Hakan Çelik 'Taksi ve motosiklet sorunları çözülecek'
HABERİ PAYLAŞ

'Taksi ve motosiklet sorunları çözülecek'

AK Parti ve Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum’un plan ve hedeflerini anlattığı son lansman toplantısına davetliydim. Şişli’de Marriott Otel’deki etkinlikte Murat Kurum yaklaşık 1 saat 45 dakikalık sunumunda, seçilmesi durumunda yapmak istediklerini “İlk 6 ay ve 1 Yıllık Eylem Planı” başlığıyla paylaştı.

Kurum’un sunumunda trafik konusu ağırlıklı yer tuttu. Gerçekten bu mesele o kadar korkunç boyutta ki, örneğin sunumun sonunda otelden ayrılmak istediğimde yaklaşık 1 saat taksi beklemek zorunda kaldım. Arabamla gelmek istemedim çünkü İstanbul şartlarında otopark bulmak da en az bunun kadar ciddi bir konu. Trafikteki vahim tablonun, toplu ulaşım imkânlarının yetersizliği, taksi krizi ve otopark azlığı gibi alt kırılımları var. Murat Kurum “Uğraştıran Değil Ulaştıran İstanbul” mottosu altında yapılacakları şöyle özetledi: 

Haberin Devamı

Toplamda 184.7 kilometre 11 yeni raylı sistem hattına başlayacağız. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte 1 yılın sonunda 40.6 km raylı sistem hattı İstanbul’a kazandırılacak. 

Taksi ve motosiklet sorunları çözülecek

İlk yıl için aynı anda 20 hat ve 270.6 kilometre raylı sistem çalışmasını sürdürmüş olacağız. İlk 6 ayda tamamlanacak raylı sistem projeleri: 

Mevcut yönetimin İkitelli-Ataköy arasında açmadığı Mimar Sinan İstasyonu. 

Çekmeköy-Samandıra hattı arasındaki Sancaktepe Hastane istasyonu.

7.9 km’lik Kaynarca-Tuzla arasındaki hat. 

9.7 km’lik Bağcılar(Kirazlı)- Küçükçekmece (Halkalı) metro hattı.

18.1 km’lik Mahmutbey-Halkalı- Bahçeşehir-Esenyurt hattı içinde, henüz yapımına hiç başlanmamış olan Halkalı- Bahçeşehir-Esenyurt hattının inşası başlayacak. 

18 km’lik Sefaköy-Avcılar- Beylikdüzü hattı.

17.4 km’lik Vezneciler-Sultangazi hattı. 

5.4 km’lik Sultanbeyli-Kurtköy hattı. 

6 km’lik Kurtköy-Sabiha Gökçen hattı. 

21.3 km’lik Üsküdar-Kadıköy-Kartal- Maltepe tramvayı. 

3.1 km’lik Eyüp Sultan-Bayrampaşa tramvayı.

2 km’lik Eyüp Sultan-Pierre Loti teleferik hattı. 

14.5 km’lik Sefaköy-Yenikapı hattı. İlk 1 yılda tamamlanacak raylı sistem projeleri: 

13 km’lik tamamlanamayan Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro hattı.

Haberin Devamı

5.6 km’lik bitirilemeyen Samandıra-Sultanbeyli arasındaki hat.

4.5 kilometre uzunluğundaki Kabataş-Yıldız hattı.

17.5 km’lik Arnavutköy-Halkalı Metrosu.

28 km’lik İncirli-Söğütlüçeşme hattı.

62.4 km’lik Samandıra-İstanbul Havalimanı hattı. İlk 1 yılda, toplam 100 yeni metrobüs, 250 yeni otobüs filoya dahil olacak. Tüm bu metro, tünel, yol ve kavşak projeleri tamamlandığında trafikte kalma süresi yüzde 64’ten 59’a düşecek. Kurum, ilk 6 ayda taksi probleminin vatandaşların, esnafın, tüm paydaşların lehine olacak şekilde çözüleceğini söyledi. Kurum’un projeleri arasında motosiklet kullanıcılarını yakından ilgilendiren hedefler var. İlk 1 yılda, 50 km’lik motosiklet yolu hemen hizmete açılacak (Bakırköy, Barbaros Bulvarı, Büyükdere Caddesi Kozyatağı Maltepe, Sahil Yolu ve Samatya). 1 yılda, İstanbul’un en çok kullanılan yollarında toplam 100 kilometre motosiklet güvenlik bariyeri yapılacak.

Kurum’un motosiklet yolları planı, etkin kullanılırsa çok işe yarayabilir. Zira İstanbul, motosikletlilerin yoğunluğu ve davranışları nedeniyle Bangladeş’in başkenti Dakka’ya benzemeye başladı. Ancak motosikletliler kendilerine tahsis edilen bu yolu kullanmak yerine araçların arasından slalomlar yaparak ilerlemeye devam ederse bu çabalar boşa gider. Murat Kurum’un adaylık sürecindeki çalışmaları ve kendisini anlatma gayretlerine mevcut kabineden ve önceki dönemlerden bazı isimler de katkı sağlıyor. Görebildiğim kadarıyla İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu en fazla destek olanlar arasında. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cuma ve cumartesi günü İstanbul’da muhtemelen dört ilçede miting yaparak ağırlığını hissettireceği notunu paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder