Hakan Çelik Kürtlerden önce Penthesilea vardı!
HABERİ PAYLAŞ

Kürtlerden önce Penthesilea vardı!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın koordinasyonunda sekiz bakanla birlikte gerçekleştirdiğimiz kısa ama verimli Şanlıurfa seyahati, geride pek çok güzel hatıra bıraktı. Şanlıurfa’da benim için en heyecan verici dakikalardan biri Amazon Kraliçesi Penthesilea ile karşılaşma anımdı! Kendisi Yunan mitolojisinin en ünlü kahramanlarından biridir.

Penthesilea, Şanlıurfa’nın sadece “peygamberler şehri” kimliğiyle değil tarihin farklı dönemlerinden kalan buluntularla da gerçek bir dünya kültür hazinesi olduğunu gösteriyor. Şanlıurfa’nın Haleplibahçe bölgesinde yapılan kazılarda bulunan dördüncü yüzyıldan kalma muhteşem mozaikler büyük bir titizlikle temizleniyor ve sergilenmek üzere hazırlanıyor. Kazılar sırasında ortaya çıkarılan yer mozaikleri arasında Amazon Kraliçesi Penthesilea’nın bir av anını gösteren tasvirleri de bulunuyor. Hiç abartmadan söyleyeyim bunlar şimdiye kadar gördüğüm en güzel mozaikler arasında. Mozaikler, Fırat Nehri’nin kenarından toplanan taşlarla yapılmış. Anadolu’nun o çağda ulaştığı çok yüksek estetik seviyeyi gösteren mozaikler dünyanın en önemli arkeolojik buluntuları arasında gösteriliyor. Eğer mozaiklerin fotoğrafları dünyanın saygın dergi ve gazetelerinde yer alırsa eminim ki Şanlıurfa’ya ciddi bir turist akını olacak. Kazılarda önemli mozaiklerin çıktığını haber alan turistler daha şimdiden bölgeye gelmeye başlamış. Sadece bu mozaikleri görmek için Japonya’dan turlar düzenlendiğini duydum.

Haberin Devamı

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürlüğü, turistlerin eserlere zarar vermemesi için mozaiklerin kenarlarına ahşap köprüler inşa etmiş. Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de yapılan kazılarda ortaya çıkarılan arkeolojik eserler ise insanlığın çok daha önceki dönemlerinde (Milattan Önce 11 bin yıl) bile bölgenin önemli bir yerleşim birimi olduğunu gösteriyor. Tarih ve kültüre meraklı herkesin, Şanlıurfa, Mardin, Hatay ve Gaziantep’i içine alan bir tura katılmasını öneririm. Zira son dönemde bölgenin dokusuna uygun çok şık oteller de açıldı. Şanlıurfa’daki El Ruha ve Hatay’daki Savon Hotel, bunlar arasında. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, Kürtlerin anavatanı olarak gösterip ayrılıkçılık bayrağını açtığı topraklarda farklı kültür ve inançlardan insan topluluklarının ruhu yaşıyor. Benim orada sohbet etme imkanı bulduğum Kürtler, Araplar ve Türkler, bu zengin mirasın evlatları olarak Türkiye’nin bir parçası olmaktan gurur duyuyor. Güneydoğu’yu belli bir etnik grubun vatanı olarak ilan etmeye çalışanlar bu nedenle fazla uğraşmasın.

Haberin Devamı

Pazar günü 6 News’deyim

Patronundan ofis boyuna kadar medyada neredeyse herkesin dikkatle takip ettiği bir site haline gelen www.medyatava.com’da başarılı röportajlara imza atan Sayım Çınar’la geçen hafta internet sitesi için keyifli bir sohbet yapmıştık. Sayım bu kez beni televizyon programına konuk etti. Siyasetten ekonomiye, medyadan müziğe kadar pek çok konuyu konuştuk. Program 6 News kanalında yarın saat 13.45’te yayına girecek. Tekrarı ise 20.45’te. Farklı dillerde yayın yapan 6 News, D Smart’ta 87, Dijitürk’te 126. kanaldan izlenebiliyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder