor turnuvaları; motosikletçiler, off-road’cular, bisikletçi, yürüyüşçü ve kampçılar için çeşitli faaliyetler yer alacak. Karnaval ile ilgili tüm bilgi ve gelişmeler www.nisandaadanada.com adresinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder